Adaylar İş Ararken Kendilerinin Farkında Olmalı!

İş arama sürecine giren adayların kendi niteliklerinin ve eksikliklerinin farkında olması doğru işi bulma konusunda yardımcı olacağı gibi şirketlerin de doğru personeli bulmasını sağlar. Güçlü ve zayıf yönlerini bilen, kendini hangi alanda lanse etmesi gerektiğinin farkında olan adaylar, iş görüşmeleri sırasında da strese kapılmadan ve heyecanlarını yenerek başarılı bir iş görüşmesi geçirebilirler. Bir adayın iş görüşmesinde kendisine güvenen ve inanan bir yapı sergilemesi, mülakat sonrasında olumlu geri bildirim almasına yardımcı olur. Özgüveni yüksek ve kendi güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olan adaylar, diğer adaylardan daima bir adım önde olacaktır.

Şirketlerde personel alımları sırasında doğru personelin seçilmesi tüketicilerin bir ürün satın alırken o ürünü seçmelerine benzer. Başarılı şirketler kendi vizyon ve misyonlarına uygun personelleri bünyelerine katmak isterler. Şirkete yeni dahil edilecek kişilerin hangi özelliklere sahip olmasını istediklerinden emin olarak ilan verirler.

İş arayan kişiler çok iyi okullardan mezun olmuş olabilirler ya da birden fazla yabancı dil bilgisine sahip olarak başvuru yapabilirler. Şirket tarafından açılan ilana başvuru yapan aday o pozisyon için aranan kişi olabilir fakat bu her zaman işe kabul edileceğini de göstermez. Çok yetenekli ve her alanda başarılı olan bir aday, aynı zamanda şirket açısından risk teşkil etmektedir. Genel olarak şirketler iyi bir deneyim süreci geçiren, eğitim ve dil bilgisi bakımından yüksek, bilgi ve beceri bakımından da oldukça geniş olan bireyleri işe almak istemez. Çünkü her yönden kuvvetli olan bir aday, aynı zamanda iş yerinden çabuk istifa edebilecek bir aday olarak görülmektedir.

Farkında Olarak İş Görüşmesi Yapılmalı

Bir diğer önemli nokta da iş arayanların kendilerinin farkında olmasıdır. Bu farkındalık iş görüşmesi yapan ve iş arayan adaylar açısından oldukça önemlidir. Mülakat sırasında adayların karşısına, “Kendinizi bu işe uygun görüyor musunuz?”, “Bu işe neler katabilirsiniz?”, “Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?”, “İş hayatındaki en büyük hedefiniz nedir?”, “Sizi neden bu işe alalım?” gibi ve bu soruların benzeri mülakat soruları gelebilmektedir. Bu soruların temel amacı aday hakkında bilgi edinmek değil, adayın kendisinin ne kadar farkında ve ne kadar öz eleştiri sahibi olduğunu görmektir. Başvuru yapan adayı, güçlü ve zayıf yönlerinin, kendisinin farkında ise diğer adaylardan bir adım ön plana çıkacaktır.

İş arayan herkesin öncelikle hangi yeteneklere, hangi becerilere sahip olduğunu bilmesi gerekir. Kişiler bu yönlerini test ederken, kendilerinde bulunmayan yönlerinin de farkında olmaları da gerekiyor. Kişisel gelişimlerine katkı sağlamak için bu eksikliklerinin farkında olmaları ayrıca önemlidir. İş arama sürecinde dikkat edilecek noktaların en önemlisi, adayın eğitimi ve deneyimleri açısından kendisine uygun işi araması ve iş başvurularını da bu doğrultuda yapmasıdır.

Personel alımları için iş başvurusu yapmadan önce adayların kendileri ile ilgili öz eleştiri yapması gerekir. Bu öz eleştiri sırasında objektif olunmalıdır. Eğer kendisi hakkında doğru yorum yapamayacağınızı düşünüyorsanız sizi çok iyi tanıdığını düşündüğünüz yakınlarınızdan, samimi olduğunuz iş arkadaşlarınızdan fikri alabilirsiniz. Bu kişiler sizin karakter özelliklerinizi iyi biliyor olduğundan hangi işlerin size uygun olduğu ve olmadığı konusunda yardımcı olurlar.