Anadolubank, Anadolubank Çalışma Ortamı, Anadolubank Mülakatları ve Kariyer Basamakları

Anadolubank, 1997 yılında HABAŞ Grubu tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınmıştır. HABAŞ Grubu adı altında ilk olarak üç şube ile çalışma hayatına başlayan, günümüzde Türk bankacılık sektöründe genç, dinamik ve kaliteli hizmet sunarak en çok tercih edilen bankalardan biri haline gelerek Türkiye’ye yayılmıştır.

Çağımızın bankacılığında verimli ve sürdürülebilir büyüme stratejisi bulunan bankanın, performans, etkinlik ve etkililik açısından istediği noktaya kavuştuğu ve çalışanları ile sunduğu hizmet kalitesi sayesinde müşteri yelpazesinin geniş olması, bugün günümüzde pek çok bankacı adayı tarafından tercih sebebi olmaktadır. Çalışanlarına vermiş olduğu destekler, eğitim olanakları ve kurum içi yükselme fırsatları sayesinde, pek çok aday Anadolubank bünyesinde çalışmak istemektedir.

Banka Tarafından Verilen Ürün ve Hizmetler

Anadolubank tarafından temel bankacılık hizmetlerinin dışında perakende ve ticaret sektörüne özel ürün ve hizmetler, bireysel ve KOBİ bankacılığına dair ürün ve hizmetler yer almaktadır. “KOBİ’lerin bankası” olarak da bilinen banka, KOBİ’ler için her türlü finansman kaynağını sağlamaktadır.

Ek olarak KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ticari bankacılık sektöründeki organizasyonel ve operasyonel hizmetlerini, KOBİ bankacılığı için de sunmaktadır. Ülke ekonomisinin yapı taşı olarak görülen KOBİ’ler için her türlü destek, banka tarafından sağlanmaktadır.

Müşteri odaklı yapısı, yenilikçi ve yaratıcı bir profil izlemesi, müşterilerinin problemlerine yönelik kaliteli, hızlı ve pratik çözümler bulması sayesinde günümüzün en çok tercih edilen bankası haline gelmiştir. Bankanın temelinde müşteri gereksinimlerini karşılamak ve bu gereksinimlere ileri bilişim teknolojisini uygulayarak, hızlı ve kolay çözümler bulmak vardır. Bu sayede banka, geniş ürün ve hizmet yelpazesi ile çeşitli müşteri profiline sahip olmuştur.

Anadolubank’ta Bankacılık Kariyeri

Anadolubank’ta bankacılık kariyeri yapmak isteyen adayları farklı iş pozisyonlarından başvuru yapabilme imkanı bulunmaktadır.

Yeni mezunlar için:

  • Yeni mezun olan kişiler Anadolubank bünyesinde bankacılık kariyerine üç farklı iş pozisyonunda başlangıç yapabilmektedir. Yönetmen yardımcısı, uzman yardımcısı ya da müfettiş yardımcısı olarak kariyer hayatlarına başlayabilmektedir.
  • Bankacılık kariyerine yönetmen yardımcısı olarak başlayan kişiler şubelerde ya da Anadolubank Genel Müdürlük içerisinde yetiştirilmek üzere işe alınmaktadır. Üniversite mezunu olan her adayın bu iş pozisyonuna başvurma hakkı vardır. Üniversite mezunu olan kişiler yönetmen yardımcısı III olarak iş hayatına atılırlar. Zaman içerisinde II ve I olabilirler. Performansa bağlı olarak pozisyonlarında yükselme şansları bulunmaktadır.
  • Şubelerde görev yapacak olan adaylar ise operasyon bölümünde ya da gişe asistanlığında iş hayatına başlayabilmektedir. Gişe asistanlığı banka içerisindeki en alt pozisyondur. Genel olarak üniversite mezunları bu bölümde istihdam edilmektedir. Sebebi, kariyer yolculuğuna en ast seviyede başlamaları ve bankacılık sektörünü en temelinden öğrenmeleri gerektiğidir.
  • Adaylarda aranan genel özellikler ise şu şekilde yer alır:
  • Üniversitelerin ilgili bölümleri olan Ekonomi, İşletme, Hukuk, Maliye, İstatistik, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği, Matematik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde 4 yıllık eğitim hayatını tamamlamış olmak ya da İnşaat, Bilgisayar, Makina, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun olduktan sonra İşletme veya Finans dallarında master yapmak
  • Banka sınavlarına girecek olan adaylarda kadınların 26, erkeklerin 28 yaşını bitirmemiş olması
  • Erkek adayların askerlik görevlerini yerine getirmiş olması
  • İleri seviye İngilizce dil bilgisine sahip olmak
  • Herhangi bir banka mülakatına katılıp sınavlarında başarısız olmamak

Müfettiş Yardımcısı için:

  • Müfettiş yardımcılığı sınavına katılan ve bu sınavdan başarılı olan her aday, müfettiş yardımcısı ya da teknik denetçi yardımcısı olmaya hak kazanmaktadır. Müfettiş yardımcılığı sınavında adaylar İngilizce, genel kültür ve yetenek, iktisat ve hukuk alanlarından tabi tutulmaktadır.
  • Müfettiş yardımcısı ya da teknik denetçi yardımcısı olan kişiler Anadolubank Genel Müdürlük organizasyonunda yer alır. Perakende pazarlama, ticari pazarlama ve işletme bankacılığına dair işlemleri yürütmekle görevlendirilirler.

