Tasarruf Oranları Artarak En Yüksek Seviyeye Ulaştı

Tasarruf Oranları Artarak En Yüksek Seviyeye Ulaştı
Tasarruf Oranları Artarak En Yüksek Seviyeye Ulaştı

ING Türkiye’nin gerçekleştirdiği, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2020 yılı üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Türkiye’de tasarruf yapanların oranı yüzde 20,2 artarak en yüksek seviyeyi gördü. 2011 yılında da yüksek seviyele ulaşan tasarruf, bu yıl daha da yükseğe çıktı. Kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkinlerin tasarruf konusundaki eğilimlerini incelemek amacıyla 2011 yılından itibaren gerçekleşen araştırma sonuçları sevindirdi.

ING ve IPSOS iş birliği ile hayata  “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nda (TTEA), 2020 yılının ikinci çeyreği yüzde 14,3 idi. Düzenli tasarruf yapanların oranı ikinci çeyreğe nazaran 8 puan artarak 63’e ulaşırken, diğer yaş grupları da incelendi. Tasarruflar geleceğe yatırım, çocuklar ve beklenmedik durumlara karşı yapılanlar olarak sıralandı. Tasarruf yapan çocuksuz bireyler ve gençler salgın nedenine bağlı risklere karşı önlem ile bağdaştırıldı.

Yakın Gelecek Tasarrufları Yüzde 37,5 Oldu

ING Türkiye’nin düzenlediği araştırma tasarruf yapanların yanı sıra yapmayı düşünen kişilerin sayısını da inceledi. Yakın gelecek için tasarruf planı olanların oranları ise yüzde 37,5 olarak belirlendi. Bu kişilerin yüzde 16’lık kısmı ise tasarruf planlarını önümüzdeki 3 ay içerisinde hayata geçirecekler.

Tasarrufa en fazla ilginin 25 ile 34 arası yaş grubundan oluştuğu ortaya çıktı. Bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 30’luk oranda arması dikkat çekti. Çocuk sahibi olmayan bireyler ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 24’lük bir artış gösterdi. Çocuk sahibi olanlar ise 7 puan artarak yüzde 18’e ulaştı.

Yüzde 12’si Vadeli Hesap

Finansal varlıkların hane içinde dağılımına göre ilk çeyrek yüzde 74, ikinci çeyrekte yüzde 83 oldu. Üçüncü çeyrekte azalan oran yüzde 76 olarak belirlendi. Tasarruf yapan kişilerin yüzde 25’ini altın ve nakit oluştururken, yüzde 23’lük kısmını bireysel emeklilik fonları, yüzde 18’lik kısmını sistem içi altın ve yüzde 12’lik kısmını ise vadeli hesap oluşturuyor. Diğer tasarruf araçlarına nazaran sistem içi altın hesapları üçüncü çeyrekte yüzde 18’e ulaşarak en yüksek sahiplik oranına yükseldi.

Dünya Zor Bir Dönemden Geçiyor

ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı olan Ozan Kırmızı, “Pandemi nedeniyle dünya zor bir dönemden geçiyor ve bu durum sağlığın yanı sıra ekonomik belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Tasarruf sahipliği oranının artması ve daha fazla bireyin tasarruf yapmayı düşünmesi de bunun önemli bir göstergesi. Biz de ülkemizdeki ekonomik dönüşümün bir parçası olarak tasarrufun desteklenmesi gerektiğine inanıyor, müşterilerimize tasarruf ederken kazanç sağlayabilecekleri ürün, hizmet ve yatırım araçları sunmaya odaklanıyoruz.

Bu anlamda son çeyrekte yükselişe geçen trendleri yakından takip ediyor ve günlük faiz kazancı sunan Turuncu Hesap gibi ürünlerimizle müşterilerimizin tasarruf etmelerine katkıda bulunuyoruz ” dedi.

Tasarruf Eğilimleri Araştırması; 2020 üçüncü çeyrek sonuçları, NUTS2 bölgelerinde seçilen 26 ilde gerçekleşti. Toplamda 2400 kişi ile bilgisayar destekli telefon görüşmesi yöntemi (CATI) ile görüşme yapıldı. Türkiye’deki 18 yaş üzeri bireyleri temsil etmek üzere; cinsiyet, yaş, meslek kontrol ve çalışma durumu kotası olarak uygulandı.