Dünya bazında tarıma ve tarımsal gelişmeye verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. İnsanların bilinçlenmesi ve çevresindeki doğa ile daha dost bir yaklaşım sergileyerek yaşamını sürdürme arzusu tarım bankacılığı departmanına olan ihtiyacın alt yapısını oluşturmaktadır. Daha uzun nesiller boyunca sağlık konusundaki tehlikeleri bertaraf etme bilinci sebebi ile tarımsal konular daha da önemli bir hal almıştır.
Tarım bankacılığı ve tarım bankacılığı departmanın tanımları ile birlikte ihtiyaç duyulan alanları okurken, tarım bankacılığı departmanının görevleri hakkında da bir nebze fikir sahibi olduk. Şimdi tüm bunları özetleyecek şekilde tarım bankacılığı departmanının görevlerini belirtelim.
Tarım bankacılığı departmanında çalışan danışmanlar, müşterilerinin tarım alanındaki faaliyetlerini mümkün olduğunca verimli bir şekilde sürdürülmesi için çalışır. Doğal olarak müşterilerine sunacağı tavsiyelerin ticari ve yasal sonuçlarının farkında olmalıdır. Çiftçiler, yetiştiriciler, toprak sahipleri, koruma kuruluşları, kamu kuruluşları, imalat ve hizmetlerinde diğer tarımsal işlemleri sürdüren tüm işletmeler, bu departmanın potansiyel müşterileri arasında yer almaktadır.
Tarım Bankacılığı Nedir?
Nüfusun artışı, iklim koşullarında meydana gelen değişiklikler, kuraklık endişesi, son tüketici tercihlerindeki değişiklikler ve ülkelerin tarım politikaları üzerindeki değişimler göz önünde bulundurulduğunda tarım bankacılığı departmanına olan taleplerin çok daha fazlalaşacağını görmekteyiz.
Peki tarıma olan önem ile bankacılık nasıl bir noktada kesişiyor? Bu sorunun cevabını anlayabilmek için ekonomik koşulların ortaya çıktığı temel noktayı görmek gerekiyor. Pek çok ülkenin gen merkezi olan Anadolu topraklarından tarım yapmanın da kendine özgü bir finans kısmı olmaktadır. Ekonomik koşulların sürdürülebildiği alanda ise tarım bankacılığı işin içine giriyor.
Tarım Bankacılığı Personelleri Ne İş Yapar?
Tarım bankacılığı personellerinin kendine ait görev ve sorumlulukları vardır. Üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları en kusursuz şekilde sürdürmek tarım bankacılığı personellerinin işini özetlemektedir. Şimdi hep birlikte bahsettiğimiz görev ve sorumluluklar listesine bir göz atalım.
Tanım bankacılığı personelleri,
- İş akışını ve/veya teknik gereksinimlerini belirleyebilmek ve değerlendirebilmek için müşterilerini gerekli sıklıkta ziyaret eder.
- Müşterilerine ihtiyaç duyduğu ya da duyabileceği, iş planlaması, devlet teşvik başvuruları, planlama uygulamaları, yasal tavsiye ve iş girişimleri konularında yardımcı olabilmelidir.
- İş ve işletme planlarını hazırlayarak geliştirmelidir.
- Performans ölçümünü mümkün kılacak olan veri, ürün verimi ve finansal raporları düzenleyerek işleme alabilmelidir.
- Mevcut müşterilerine; ortaklık kuruluşları, meslektaşları, mesleki kuruluşlar ve diğer ilgili raporlar için sunum yapabilmeli, eğitim ve gösteriler gibi tüm ilgili etkinlikleri düzenleyebilmelidir.
- Müşterileri, meslektaşları ve halk üyeleri ile gerek yazılı gerekse sözlü iletişini etkili bir şekilde sürdürebilmelidir.
- Müşterilerinin yaşamakta olduğu veya yaşaması muhtemel olan sorunlar için çözüm üretebilmeli, bunun için gerekirse saha çalışmalarını başlatabilmelidir.
- Tarım alanındaki gelişmeleri yakından takip edebilmeli, araştırmalarını sürdürebilmeli ve güncel gelişmelerden her daim haberdar olabilmelidir.
- Mevcut müşterilerinin varlığını sağlıklı bir iletişim kurarak korurken, yeni müşterilerine danışmanlık hizmeti sunabilmelidir. Böylece yeni müşterileri, çalışmakta olduğu bankanın bünyesine katarak pazarlama kabiliyetini gösterebilmeli sonucunda ise portföyünü geniş tutmayı sürdürebilmelidir.
Tarım Bankacılığı Personellerinde Aranan Özellikler
Tarım bankacılığı personeli olarak çalışma konusuna sıcak bakıyorsanız bu alanda iş başı yapacak olan personellerden beklenen beklentilerin de ne olduğunu muhtemelen merak ediyorsunuzdur. Alanında öncü bankaların tarım bankacılığı departmanına görevli alımı yaparken nelere dikkat ettiğini ve iş başı vereceği elemanda ne gibi özellikler aradığını sizler için araştırdık. İşte sonuçlar;
- Üniversite mezunu olan adaylar arasında tarım bankacılığı personel alımı yapılmaktadır. Tercihen üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Ziraat Fakültesi bölümünden mezun olmaları aranan özelliklerdin başında yer alıyor.
- En az 2 yıllık Tarım Bankacılığı iş alanında portföy edinmiş olan adaylar, bu pozisyon için daha avantajlı bir konuma sahipler.
- Neredeyse tüm banka personellerinden aranan özellik burada da geçerli. Takım çalışmasına yatkın, uyumlu ve iletişim konusunda kendine güvenen birinin olması tarım bankacılığı personellerinden beklenen özelliklerden bir diğeri.
- Pazarlama ve satış konusunda kendine güvenen, aynı zamanda da ikna kabiliyeti yüksek olan kişiler bu pozisyonda çalışmak için uygun olan adaylar arasında.
- Bankalarda stratejik bir konumda çalışmalarını sürdürmekte olan tarım bankacılığı personellerinin, esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilmesi beklenmektedir.
- Erkek adaylar için askerlik görevinin tamamlanması da hemen hemen her işçi alımında olduğu gibi burada da önemini sürdürüyor.