Şirketlerin yönetici pozisyonunda çalışmak ya da bu pozisyona terfi almak, büyük bir sorumluluk altına girmek demektir. Şirket içerisindeki personelleri yönetmek için her şeyden önce iyi bir lider olmak gerekir. Bu nedenle yöneticilik sürecinde henüz daha yeni olan adaylar zorluklar yaşamakta, nasıl yönetmesi gerektiğini fark edene kadar uyum sürecinde hatalar yapmaktadır.
Bir kişi ile sağlıklı iletişim kurmak oldukça zorken, yönetici olduğunuzda pek çok insan ile sağlıklı bir iletişim kurmak zorunda kalırsınız. Bu iletişim ne kadar sağlıklı olursa, çalışanlar o kadar motive olacak ve üst düzey performans gösterecektir. Günümüzde başarılı olan şirketlere bakıldığında iyi bir takım liderine sahip oldukları görülmektedir. Takım liderliği yapmak, yönetici olmaktan daha önemlidir. Her yönetici lider olamaz fakat her başarılı lider iyi bir yönetim şekli oluşturabilir.
Peki bu pozisyonda çalışmaya başlayan yeni yöneticiler, başarılı birer lider olabilmek adına ne yapmalıdır? İşte yeni yöneticilerin işine yarayacak 3 önemli tavsiye…
Sizden Beklenenleri Doğru Algılayın
Yönetici olmak, iyi bir dinleyici olmak demektir. Beklenti içerisine girilen taraf olduğunuz anlamına da gelir. Çalışanların sizden ne tür bir beklentisi olduğunu doğru bir şekilde algılamanız önemlidir. Almış olduğunuz görev ve sorumluluklar doğrultusunda doğru kararlar verebilmeniz ve bu kararları sürdürülebilir bir şekilde uygulama aşamasına geçmeniz gerekir. Başarılı bir yönetici daima çalışanlarının talep ve isteklerini anlar, doğru kararlar alır, bu kararları uygulanabilir ve kontrol edilebilir hale getirir. Tüm bunlara ek olarak alınan kararlardaki risk seviyesini de ön görür. Oluşabilecek sorunlara karşı çözüm yaratır.
Sorunları, çözümleri ve riskleri görebilmek için yöneticinin kendisinden beklenenleri tam ve net olarak algılaması gerekir. Bunun için de farklı bakış açıları kazanılmalı ve kişisel gelişime önem verilmelidir.
Yeteneklerinizin Gelişimini Önemseyin
Bir yöneticinin öncelikli görevi alt kadrosunun motivasyonundan sorumlu olmasıdır. Motive edebilmek için yöneticilerin belirli eğitimleri almış olmaları gerekir. Çoğu firma belirli dönemlerde çalışanlarının bu eğitimleri almasını sağlar. Kişisel gelişiminize de katkı sağlayacak olan eğitimleri önemsemeniz gerekir. Ayrıca sizden daha deneyimli yöneticilerle konuşarak tüyolar alabilir, yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
Kişisel gelişime önem vermek, çalışanların sizi örnek alarak kariyer gelişimlerine yön vermesini de sağlar. Bu nedenle alınacak olan eğitimlerin tüm şirket kadrosuna yönelik olmasına dikkat etmelisiniz. Şirketinizdeki tüm personellerle birlikte eğitimlere katılmanız, “Onlar gibi” ve sınıf ayrımı yapmadan bir bütün olduğunuzu göstermenin en iyi yoludur. Başarılı yönetici olmanın sırrı, personellerin arasına karışabilmekten geçmektedir.
Yetki Vermenin ve Lider Olmanın Önemini Kavrayın
Etkili yönetici olmak demek yönetilen bölüm adına itici güç olmak anlamına da gelir. Bir yöneticinin başarılı olması için yapması gerekenlerden biri de görev ve sorumlulukları adil bir şekilde dağıtmak ve kontrolünü yaparak liderlik vasfını kullanmaktır. Her çalışanın güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, hangi görevlerde başarılı ya da başarısız olacaklarını bilmek için analiz yeteneğinizi iyi kullanmanız ve iyi bir gözlemci olmanız gerekir.
Tüm bunları yapabilmek için stratejik düşünme, stratejik karar alabilme, verileri analiz edebilme, farklı bakış açıları kazanma ve kişisel SWOT analizlerini çıkartma konusunda etkili olmak gerekir. “Soft skills” olarak adlandırılan bu tekniki becerileri kazanarak şirketinize daha iyi bir yönetim şekli oluşturabilirsiniz.