Türkiye’de yaşayan pek çok kişinin maddi alanda çekmiş olduğu en büyük zorluk “ayın sonunu” görememektir. Bu durum herkesin başına en azından bir kez dahi olsa gelir. Hiç beklenmedik anlarda çıkan harcamalar sizleri zorlayabilir. Özellikle geliri az olan kişiler için ayın sonunu getirmek daha zordur. Sürekli olarak nakitlerini kontrol altında tutmaları gerekir. Pek çok kez “Paramı yolda mı düşürdüm acaba?” sorusunu kendinize sorarken de bulabilirsiniz. Aslında olan şey, farkında olmadan aşırı harcama yapmanızdır.
Peki elinize geçen parayı yönetme konusunda nasıl daha başarılı olabilir ve az bir gelire sahip olsanız da ayın sonunu hem tüm ihtiyaçlarınızı karşılayarak hem de yapmak istediklerinizi hayata geçirerek ayın sonunu getirebilirsiniz? İşte az gelirle ayın sonunu görmenizi sağlayacak 3 pratik yol!
Gelirinizin eline geçtiği gün fark etmeksizin daima geleceği düşünmelisiniz. İlk gün sizlere tatlı gelebilir hatta bir anda tüm ihtiyaçlarınızı karşılamak isteyebilirsiniz. İlk hafta padişah olup diğer haftalarda soytarı olmamanız için bir sonraki günü planlayarak yaşamayı öğrenmelisiniz. Geliriniz elinize geçer geçmez, paranızı ikiye bölün. Bir kısmını zaruri ihtiyaçlarını için ayırın ve kalan parayı bir banka hesabı içerisine atarak ya da güvendiğiniz bir alanda saklayarak “kötü gün parası” olarak saklayın. İlk ayırdığınız parayı 30 eşit güne bölün. Bu sayede her gün harcayabileceğiniz tutarı belirleyin ve yaşamınızı günlük harcayabileceğiniz para miktarı çerçevesinde şekillendirin. 3 gün tok olup, 1 gün aç kalmayı önlemek adına paranızı eşit bir şekilde bölmek, hayatınızın kalitesini arttıracaktır.
Ucuz ama kaliteli bir yaşam çerçevesine sahip olun. Hayatta her zaman için istediklerimize sahip olamayız. Kendinize yeni bir kot pantolon almak istiyor olabilirsiniz. Bunun için detaylı bir marka araştırması yapın. Ürünlerin kalitesi hakkında bilgi sahibi olun. Daha ucuza ve kaliteli bir ürüne nasıl sahip olabileceğiniz hakkında pratikler yapın. Çoğu zaman insanlar ürüne değil, marka ismine ödeme yapmaktadır. Aynı kot pantolonu 50 ya da 60 liradan alabilmek varken sırf markalı ürün olması sebebiyle kendinize fazladan 200 lira harcatmamaya özen gösterin.
Her ay için “Bu ay neye, ne kadar ihtiyacım var?” sorusunu sorun. Yani, kendinizle yüzleşin. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte insanlar, ihtiyaç duymasa bile istedikleri ürünleri satın almak için mücadele etmektedir. Bunun sebebi trend ürünlere ulaşarak sosyal statünün arttırılabileceği düşüncesidir. Sosyal statüye sahip olmak elbette önemlidir fakat tüketim canavarı olmanız hem sizi hem bütçenizi zorlayacak bir davranıştır. Bu nedenle kendinize her ay için bir ihtiyaç listesi hazırlayın. Bu listede yer alan ürünleri zamanla, yavaş yavaş satın almaya çalışın. Listede gerçekten ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüz bir madde varsa, bu maddeyi silin. Listedeki ürünlere ara sıra göz gezdirmeyi ve kendinize “Gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusunu sormayı unutmayın.