Genel olarak kariyer blogları içerisinde etkili bir başarı yolunun, belli alanlar içerisinde ustalaşmak ve bu alanı usta bir şekilde kullanmak olduğu söylenmektedir. Lakin başarının etkili yolunu bununla sınırlamak doğru değildir.
Toplum içerisindeki düzen şu şekilde ilerler; kazananlar belirlenir, takdir edilir ve yüceltilir. Çevrenizdeki başarılı kişilere baktığınızda, kendi alanlarında uzmanlaşan bireylerden oluştuğunu görebilirsiniz. Fakat onları başarıya ulaştıran tek alan uzmanlık alanları değildir. Bir “kazanan” olmak oldukça zordur ve bu zorluk öncelikle kabullenilmelidir. Günümüz standartları göz alındığında, bir alanda uzmanlaşmak için herhangi bir insanın yıllar boyu eğitim almaya çalıştığını söylemek oldukça zor! Çünkü bir beceriye hakim olmak adına kimse saatlerini harcamak istemiyor. Önceliklere uygun bir şekilde kariyer hedefleri yapılıyor ve gerçekçi olmak gerekirse bir alanda uzmanlaşmak yerine pek çok alanda bilgi edinmek mantıklı görülüyor.
Profesyonel Yaşam İçin Gerçekçi Bir Yaklaşıma Sahip Olunmalı
“Bir insan, sabah kalktığı ve gece yattığı zaman aralığında yapmak istediği şeyleri yaparsa başarılıdır.” sözü Bob Dylan’a aittir ve bu tanımdan bireylerin ihtiyaç duyması gereken iki önemli maddeyi çıkartmak gerekirse biri istikrar diğeri de yeterli finans kaynağı olacaktır.
Fakat günümüz iş dünyasına bakıldığında düzenli ve yeterli bir finans kaynağına sahip olunmasının artık bir şart olarak koşulmadığını görebilirsiniz. Eğer hayalinizde bir milyoner olmak varsa aslında tek ihtiyacınız olan şey “Skillset” yani “Beceri seti” olmalı. Özelikle Türkiye’deki iş ilanları ya da kariyer hedefleri için oldukça önemli bir konu olarak görülmesi gereken beceri seti, kişisel olarak düzenlemeniz gereken konulardan birisi.
Profesyonel yaşam için gerçekçi bir yaklaşıma sahip olmak istiyorsanız kendinize ait bir beceri seti oluşturmanız gerekiyor. Çok sık karşılaşılan “Mezun oldu ama iş bulamıyor” sorunun ortadan kalkması için bu sete sahip olunması gerekir. Peki bu yetenek/beceri setlerini oluşturmak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle günümüzdeki yetenek setine öyle bir bakmak gerekiyor:
“Web tasarımı, yaratıcı yazarlık, çizim, proje yönetimi, eğitim ve topluluk önünde konuşma”
Usta Olmak Zorunda Değilsiniz
Güncel yetenek seti içerisindeki alanlarda usta olmak zorunda olmadığınızı fark etmelisiniz. Örneğin, ortalamanın altında bir web tasarım bilgisi, orta seviyede sayılacak bir proje yönetimi uzmanlığı ve iyi fakat mükemmel düzeyde olmayan bir yaratıcı yazarlık seviyesine sahip olmanız, kişisel beceri setinizi oluşturacaktır.
Bir nevi bu alanı kişisel SWOT analizi yapmak gibi düşünebilirsiniz. Her alanda usta ya da başarılı olamayacağınız gibi her beceride üstün bir performans da sergileyemezsiniz. Fakat karma halinde yeteneklerinizi biriktirmek, kendinizi nasıl beslediğinizi göstermeyi sağlar. Bu durum, şirketler açısından da işe alım yaparken önemli bir konu haline gelir. Pek çok yönden kendisini besleyen aday, mutlaka bir adım öne geçer.
Yeni Kariyer Alanları Ortaya Çıkar
İnsan beyni gelişmeye ve bilgiye daima açtır. Her yeni bir bilgi elde edildiğinde, bu bilgiyi diğer bilgiler ile buluşturmak ister. Yeni yetenekler elde etmek de aynı şekilde işler. Elde ettiğiniz yetenekler, öğreneceğiniz yetenekler ile buluşur. Dolayısıyla ortaya pek çok yeni kariyer alanı çıkar.
Scott Adams tarafından yazılan “How to Fail at Almost Everything and Still Win Big” kitabında şu sözler geçer, “Bilgece başarılı olmak, bir konuda mükemmel olmak yerine iki tamamlayıcı beceriye iyi derecede sahip olmaktır. Eğer bir konuda olağanüstü derecede ustalaşmak ve onu mükemmelleştirmek için büyük bir takıntıya sahipseniz, yanlış bir yaklaşım içinde ve en zor yoldasınız demektir. Konu yeteneklere gelince; miktar, kaliteyi yener.”