Sosyal medya hesapları, hayatınıza dair kişisel paylaşımlar yaptığınız platformlar arasında yer alır. Düşüncelerinizi, yaşam biçiminizi paylaştığınız bu hesaplar, insanlar hakkında pek çok bilgiye ulaşılmasını sağlar. Dolayısıyla şirketler de işe alım süreçlerinde adayların sosyal medya hesaplarını incelemektedir. Bir aday görüşmeye davet edilmeden ya da iş teklifi almadan önce mutlaka sosyal platformlardaki hesapları incelemeye tutulmaktadır.
İnsan Kaynakları uzmanları tarafından incelenen bu hesaplar, işe alım sürecinde kişiliğinize dair ipuçlarını ortaya çıkarıyor. Bu nedenle sosyal medya hesaplarınızdaki paylaşımlarınıza iş arama sürecinde dikkat etmelisiniz ve eğer başvuru yapmadan önce imkanınız varsa düzenlemelisiniz. Kariyer uzmanlığı yapan Ashira Prossack bu konuda adaylara çeşitli öneriler de vermektedir. Başvuru öncesinde yapacağınız 4 basit adımla, hem kendinizi hem de sosyal profillerinizi iş görüşmesine hazırlayabilirsiniz.
Bütün hesaplarını ayrıntılı bir şekilde incelemelisin
Günümüzün popüler sosyal platformları arasında Instagram, Facebook ve Twitter yer almaktadır. Bu platformlar içerisinde yaptığınız paylaşımlara, verdiğiniz bilgilere, fotoğraflarınıza, etiketlemiş olduklarınıza ya da gitmiş olduğunuz yerlere kadar detaylı bir inceleme yapmalısınız.
Paylaşımlarınızda saldırgan ya da ırkçı paylaşımlar yapmamış olmalısınız. Kaba, uygunsuz ya da cinsel içerikli paylaşımlar yapmış olmanız da, İK yetkilileri tarafından olumsuz karşılanacaktır. Beğendiğiniz gönderiler, paylaştığınız fotoğraflar ve daha nice içerik, hakkınızda detaylı bir şekilde bilgi vereceği için tüm ayrıntılara dikkat ederek bir düzenleme gerçekleştirmelisiniz.
Paylaşım geçmişini kontrol etmelisin
İnternet, sınırsız bilginin ve içeriğin yer aldığı bir ortamdır. Dolayısıyla hakkındaki geçmiş bilgilere de internet aracılığıyla ulaşılabilmektedir. Aklında olmayan pek çok hesabın olabilir. Artık kullanmayı bıraktığın profillerin de olabilir… Tüm bunları öğrenmenin yolu, internet üzerinde kendin hakkında kısa bir araştırma yapmak olacaktır. Geçerliliğini yitirmiş olan hesaplarını kapatmalı, kaldırmalısınız. Yıllar önce yer aldığın platformlarda ya da yıllar önce paylaştığın içeriklerde, şirketi rahatsız edecek bir paylaşımın olması, iş görüşmesine davet edilmemene sebep olabilir.
Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için paylaşım geçmişinizi sıkı bir kontrolden geçirmenin faydası olacaktır.
Arkadaşlarını uyarmalısın
Paylaşmış olduğun içerikleri kontrol etmek senin açından oldukça kolaydır. Fakat bir başkası tarafından paylaşılan ve etkilendiğin gönderileri düzenlemek, kontrolünden çıkan bir durumdur. Böyle bir durumda arkadaşlarını ve sosyal çevreni uyarmanda fayda vardır. Eğer çok sayıda sosyal medya hesabı kullanıyorsan, direkt olarak bu hesapları devre dışı da bırakabilirsin. Kendine yeni bir hesap oluşturabilirsin. Düzenlemek ile uğraşmak istemiyorum diyorsan, geçmiş hesabın yerine yeni ve temiz bir hesap açman, profilini bu şekilde düzenlemen ve ek olarak sosyal çevreni uyarman, tehlike altında olmamanı sağlayacaktır.
Uzmanlığını belirtmeyi ihmal etmemelisin
Sosyal medya, yalnızca hayatına dair paylaşımlar yapabilmen için kullanabileceğin bir alan değildir. Kendini tanıtmak, kendi uzmanlık alanlarını belirtmek ve bir nevi kendi reklamını yapabilmek için de kullanabileceğin bir alandır. Dolayısıyla, uzmanlık alanlarını gösteren içerikler paylaşman, İK uzmanlarının oldukça hoşuna gidecek bir harekettir. Doğru içerik paylaşımı, bir adım öne çıkmanı sağlar. Aynı zamanda network ağınızı da genişletmenize yardımcı olur. Bu sayede pek çok insanlar tanışabilir, farklı fırsatlar elde edebilirsiniz.