İş hayatında başarı söz konusu olduğunda her personel çalışmış oldukları şirket ya da ofiste ön plana çıkmak ister. Kariyerlerine güzel anılar sığdırmak isteyen kişiler için başarı oldukça önemli bir konu haline gelir. Peki söz konusu başarı olduğunda davranışlar mı daha önemlidir, zekanız mı?
Standford Üniversitesi tarafından araştırma konusu haline gelen bu durum, davranışların ve zeka seviyesinin başarı üzerindeki etkisini ortaya çıkarmış oldu. Psikolog Carol Dweck, kariyeri boyunca tutum ve performans üzerine araştırmalar yaparak geçirdiğini belirterek, araştırma sonucunda duyguların ve davranışların başarıyı daha çok etkilediğini ve zekanın bunların altında kaldığını açıkladı.
İnsanlar iki kategoriye ayrılıyor
Dweck, insanların iki kategoride yer aldığını belirterek; ilk grubun sabit zihniyet olduğunu ve ikinci grubunda büyüyen zihniyet olarak adlandırıldığını ifade etti. Dweck’in araştırma sonuçlarına göre sabit zihniyetli olan insanlar, kendilerinin hiçbir zaman değişemeyeceğine inanan kişiler olarak yer almaktadır. Büyüme zihniyetine sahip kişiler ise gösterecekleri performans ve çaba doğrultusunda gelişebileceklerine inanan taraf olarak gözükmektedir.
İkinci grupta yer alan insanların ilk gruptaki insanlara nazaran daha düşük zeka seviyesine sahip olmasına rağmen daha başarılı olduğu da çıkan araştırma sonuçları arasında yer almaktadır. Dweck bu durumu, “Sabit zihniyete sahip insanlara göre daha iyi performans gösterdikleri ve yaşadıkları zorluklar için kendilerine bir şeyleri öğrenme fırsatı verdikleri için ikinci grup daha başarılı olmaktadır.” şeklinde açıklamaktadır.
Zeki insan başarılıdır algısı…
Genel olarak insanlar arasında zeki olan insanın başarılı olacağına dair bir inanç vardır. Zeka, güven duyulmasına ilham yaratmaktadır. Bu nedenle toplumda zeki olarak görülen insanlar aynı zamanda “başarılı” sıfatını almaktadır. Fakat Carol Dweck tarafından yapılan araştırma bu algıyı tamamen çürütmektedir! Dweck, “Başarısızlık bilgi demektir – başarısızlığı etiketleriz, fakat daha çok” Bu işe yaramadı ve ben bir problem çözücüyüm, bu yüzden başka bir şey deneyeceğim. ” demektedir. Başarının başarısızlık ile tetiklendiğini belirten psikolog, bu nedenle ikinci grubun başarısızlıkları tattığını ve bu nedenle başarıyı birinci gruba göre daha net elde ettiğini savunmaktadır.
Psikolog Dweck tarafından yapılan araştırmadan yola çıkarak iş hayatında başarılı olmak isteyen kişilerin de kendisine hatırlatması gereken noktalar bulunuyor. Öncelikle başarıyı elde etmek isteniyorsa azimli olmak, pes etmemek gerekiyor. Örneğin;
“Hayal gücünden yoksun ve iyi fikirleri yoktu” sebebi ile Walt Disney Kansas City Star’dan kovulmuş olsa da bugün çok başarılı yapımcılardan biridir. Aynı şekilde Oprah Winfrey, “Hikayelerine çok duygusal olarak yatırım yapma” nedeniyle Baltimore’da çalışmış olduğu kanaldaki sunuculuk işinden kovulmuştur. Fakat bugün kendisi, tüm dünyada yayımlanan The Oprah Show’a sahiptir.
Eğer nasıl azimli olacağınızı bulamıyorsanız da bu konuda başarılı girişimcilerden biri olan Warren Buffett’ın tavsiyesini dinleyebilirsiniz! “5/25 tekniği” ile tutkularınızı bulabileceğinizi söyleyen Buffett tekniğin açıklamasını şöyle anlatmaktadır:
“Hayatta en çok değer verdiğiniz ya da önemsediğiniz 25 şeyi alt alta yazın. En alttan 20 tanesini çizin. Geri kalan 5 tanesi, gerçek tutkunuzdur.”