Özgeçmişinizi profesyonel bir hale getirmek istiyorsanız mutlaka ön yazı eklemelisiniz. Başvuru yapacağınız iş pozisyonuna ait bilgilerinizi, deneyimlerinizi, hedeflerinizi ve kendinizi anlatmak adına yazacağınız ön yazı, yetersiz bir özgeçmişe sahip olsanız da işe alımınızı sağlayabilir. Aynı zamanda mülakat sürecine davet edilmeniz için de bir şanstır. Başarılı ve etkili bir şekilde yazılan ön yazı, insan kaynakları uzmanlarının direkt olarak dikkatini çekecektir. Dolayısıyla, özgeçmişiniz merak ve ilgi içerisinde okunacaktır. Peki etkili bir ön yazı nasıl yazılmalı ve ön yazıda hangi bölümler yer almalıdır?
Etkili bir ön yazının giriş cümlesinde mutlaka kişisel bilgileriniz yer almalıdır. Adınız, soyadınız, telefon, adres ve e-posta gibi iletişim bilgileriniz doğru bir şekilde yazılmalıdır. Mülakat daveti adına sizlere ulaşılmak istendiğinde bu bilgiler doğru değilse, işe alım başvurunuz reddedilecektir.
Hitap şekliniz bir kişiye yönelik olmalıdır. Bu nedenle ön yazıyı yazmadan önce iletişim halinde olacağınız İnsan Kaynakları yetkilisinin adını ve soyadını öğrenmeniz sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır. Eğer bu kişi hakkında herhangi bir bilgi elde edemiyorsanız giriş cümlenize “İlgililerin dikkatine” ya da “Sayın Yetkili/Yönetici/İnsan Kaynakları Uzmanı” şeklinde başlayabilirsiniz.
Ön yazı 3 paragraftan oluşmalıdır: giriş, gelişme ve sonuç. Bu paragraflarda giriş bölümü selamlama yapacağınız ve kişisel bilgilerinizin yer alacağı bölüm olmalıdır. İkinci, yani gelişme bölümü, kendinizi “pazarlayacağınız” bölümdür. Başarılı bir şekilde tanıtımınızı ve reklamınızı yapmalısınız. Bu bölümde neden böyle bir yazı yazma ihtiyacı duyduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, şirket hakkındaki bilgilerinizi, sektör içerisindeki hizmet sürelerinizi dile getirebilirsiniz. Aldığınız başarılar, yaşadığınız başarısızlıklar, kazandığınız ödüller yine bu bölümde yer almalıdır. Mümkün olduğunda bu bölümü özgün, laf kalabalığından uzak ve net bilgiler içeren cümleler ile doldurmalısınız.
Gelişme paragrafında son cümlelerinize doğru asıl vurgulamak istediğiniz noktalara yer vermelisiniz. Örneğin iş deneyimleriniz, aldığınız terfiler, gitmiş olduğunuz eğitim programları ve edindiğiniz sertifikalar, başarılarınız, ödülleriniz, yetenek ve becerileriniz bu bölümde yazılabilir. Aslında bu bölüm tamamen insan kaynakları yetkilisini etkilemeniz amaçlı yazacağınız bölümdür ve özgeçmişinizin de bir özetidir. Güçlü yanlarınızı vurgulayabileceğiniz bu bölümde, kendinizi ne kadar iyi ifade edebilirseniz, o kadar çok dikkat çeken biri haline gelirsiniz. Diğer adaylardan farklı olduğunuzu kanıtlamak adına bir fırsat elde edersiniz.
Ön yazınız özgeçmişinizin bir özeti olacağı için çok uzun cümlelere yer verilmemesi, okunaklı ve anlaşılabilir olması önemlidir. Son bölüm sonuç yani kapanış bölümüdür. Bu bölümde başvurmuş olduğunuz iş pozisyonu için ne kadar hazır olduğunuzu gösterebilirsiniz. Cümlelerinizi sonlandırırken “Başarılarınızın devamını diliyorum”, “Sabırla ve anlayışla okuduğunuz için teşekkür ederim” şeklinde ifadelere yer verebilirsiniz. Bu bölümde “Beni aramanızı bekliyorum” şeklindeki cümlelerden sakınmalısınız. Bu cümleler sizi çaresiz ve özgüvensiz biri olarak gösterecektir ve özgeçmişinizin etkileyiciliğini kaybetmesine sebep olacaktır.