Eski İşyerinizle İlgili Mülakat Soruları!

İş görüşmelerinde sorulan tuzak sorular içerisinde eski iş yeriniz ile ilgili olarak sorulan sorular yer almaktadır. Hangi sektörde iş başvurusu yaparsanız yapın, deneyimli bir personelseniz mutlaka karşınıza bu soru modeli gelecektir.

Bu soru cevaplanırken adayın dikkatli olması ve eski iş yerini kesinlikle kötülememesi gerekir. Aynı zamanda adayın neden işten ayrıldığını açık bir şekilde anlatması da şarttır. İK yetkilisi adaya bu soruyu yöneltmeden önce mutlaka aday hakkında araştırma yapacak ve adayın eski iş yerinden gerekli bilgiyi öğrenmiş bir halde gelecektir. Dolayısıyla aday neden işten ayrıldığı hakkında dürüst davranmalıdır.

Neden Eski İşyeriniz ile İlgili Sorular Sorulur?

Mülakatlarda sorulan soruların amacı adayı daha iyi tanımak, nitelik, beceri, yetenek ve yetkinliklerini öğrenmek ve kişisel özelliklerini tespit etmektir. Tüm sorular bunlar üzerine kurgulanır ve adaya yöneltilir. Şaşırtıcı ve ilginç sorular yer aldığı gibi tuzak mülakat soruları da sorulabilmektedir. Bu sorular, diğer adaylar arasında eleme yapılmasını kolaylaştırır.

Eski iş yeri ile ilgili sorulan soruların amacı, kariyer yaşamınızda ne gibi yetenek ve deneyimler kazandığınız, şirkete hangi katkıları sunduğunuz ve takım arkadaşlarınızla nasıl bir çalışma ortamı içerisinde olduğunuz amacıyla sorulur. Lider ruhunuz varsa tespit edilir, edindiğiniz beceriler de bu sorular sayesinde öğrenilir. Adaylar bu sorulardaki aşağıdaki püf noktaları unutmamalıdır:

  • İş değiştirme amacınız soruluyorsa, kariyer hedefleriniz öğrenilmek isteniyordur.
  • Eski iş yerinizden ayrılma sebebiniz ile kariyer yaşamınız arasındaki bağ kurulmak isteniyordur.
  • Eski iş yerinizdeki takım arkadaşlarınız ya da gerçekleştirdiğiniz projeler soruluyor ise takım çalışmasında uyumlu olup olmayacağınız tespit edilecektir.
  • İş yerinden ayrılış sebebinizin gerçek bir neden olup olmadığı araştırmak isteniyordur.

Bu sorulara mümkün olduğunca soğukkanlı ve doğru cevaplar verilmelidir. İş pozisyonuna dahil olmak sebebiyle asılsız bilgiler verilerek oluşturulan cevaplar, işe başlanmış olunsa bile kötü sonuçlar doğurabilir. Ayrıca mülakat sorularını soran kişinin bu konuda tecrübeli olduğu ve verilen cevabın doğru ya da yanlış olduğunu anlayabileceği de unutulmamalıdır.

Eski İş Yerinizi Kötülemeyin!

İş görüşmesi mülakatlarında eski iş yeriniz ile ilgili yöneltilen sorulara çalıştığınız şirketi, iş arkadaşlarınızı ya da yöneticinizi kötüleyerek cevap vermeniz yapacağınız en büyük hatalardan biridir. Eski işinizden neden ayrıldığınız ya da eski iş yerinizde çalışma arkadaşlarınızla aranızın nasıl olduğu gibi sorulara detaylara değinmeden ve profesyonellikten ayrılmadan cevap vermek iş görüşmesi mülakatına katılan adayların şansının yükselmesini sağlar. Karşınıza böyle bir soru geldiğinde vereceğiniz cevap:

“Eski iş yerimden oldukça memnun olmama rağmen belli bir zaman zarfından kendimi daha fazla geliştiremeyeceğimi fark ettim. Yeni ve daha fazla kariyer imkanı sunan bir şirkete geçiş yapmalıydım. Bu nedenle eski iş yerimden ayrıldım. Çalışma arkadaşlarım istifa etmeme oldukça üzüldü. Lakin halen daha iletişim kuruyor ve görüşüyoruz.”

“İşten çıkarılmamın sebebi şirketin küçülme politikası uygulamasıydı. İşverenim bu durumu bana büyük bir üzgünlük içerisinde iletti. Benim gibi pek çok çalışma arkadaşım da aynı durumu yaşamıştı. Fakat bu durum kendimi geliştirmek adına da benim için bir fırsat oluşturdu. İş arama sürecindeyken kişisel ve mesleki gelişimime ayıracak daha fazla zaman buldum ve şimdi buradayım.”

şeklinde olmalıdır.