Gençken çok fazla zamanınızın olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat zaman, oldukça hızlı geçecektir. Bu nedenle zaman yönetmeyi öğrenmelisiniz. Zamanınızı eşit parçalara bölerek, odak seviyenizi arttırmanız, iş hayatında oldukça işinize yarayacaktır.
Üniversite yılları, kişisel gelişiminize en çok katkı yapabileceğiniz zamanlardır. Zihniniz her türlü yeni bilgiye açık ve açtır. Bu nedenle gözlem yeteneğinizi geliştirmeye ve ne istediğinizin farkında olmaya çalışın. Hayal kurmak, hedeflere ulaşmanın ilk basamağıdır. Fakat kişisel gelişim olmadan hayallerinizi gerçekleştiremezsiniz.
Her türlü deneyimi tatmaya çalışın. Bu deneyimler kendinizi tanımanızı sağlayacaktır. Olaylara, insanlara ve geleceğe yönelik tepkilerinize dair kendinizi daha iyi tanıma fırsatını bulabilirsiniz. Hakkınızda öğrendiğiniz her bilgi, gelecekteki kariyer yaşantınızda karar alırken daha çabuk ilerlemenizi sağlayacaktır.
Uzun dönemli hedefler belirlemek için tam da sırası! Bu hedefleri, bir liste halinde yazabilirsiniz. Ulaşmayı en çok istediğiniz noktaları listenin başına yazarak başlayın. Bu sayede uzun vadeli hedefleriniz için daha çok performans göstermek isteyeceksiniz. Üniversite yıllarınızı daha verimli geçirmek ve kişisel gelişiminize katkıda bulunmak istiyorsanız mutlaka uzun vadeli hedeflerinizi belirlemelisiniz.
Teknoloji gelişmeye, sektörler gelişmeye, dünya düzeni değişmeye devam ediyor. Sürekli olarak değişen dünya sistemine uyumlu olabilmeniz için bol bol araştırma yapmanız gerekiyor. Bildiğiniz bilgilerin doğruluğunu tespit etmek amaçlı bile olsa mutlaka sürekli olarak araştırma yapmalısınız. Yeni bilgiler öğrenmek her zaman için heyecan vericidir. Üstelik ilerideki iş hayatınız için edindiğiniz bilgileri kullanabilirsiniz.
Yaptığınız hataları telafi edebileceğiniz en güzel yıllar, üniversite zamanıdır. Bu yıllarda yapılan hataların telafisi, iş hayatında yapılan hatalara göre daha kolaydır. Bu nedenle eğer aldığınız kararların sonucu olumlu olmuyorsa, hata yapmaktan korkmayın. Daha çok cesur olun. Hayal kırıklığına uğrayabilir, birçok engelle karşılaşabilir ya da beklediğiniz sonuçları elde edemeyebilirsiniz. Bu ömrünüzün her yılında böyle olacaktır. Fakat telafi etmesi en kolay zaman, üniversite yıllarıdır.
Sabretmek, uzmanlaşmanın altın kuralıdır. Herhangi bir konuda uzman olmak ya da tam bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız, öncelikle sabırlı olmayı öğrenmeniz gerekiyor. Hiçbir şey, istediğiniz gibi, istediğiniz zamanda ve yerde gerçekleşmez. Mutlaka bir aksilik çıkar. Bu durumlara karşı sabırlı olmayı öğrenmelisiniz. Eğer kariyer hayallerinizde iyi ve başarılı bir yönetici olmak varsa, yöneticiliğin altın kuralı da sabırlı olmaktan geçmektedir.
Kendinize rol modelleri oluşturmanız, ileriki yıllar için ilham kaynağı yaratmanız, kariyer hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Rol modellerinizi sürekli olarak takip etmeli fakat taklit etmemelisiniz. Kendinize en uygun olan rol modeli seçin fakat bu rol modeli de kendi başarılarınızla geçmeye çalışın. Kendinizi sadece kendinizle kıyaslayın. Her zaman daha iyisini yapabileceğinize inandırın.
Son olarak, eğlenmeyi asla unutmayın. Kariyer basamaklarında adım adım ilerlemek oldukça uzun, zorlayıcı ve ciddi emek isteyen bir süreçtir. Fakat bu süreç içerisinde eğlenmeyeceksiniz diye bir şey yoktur. Hem kariyer hedeflerine dair duyduğunuz hırsı, çabayı ve tutkuyu hem de bu hedefleri gerçekleştirmek adına performansınızı arttırmak için mutlaka eğlenmelisiniz.