İş yaşamında iyi bir yer edinmek uğruna uzun yıllar boyunca çalışabilir, emek harcayabilirsiniz. Bunca emek ve çaba, kariyer yaşamınızda tatmin olabilmek, başarıyı yakalayabilmek ve kendinizi mutlu hissedebilmek içindir. Fakat her insan, hayatının belli bir döneminde yanlış karar alabilir. Sizi yeterince tatmin edecek bir kariyer planı çizerken bir anda kendinizi boşluğa düşmüş gibi hissedebilirsiniz veya yanlış bir karar aldığınızı belli bir zaman zarfından sonra fark edebilirsiniz. Bu zaman zarfı 1 hafta olabileceği gibi 10 yıl da olabilir…
Böyle bir durumda kaldığınızda ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Kariyer yaşamında aldığınız yanlış kararlardan geri dönüş yapıp yapamayacağınızı düşündüğünüz oldu mu? Bir zaman makinesi dilerdiniz belki… Fakat zaman makinesi olmadan da aldığınız yanlış kararları doğru bir hale getirebilmenizin yolları da mevcuttur.
Güçlü Yönlerinizi Ortaya Çıkarın
Alınan yanlış kararların büyük bir çoğunluğu, kendini “yeterince” keşfetmemekten kaynaklanır. Bu durumu ortadan kaldırmak için uygulayabileceğiniz yöntem “SWOT” analizidir. Genellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerin güncel rekabet ortamını takip etmek amacıyla kullandığı bu yöntemi kişisel bir hale getirebilirsiniz.
Kişisel SWOT analizi yapmak için SWOT kelimesinin baş harflerini takip etmeniz yeterli olacaktır:
- S (Strengths): Bu kelime, güçlü yönleri ifade eder. Hangi alanlarda güçlüsünüz? Etkili iletişim becerileriniz, ikna kabiliyetiniz, zaman yönetiminiz oldukça başarılı olabilir örneğin… Kendinize bir kağıt alın ve bu kelimenin altına güçlü bulduğunuz “her” özelliğinizi alt alta yazın.
- W (Weakness): Zayıf yönlerinizi temsil eden bu kelimenin altını doldururken objektif olmalısınız. Eğer olamıyorsanız, çevrenizdeki diğer bireylerden yardım isteyebilirsiniz. Her insan, her alanda başarılı olacak diye bir kural yoktur. Herkesin mutlaka bir zayıf yönü vardır.
- O (Opportunites): Mesleki alanda elde edebileceğiniz fırsatları gösterir. Alacağınız bir kişisel gelişim eğitiminin size ve mesleki alanınıza sunacağı fırsatları bu listeye ekleyebilirsiniz ya da rakip firmalarda sizi bir adım öne çıkaran avantajlarınızı yazabilirsiniz.
- T (Threats): Tehditler/riskler olarak adlandırılan bu grup, karşılaşabileceğiniz tüm bireysel ve çevresel risk faktörlerini kapsar. Örneğin bir bankada personel olduğunuzu düşünün. Rakip firma banka içi hizmetlerinden tüm bankacılarının yararlanmasını sağlıyor fakat sizin çalışmış olduğunuz bankada, banka içi hizmetlerden faydalanabilmeniz için belli bir pozisyona ulaşabilmeniz gerekiyorsa, bu bir risk yani tehdittir.
Bu analizi tamamladıktan sonra kendinizi hangi konularda eğitmeniz ve geliştirmeniz gerektiğini kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Aldığınız karar sizi yanlış bir yola sürüklese dahi kişisel SWOT analizi oluşturarak bu hatayı, avantaja dönüştürebilirsiniz.
Kişiliğinize ve Tutkularınıza Güvenin
Çevrenizde pek çok kişinin “Herkes eşsizdir!” dediğini mutlaka duymuşsunuzdur ve bu cümle size klişe gelebilir. Fakat, doğrudur. Her birey kendi kişilik özelikleri, yetkinlikleri ve yetenekleri ile eşsizdir. İnsan kişiliği, değiştiremeyeceğiniz bir kombinasyondan oluşur ve genetik bir parçanızdır. Sizi siz kılan özelliğiniz kişiliğinizdir. İş yaşamında sahip olduğunuz kişisel özelliklere güvenmelisiniz. Yanlış bir karar aldığınızda, kişiliğinizi ortaya koymak oldukça önemlidir. Bu durum aynı zamanda sorumluluklarınızı kabul ettiğinizi gösterir. Doğruyu kabullenmek oldukça kolaydır. Önemli olan yanlışı da kabullenebilmektir.
Kendinize sürekli olarak sormanız gereken sorulardan biri “Yaptığım iş için para almıyor olsaydım, şu an ne yapıyor olurdum?” olmalıdır. Bu sorunun cevabı, tutkularınızı ortaya koyar. Cevabınız ne olursa olsun, yaptığınız işten o anda vazgeçmelisiniz. Çünkü tutkularınız, uzayıp giden bir liste halinde karşınıza çıkacaktır. Bu sorunun ardından kendinize bir de şu soruyu sorun, “İnsanlar beni hangi işi yaptığımda övüyor? Bu işleri yapmayı seviyor muyum?”
İşte bu sorunun cevabı, sizi paraya götürecek, tutku dolu bir şekilde yapmanızı sağlayacak olan iş fikri olacaktır. Kendinizi başka insanları mutlu etmeye değil, yaptığınız işten tatmin ve mutlu olmaya odaklamalısınız. Kaderinizin üzerindeki kontrolü kaybetmenizin temeli, başkalarını mutlu etmek uğruna harcadığınız emek ve zamandan ibarettir. Kendinizi anlamak, kendinizi mutlu etmek sizi doğru yola götürecektir. Eğer bulunduğunuz yol, bir başkasını mutlu etmek adına çıktığınız bir yolsa, o yolu ne kadar kat etmiş olursanız olun, geri dönün. Bu size belli bir zaman zarfı kaybettirecek dahi olsa, bir ömür kazanmanızı ve bu ömrü başarılarla dolu geçirmenizi sağlayacaktır.