İş hayatının en zor yanlarından biri nefret ettiğiniz, sevmediğiniz insanlarla aynı ortam üzerinde uzun süren saatler boyunca durmaktır. Bu durum katlanılamaz boyuta geldiği zaman verimliliğiniz ve performansınız olumsuz yönde etkilenecektir. Görev ve sorumluluklarınızla ilgilenmek, enerjinizi işinize harcamak yerine, zaman geçsin diye ofiste bulunuyor olduğunuzu fark edebilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmalısınız?
Dünya üzerinde bir tek bu problemin sizin başınıza geldiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sizler gibi bu durumu yaşayan pek çok çalışan bulunuyor. Öncelikle şunun bilincinde olmalısınız, sevgi gibi nefrette normal bir durumdur. Birinden nefret etmek ya da birinin sizden nefret etmesi normaldir. Bu durumun normal olduğunu kabullenirseniz, hoşlanmadığınız insanlardan kaçmak yerine, göz ardı edebilmeyi öğrenirsiniz.
Takım arkadaşınızla aranızda yaşanan bu problem düşmanlığa mı dönüştü? Korkmayın… Bu durumun önüne geçmek için tepkilerinizi yönetmelisiniz. Karşınızdaki insan sürekli olarak sizi rahatsız edecek bir nokta arıyorsa, hiçbir şeyden rahatsız olmuyor gibi davranın. Otokontrolünüzü güçlendirin. Kendi davranışlarınızı ve tepkilerinizi kontrol altına alırsanız, öfkenizle baş edebilirseniz, bir süre sonra bu düşmanlıktan zaferle ayrıldığınızı görebilirsiniz. Öfke kontrolü için gün içerisinde ufak egzersizler de yapabilirsiniz.
Nefret duygunuzu karşınızdaki insana belli etmeniz, takım çalışmalarının verimini düşürecektir. Eğer henüz karşınızdaki insan sizin nefretinizin farkında değilse, fark etmesine engel olun. Nefret duygunuzu içinizde yaşayın. Çoğu personel birinden nefret ettiği zaman, diğer takım arkadaşlarına bu durumu onaylatmak ve o personeli dışlamak ister. Bu davranışı, iş hayatında asla yapmamalısınız. Biriyle bir sorununuz var ve bu durumu biriyle paylaşmak istiyorsanız, bu kişi mutlaka ofis dışından biri olmalıdır.
Nefret ettiğiniz biriyle aynı ortamı paylaşmanın çok zor olduğunu biliyoruz fakat empati kurabilmeniz ve bu kişiyi yakından tanıyabilmeniz de önemlidir. Ondan neden nefret ettiğinizi anlamanızı sağlar. Aynı zamanda birlikte geçireceğiniz vakitler sonucunda, aslında nefret etmemeniz gereken biri olduğunu da öğrenebilirsiniz. Herkesin hayatında yaşamış olduğu sorunlar vardır. Bu sorunlar insan davranış ve tutumlarını etkileyebilir. Nefret ettiğiniz kişiyi tanıyın, eğer halen daha nefret ediyorsanız saygınızı bozmadan göz ardı edin.
En doğru hareket, karşınızdaki insana açık açık konuşmaktır. Ondan neden nefret ettiğinizi, hangi davranışlarından hoşlanmadığınızı açık açık söyleyin. Bir problem hakkında konuşmak sizleri oldukça rahatlatacaktır. Bu konuşmayı yaparken ağır eleştiriler yapmamalısınız. Bu konuşmanın amacı bir şeyleri yüze vurmak da değildir. Yalnızca sevmediğiniz hareketlere sahip olduğunu, bu hareketlerin hangileri olduğunu ve performansınızı etkilediğini söylemeniz yeterli olacaktır.
Konuşmanız, uyarılarınız ve yaptığınız onca şey işe yaramıyorsa, gerçekten görmezden gelin! Karşınızdaki insan ne kadar sinirlerinizi bozarsa bozsun, ne kadar sizi rahatsız ederse etsin öfkenizi kontrol altında tutun. Yöneticinizle konuşarak sizi başka bir bölüme, masaya, departmana aktarmasını isteyin. Yöneticinizi bu durumdan haberdar edin ki size karşı yapılan saygısızlıkları o da bilsin. Çalışma ortamınız işkence haline gelen bir ortama dönüşmesin.