Alibaba’nın Kurucusundan İlk İş Deneyimi Hakkında Tavsiyeler!

Alibaba sitesinin kurucusu olan ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Jack Ma, henüz kariyer basamaklarını çıkmaya yeni başlayan kişiler için tavsiyelerini dile getirdi. Ocak ayında katılmış olduğu Dünya Ekonomik Forumu (WEF) platformunda gerçekleştirmiş olduğu konuşmasıyla Y kuşağının kariyer yaşamlarına dair tavsiyelerde bulunan Ma, özellikle ilk iş deneyimine değindi.

İlk iş deneyiminin kariyer yolculuğunda oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ma, bireylerin kariyer yaşamlarına başlarken mutlaka bir mentor desteği almalarını öneriyor. Ma, “Sana nasıl bir insan olunacağını, doğru şeylerin nasıl yapıldığını, doğru şekilde nasıl yapılacağını öğretebilecek iyi bir yönetici bulmalısın” diyerek bu durum hakkındaki düşüncelerini belirtiyor. Alınacak olan mentor desteğiyle birlikte şirketlerin hızlı bir büyüme elde edeceklerini de ifade ediyor.

Çalışanların iş yaşamlarına başladıkları zaman pek çok noktada kararsız kalacaklarını söyleyen Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, ilk iş deneyimi açısından insanların en az 3 yıl boyunca aynı yerde ya da sektörde çalışması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu noktada insanın kendisine bir söz vermesi gerektiğini belirten Ma, kariyer hedeflerinin belirlenirken değişimlere karşı hazır olunması gerektiğini de ifade etmiştir. Çalışanlara “sonuna kadar gitmelerini” önermektedir. Sonuna kadar giden çalışanlar, bugün günümüzün en başarılı insanlarıdır.

Kendi kariyerinde de sonuna kadar giderek başarıyı elde ettiğini belirten Jack Ma, İngilizce öğretmeni olma yolunda ilerlerken üniversite rektörü tarafından kendisine “Nereye gideceğini biliyorum. Bana söz ver: Altı yıl. Ayrılma.” dediğini belirterek, bireylere kendilerine söz vermeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Ma konuya dair şunu söylemiştir:

“Bu sözümü tuttum. İlk işimde altı yıl boyunca üniversitede İngilizce öğretmenliği yaptım. Karşıma birçok harika fırsat çıktı fakat ben “Hayır, söz verdim” dedim. Nasıl iyi bir öğretmen olunacağını, öğretmenler ve öğrenciler arasında başarılı bir iletişimin nasıl kurulacağını öğrendim. En iyi öğrendiğim şey ise “sakinleşmek” oldu.”.

Geçen 6 yılın ardından Jack Ma, kendisiyle birlikte 17 ortak kurucunun dahil olması sonucunda “Alibaba” sitesini kurdu. Kurulan sitenin hızlı bir şekilde büyümesi sonucunda, herkesin hayal ettiği hayata kavuştu. Geçtiğimiz yıl yönetici koltuğundan ayrılmak istediğini dile getiren Ma, bu ifadelerini belirttiğinde şirketin değeri 420 milyar dolardı. Bu noktada da önerisi, bireylerin iş değiştirme ya da bırakma döneminde mutlaka maliyeti hesaplamaları gerektiği… Çünkü iş değiştirme maliyeti oldukça fazladır ve doğru bir şekilde planlanmadığı takdirde birey ekonomik alanda büyük problem yaşar.

Ma’nın bir diğer tavsiyesi ise iş hayatındaki “bilinmezlik” kavramına dair gerçekleşti. Ma, “20’li yaşlarda bir profesyonel olarak kendini tanımalı ve diğer insanlardan bir şeyler öğrenmelisin. Bu, gençlik kibri bir kişiyi kendini savunmasız ve huzursuz hissetmesine neden olabilecek hayattaki bir zaman dilimidir. Birçok felaket, birçok sorun gördüm. 20’li yaşlarındayken ne yaptığını bilmiyorsun. Çok fazla fikrin var. Bir şey yapabileceğini düşünüyorsun fakat aslında hiçbir şey yapamazsın. Başka birini takip etmek ve başka birinden öğrenmek akıllıca olur. İşin püf noktası, doğru yöneticiyi veya danışmanı bulmak ve sonra sonuna kadar gitmektir” önerisinde bulunmaktadır.