Adaylara Sorulan 3 Temel Mülakat Sorusu!

Personel alımları iş başvurusu yapan ve ön değerlendirmeden geçerek iş görüşmesi mülakatı daveti alan adaylara sorulan 3 temel mülakat sorusu vardır.

İş Görüşmelerinin Başarılı Geçmesi için

Bu soruların her birinde adayın ayrı bir yönünün ölçülmesi hedeflenir. Yapacakları iş görüşmelerinin başarılı geçmesi için adayların mutlaka bu sorulara hazırlık yapması ve dikkatle cevap vermesi gerekir.

Sorulan cümleler değişse de aşağıda detaylıca ele alınan “Bu işi yapabilecek misiniz?”, “Şirketimizin çalışma sistemine uyum sağlayabilecek misiniz?” ve “ Bu pozisyondaki işi sevebilecek misiniz?” mülakat soruları hemen hemen her mülakatta sorulur.

Bu İşi Yapabilecek misiniz?

Şirket yetkililerinin adaylara yönelttiği bu mülakat sorusunda adayın güçlü ve zayıf yönleri anlaşılmaya çalışılır. Bu yönlerin şirketin işe alım yapacağı açık pozisyon için uygun olup olmadığı test edilir. Bu sorunun amacı sadece adayların teknik yetkinliklerinin değil, aynı zamanda diğer çalışanlardan ayrılan kişisel özelliklerinin ve liderlik vasıflarının anlaşılmasıdır. İş görüşmesi mülakatı yapan adayların öncelikle iş hayatındaki güçlü yanlarının farkında olması, işe sağlayacağı katkıları bilmesi ve görüşme sırasında da bunları açıklayabilmesi gerekir.

Bu Pozisyondaki İşi Sevebilecek misiniz?

İş görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekenler arasında şirket yetkilisine o iş için istekli olduğunun hissettirilmesi de yer alır. Adayın işi beğendiğini, bu pozisyon ve işle ilgili beklentilerinin neler olduğunu, işe dair uzun vadeli hedeflerini anlatması bu mülakat sorusuna verilecek en doğru cevaptır.

Çalışma Sistemimize Uyum Sağlayabilecek misiniz?

İşverenler işe alacakları yeni personellerin şirketleri adına yüksek verimlilik sergilemesini ve fark yaratacak başarılar göstermesini beklerler. Ancak çalışanların performansının yüksek olabilmesi için çalıştığı şirketin sistemine ayak uydurması gerekir. İş görüşmesine katılan adaylar bu ve benzeri bir soruyla karşılaştıklarında daha önce çalıştıkları şirketlerde uyum içinde çalıştıklarından ve değişen şartlara kolay adapte olduklarından bahsederek cevap verebilirler.

Her iş görüşmesinin olumlu sonuçlanmayacağının adaylar tarafından bilinmesi, ancak buna rağmen mülakatlara en iyi şekilde hazırlık yapılması gerekir. İş görüşmesi mülakat soruları önceden araştırılarak adayın kendisine göre cevaplarını hazırlaması yarar sağlar. Bu sorulara sitemizdeki diğer pek çok sayfadan ulaşabilirsiniz.