2020’li Yıllarda Hangi Becerilere Sahip Olmanız Gerekecek?

Teknoloji ile birlikte iş dünyasının da günden güne şekillendiğini söylemek mümkündür. Müşterilerin talep ve ihtiyaçları, teknolojiyle birlikte değişmektedir. Değişen talep ve ihtiyaçlar, iş yaşamındaki şirketlerin sürekli olarak kendilerini yeniliğe, girişime açık tutmasını zorunlu bir hale getirmiştir. Bu noktada önemli olan detay, müşterilerin “şu anki” ihtiyaçlarını anlamak değil, bir 5 yıl sonra neye ihtiyaç duyabileceğini, talep edebileceğini saptamaktır. Bunun içinde ciddi anlamda yetkinlik sahibi olunması gerekir.

Sahip olunan yetkinlikler de teknolojiyle birlikte değişime uğrar. Örneğin, eskiden daktiloda 10 parmak hızlı yazılması aranan bir yetkinlik iken şimdi, Microsoft Office programlarını iyi kullanmak ve bilgisayarda 10 parmak yazı yazmak aranan bir yetkinlik haline gelmiştir. Zaman içerisinde değişen yetkinlik arayışlarının temel sebebi teknolojidir. O halde 2020 yılına gelindiğinde çalışanların kariyer yaşamlarındaki standardı yükseltebilmeleri açısından hangi becerilere sahip olması gerekir?

Karmaşayı Düşün, Kritik Kararlar Ver, Analiz Et ve Çözümle

2020 yılına gelindiğinde sosyal yaşam içerisinde daha farklı problemlerin ortaya çıktığını görmek mümkün olacaktır. Çünkü zaman içerisinde değişen tek şey teknoloji ve iş dünyası değildir. Tüm bunlarla beraber insan duyguları da değişmektedir. Dolayısıyla, bir karmaşa ortasında kritik karar alırken, analizleri değerlendirmek, problemleri karşılaştırmak, algılama ve çözüm sunma konusunda alternatif stratejiler üretmek gerekir.

Sıradan problemleriniz için harcadığınız zaman kaybı, ciddi kayıplar vermenize neden olabilir. Bu nedenle karmaşa ortamında kritik kararlar alırken verileri iyice analiz etmeli ve bu verilerden yola çıkarak alternatif çözüm yolları üreterek, doğru seçimi yapmalısınız.

Yaratıcı Yönetici Ol

Gelecek iş dünyası içerisinde yaratıcılık ve yöneticilik önem kazanacak fakat hedeflere ulaşabilmek, sürdürülebilir bir gelişim elde edebilmek için çalışanların yönetim becerileri ile yaratıcılığını birleştirmesi gerekecek. Yani “yaratıcı yönetici” kavramı ön plana çıkacak…

Uzun vadede kalıcı bir başarı elde etmek için yaratıcı hedeflerin belirlenmesi, çalışanların kendilerini tüm yönleri ile yönetmesi, kendini geliştirmesi ve kişisel yetkinlik açıdan becerilerini arttırması gerekir. Bir bütün haline gelebilmek için parça parça olmak ve yaratıcılığınızı parça parça yöneterek bir bütün oluşturmanız gerekir. Daha yaratıcı düşünmek için kendinizi eğitmeli, beyninizi yönetmelisiniz.

Duygusal Zeka ve Tasarımsal Düşünce

Genel olarak iş hayatında başarılı olmanın anahtarı olarak mantıksal düşünce ön plana atılmaktadır. Fakat mantık kadar, duygusal zeka da önemlidir. Bir konuda tasarım yapabilmek, yaratıcı düşünmek için iş dünyasında duygusal zekanızı da kullanmanız gerekir. Tasarımsal düşünce, edebiyat, sanat, bilim, mühendislik ve müzik gibi pek çok alanda yaratıcı olmanızı sağlar. Tasarımsal düşünceyi de duygusal zeka besler. Yöneteceğiniz projelerde, işletmelerde ve hayatınızda var olan problemlere karşı inovatif olabilmeniz için duygusal zekanızı ön plana alarak tasarımsal düşüncenizi ortaya çıkarmanız gerekir.

Gelişen dünya, çevresel faktörlerde mantıklı kararlar alabilmeniz için duygusal zekanızı da kullanmanızı zorunlu kılmaktadır. Duygularınız yoksa, başarı da yoktur, yaratıcılık da… Çünkü duygusal zeka demek başarılı ikili ilişkiler kurmak, zekanızın empati bölümünü geliştirmek ve karar alırken kendinizi kontrol altında tutabilmek demektir. Duygusal zekanızı geliştirmek için zaman ayırmıyorsanız, mantıklı kararlar alabilmeniz de mümkün değildir.