Anadolubank İşe Alım Süreci

Anadolubank işe alım süreci olarak bankanın stratejik hedefleri baz alınmaktadır. Stratejik hedefler doğrultusunda İnsan Kaynakları tarafından işe alım süreci işlemektedir. Adaylar iki aşamalı bir sürece tabi tutulmaktadır. İlk aşamada yazılı sınav yapılmakta, bu sınavdan başarılı olan adaylar mülakata davet edilmektedir.

Anadolubank tarafından mülakatlara uygun görülen adayların yeniliklere açık, dinamik, kendisini ve çalışacağı sektörü bilen, tanıyan, gelişmeleri takip eden ve enerjik kişiler olmasına dikkat etmektedir. Aynı zamanda bankaya ait vizyon ve misyon, kurum kültürü ve kurum değeri gibi konularda adayların kendisiyle bağ oluşturmasını beklemektedir.

Banka tarafından fiziki ayrımlar göz edilmeksizin herkesin başvurusu değerlendirilmektedir. Her adaya eşit kariyer fırsatları tanınmaktadır. İşe alım sürecinde uygulanacak olan prosedürler İnsan Kaynakları tarafından belirlenmektedir. Süreç adımlarının standart düzeyde olmasına ve şeffaflık politikasına uygun olmasına dikkat edilmektedir.

Anadolubank adaylarının ve çalışanlarının performans değerlendirmelerini gerçekleştirmektedir. Belirlenen dönemler içerisinde adaylara ve çalışanlara yönelik “Hedef Bazlı Performans Değerlendirme Sistemi” uygulanmaktadır. Bu uygulama, bankaya ait stratejik hedeflerle çalışanların ne derecede uyumlu olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmaktadır.

Anadolubank Tarafından Çalışanlara Sunulan Sosyal ve Yan Haklar

Anadolubank tarafından çalışanlara sunulan sosyal ve yan haklar bulunmaktadır. Bu haklardan banka içerisinde çalışan her personel yararlanabilmektedir.

  • Banka ücret politikası olarak iç ve dış ücret dengesini baz almakta, çalışanlarının aldıkları ücretle tatmin ve teşvik olmasını önemsemektedir. Bu nedenle bankanın ücretlendirme dengesinde, iç denge dinamikleri ön planda tutulmaktadır. Sektörde verilen ücretlere ilişkin standart bir ücrete ek olarak çalışanların başarıları, performanslar ve hedef satışları gibi değerleri de ek ödemeyle ödüllendirilmektedir. Ücretlendirme politikasının adil, şeffaf ve gizli olmasına özen gösterilmektedir. Çalışanların da bu konuda aynı özeni göstermesine dikkat edilmektedir.
  • Ücretlendirme politikası uygulanırken; Kanun, Mevzuat ve Düzenlemelere Uyum, Eşit İşe Eşit Ücret, Performansa Göre Ücret, Sektörel Denge, Risk Yönetimi Prensiplerine Uyum, Sürdürülebilir Başarının Ödüllendirilmesi, Anadolubank Ücretlendirme Politikası baz alınmaktadır.
  • Anadolubank Gelişim Akademisi adı altında çalışanların kendisini ve mesleki becerilerini geliştirmeye yönelik kariyer rotalarının oluşturulmasına destek olunmaktadır. Personeller Anadolubank Gelişim Akademisi aracılığıyla istedikleri eğitimi banka içi hizmet olarak alabilmektedir.
  • Anadolubank Gelişim Akademisi ile 6 farklı üniversite fakültesi desteklenmektedir. Bu fakülteler: Ticari Bankacılık Fakültesi, Perakende Bankacılık Fakültesi, Operasyon Fakültesi, Tarım Bankacılığı Fakültesi, Genel Müdürlük Eğitim Fakültesi ve Yöneticilik Fakültesi olarak yer almaktadır.
  • Bankanın “Yetenek Yönetimi” bölümü sayesinde çalışanlar arasında bulunan liderlere yönelik ek eğitimler de verilmektedir. Bu sayede banka çalışanları içerisinde bulunan liderler tanımlanmakta ve yetenekleri dikkate alınarak kurum içerisindeki performanslarına göre yönetim departmanlarında yer almaları sağlanmaktadır.
  • Personellere yönelik lojman, servis hizmeti ile birlikte ölüm, hastalık, doğum, ücretli izin ya da çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkabilecek ve çalışmaya engel olacak durumlar için izin verilmektedir. Aynı zamanda personellerin yıllık izin hakları bulunmaktadır. Yıllık izin süresi çalışanların kıdem ve pozisyon derecesine göre belirlenmektedir.

Anadolubank Çalışanlarında Aranan Kriterler

  • En az 4 yıl süre ile eğitim veren üniversitelerin;

Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Siyasal Bilgiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi, Uluslararası İlişkiler, İstatistik, Matematik, Elektronik Haberleşme, Ekonometri, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, Teknoloji Fakülteleri, Elektrik ve Elektronik Fakültelerinden mezun olmak

  • 28 yaşını doldurmamış olmak
  • Erkek adaylar için askerlik görevini yerine getirmiş olmak ya da yeni mezun olan adaylar için askerliklerinin en az 1 yıl süreli olarak tecil olması
  • Herhangi bir sağlık durumu sebebiyle çalışma hayatlarında engel olmaması
  • Herhangi bir suç sebebiyle hüküm giyilmemiş ya da kamu haklarından yoksun bırakılmamış olması