Adayların Mülakat Sonrası İşe Alındığını Anlamasının 5 Yolu!

İş mülakatı daveti alarak iş başvurusu yaptığı şirkete görüşmeye giden bir aday mülakat sonrasında işe alınıp alınmadığı ile ilgili merak içinde olur.

İş görüşmesinin güzel geçtiğini düşünen adaylar dahi mülakat sonucundan emin olamazlar. Mülakatın hemen sonrasında görüşmenin sonucu adaya bildirilmez, daha sonra kendisiyle irtibata geçileceği söylenerek aday yolcu edilir.

İş görüşmesi mülakatı yapan ve mülakatın iyi geçtiğini düşünen adayların işe alınıp alınmadıklarını anlamaları için bazı ipuçları vardır. Adaylar bu noktalara mülakatlar sonrasında dikkat ederek işi alıp almadığını anlayabilirler.

İş Alındığınızı Anlamanın İpuçları

  • İşe alım mülakatları katılımcısı olan adaylar işe alındıklarını katıldıkları mülakattan sonra şirket yetkilileri tarafından bir başka mülakata daha davet ediliyorlarsa anlayabilirler. Çoğu şirketlerde personel alımı mülakatlarının sayısı birden fazladır. İlk mülakattan sonra ikincisine çağrılan aday yetkililerin dikkatini çekmiş demektir.
  • Adayla personel alımı mülakatı yapan yetkililer genellikle şirketin İnsan Kaynakları departmanı çalışanları olur. Bu yetkililer görüşme yaptıkları adaya şirket ile ilgili detaylı bilgi veriyorlarsa, o şirkette çalışırsa kendisi için de iyi olacağını söylüyorsa o mülakatın iyi geçtiği anlaşılabilir.
  • İş görüşmelerinde yetkililer, işe alım için uygun görmedikleri adaylar için çok fazla zaman harcamazlar. Eğer görüşme uzuyorsa, sorulan sorular ya da muhabbet gittikçe artıyorsa, aday yetkili tarafından beğenilmiş demektir.
  • İş görüşmesi yapan adaylar görüşme sırasında veya sonrasında şirket çalışanları ile tanıştırılıyorsa bu hareket aday tarafından olumlu olarak algılanabilir.
  • Eleman alımı mülakatları sonrasında iş başvurusu sırasında adayın referans gösterdiği kişiler aranıyorsa bu da adayın şirket tarafından işe alım için uygun görüldüğü ve gerekli diğer aşamalara geçildiği anlamını taşır.

Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta her ne kadar olumlu bir görüşme yaptığınızı düşünseniz de sizden hariç pek çok kişiyle aha görüşüldüğü ve en ufak bir ayrıntının bile belirleyici olabileceğidir. Daha sonra hayal kırıklığı yaşamamak için iş görüşmesi yaptığınız şirketten işe alındığınızı duymadan umutlanmamakta fayda var.