9 Etkili ve Basit Hareketle Kariyer Hayatında Fark Nasıl Yaratılır?

“Kariyer hayatımın dönüm noktasıydı” lafını pek çok kez ilham kaynağı edinmiş insanlardan duyabilirsiniz. Herkesin hem özel hem de iş hayatında bir kırılma, dönüm noktası mutlaka vardır. Kimi zaman bu dönüm noktası oldukça hüzünlü olayların ardından kırılmayla gerçekleşse de bazı kişiler birkaç basit hareket sayesinde kariyer yaşamını beklemedikleri ölçüde değiştirebilmektedir.

Kariyer yaşamınızda büyük farklılık yaratacak hareketlerden biri sizlerden üst kademede olan bir çalışanı kahve içmeye ya da öğle yemeği birlikte yemeye davet etmektir. Bu durum, sohbet edebilme fırsatı yakalamanızı, bu sohbet sırasında çalışan tarafından edinilen deneyimleri daha çabuk öğrenmenizi sağlar. Çalıştığınız şirkette bir kılavuza ihtiyaç duyuyorsanız, üst pozisyonunuzda yer alan birini seçin!

Hafızanız çok güçlü olabilir fakat hiç istemediğiniz anlarda en gerekli bilgileri unutabilirsiniz. Bu nedenle terfi, zam ya da sizlere verilen sorumluluk ve görevler gibi, hem başarılarınızı hem de iş hayatınızı gösteren olayları mutlaka belgeleyin.

Daha iyi iş arkadaşlıkları mı kurmak istiyorsunuz? O zaman iş dışındaki sosyal yaşamınızda da iş arkadaşlarınıza yer vermelisiniz. Birlikte farklı aktivitelere katılmayı deneyin. Kendinizi rezil etmekten korkmayın. İki tarafında bilmediği bir aktivite gerçekleştirmeye çalışın. Bu sayede ikili ilişkileriniz güven esasına dayanan daha başarılı ilişkiler olacaktır.

İşiniz yazı yazmak olmayabilir fakat yazmanın insan zihni ve gelişimi üzerine etkisi hafife alınamaz ölçüdedir. Dolayısıyla işiniz yazı yazmak olmasa bile bu konuda vakit harcamaya çalışın. Mail yazmayı deneyin, sunumlarınızı hazırlarken konuşma metninizi düzenleyin. Bir süre sonra, insanlar yaptığınız bu hareketle size güven duyacaktır.

Toplantılar, etkinlikler, sunumlar derken iş hayatınızın çok yorucu olduğunu düşünebilirsiniz. İş hayatınızdaki bu tempoyu bir fırsata dönüştürmenin zamanı sizce de gelmedi mi? Katıldığınız toplantı ve sunumlarda sesinizi biraz yükseltmeyi deneyin. Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru alanda vurgulama yapmayı deneyin ya da öyle bir soru sorun ki tüm dikkatler sizin üzerinizde olsun. Bu sayede hafızada kalıcılığınız artacaktır.

Kariyerinizde adım adım yükselmek için kendi kendinize engeller koymayı deneyin. Kimse sizin nerede, ne kadar zorlanacağınızı sizden daha iyi bilemez. Bu nedenle en zorlandığınız konularda kendinize engel koyun ve bu engeli aşmayı deneyin. Kişisel gelişim açısından da oldukça etkili olan bu teknikle, stratejik karar alma ve pratik çözümler üretme bilincinizi geliştirebilirsiniz.

İnsanlarla iletişime geçerken her zaman için dikkatli olmalısınız. Samimiyetinizi gösterirken, diksiyonunuzu, jest ve mimiklerinizi kullanırken belli bir mesafede kalmaya, etkili iletişim tekniklerinden yararlanmaya özen göstermelisiniz. Özellikle bir insana nasıl iltifat edebileceğinizi öğrenmelisiniz. Kime, ne şekilde, yapmacık olmadan iltifat etmeyi öğrenirseniz kariyerinizdeki yükseliş için bir destek elde etmiş olursunuz.

Belki de en önemlisi, kendinizi tanımalısınız… Bir aynanın karşısına geçin ve kim olduğunuzu düşünün. Siz kimsiniz? Ne yapıyorsunuz? Neler yapmak istiyorsunuz? Hedefleriniz neler? Şu an hangi noktadasınız? Hedeflerinizi gerçekleştirmek için ne yapmalısınız? Kariyer hayatında başarılı olmak istiyorsanız önce kendinizi, ardından bulunduğunuz sektörü A’dan Z’ye tanımalısınız.