ABD’nin En Prestijli Şirketleri Tarafından Sorulan Mülakat Soruları

İşletmelerin temel kavramlarından biri de “benchmarking” olarak yer alır. Benchmarking, taklit etmeden farklı şirketlerin uygulamasını kendi şirketinize adapte etmek demektir. Yani bir nevi başka şirketin uygulamasını beğenirseniz, kendi şirketinize bu uygulamayı değiştirerek uyguladığınız takdirde “benchmarking” yaparsınız.

Günümüzde, en prestijli şirketler tarafından yapılan mülakat soruları için de benchmarking yapılmaktadır. ABD’nin en prestijli şirketleri tarafından sorulan mülakat soruları, ülkemize de uyarlanmakta ve adaylara sorulmaktadır. Bu soruları önceden bilmek, karşılaşacağınız mülakatlarda hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. İşte ABD’nin en prestijli şirketleri tarafından sorulan ilginç mülakat soruları…

Google’ın Deneyimli Muhasebe Stratejist Adayı tarafından sorulan “Eğer odana her girdiğinde çalması için sadece bir şarkı seçme imkanınız olsa bu şarkı ne olurdu?”, “Bir cümleyle hatırlanacak olsanız bu cümle ne olurdu?”, “Size şimdi 1 milyon $ versem ne yapardınız?” soruları ve yine şirketin Ürün Müdürü Adayı tarafından sorulan “Bir şehir seçin ve o şehirde piyano akordu işiyle ilgili olarak faaliyet gösteren işletme sayısını tahmin edin.” sorusu.

Facebook Veri Bilimci Adayı, mülakatlarda “Sizce Mcdonalds bir yıl içerisinde kaç tane Big Mac satıyordur?” sorusunu sormaktaymış. Şirketin, Çevrimiçi Satış Operasyonları Adayı tarafından sorulan bir soru da şöyle yer alıyor, “Seattle’daki tüm pencerelerin silinmesine ne kadar fiyat biçersiniz?”

Expedia şirketinin Pazar Uzmanı Adayı “Eğer karşıdaki duvar tuğladan bir duvar olsaydı siz bu duvarın neresinde olurdunuz ve bunun duvara bir bütün olarak etkisi ne olurdu?” sorusu kafanızı karıştırabilir. “Arkadaşlarınızla kampa gitseniz çadırınızı nereye kurardınız?” sorusu yine şirketin Deneyimli Finansal Analist Adayı tarafından sorulan bir soru.

Intel şirketinin Donanım Mühendisi Adayı tarafından “Görme engelliler için bir baharat rafı tasarlayabilir misiniz?” sorusu mülakat sırasında hiç beklemediğiniz bir soru tipidir. Apple şirketi tarafından sorulan mülakat sorularında ise “Eğer en yakın arkadaşına senin kendini en çok geliştirmen alan nedir diye sorsam ne cevap verirdi?” yer alıyor.

Cisco Systems şirketinin Deneyimli Teknik Yazar Adayı mülakat için gelen adaylara “Eğer bir ağaç olsanız türü ne olurdu?” sorusunu sorarken, St.Jude Medical şirketinin Elektrik Mühendisi Adayı “Neden rögar kapakları yuvarlaktır?” sorusunu yöneltiyor.

“Eğer kalabalığın arasında olsaydınız kalabalıktan farklı olduğunuzu nasıl ifade ederdiniz?” mülakat sorusu Microsoft’un Site Yöneticisi Adayına ait. Şirketin Üst Düzey Ürün Yöneticisi Adayı tarafından sorulan “Eğer iki süper güçten birisini seçebilseniz hangisini seçerdiniz: görünmezlik mi uçabilmek mi?” bu soru, adaylar için kafa karıştırıcı olabilir fakat cevap ikisi de değil, en büyük güç olarak daima kendinizi görmeniz gerekiyor.

Bir benzer soru da American Express şirketinin Tüketici Kart Servisi Grubu Adayı tarafından mülakatlarda sorulmuş; “Eğer ıssız bir yerde botta mahsur kalmış müşterinize yardım etmeniz gerekseydi o kişiye söyleyeceğiniz ilk şey ne olurdu?”