Asgari Ücret İlk Toplantısı Online Yapılacak

Asgari Ücret İlk Toplantısı Online Yapılacak
Asgari Ücret İlk Toplantısı Online Yapılacak

Asgari ücret ile ilgili olarak yapılacak ilk toplantının çevrim içi (online) olarak yapılmasına karar verildi. 4 Aralık 2020 tarihinde toplantıların başlayacağı açıklandı. Toplantının işçi ve işveren ev sahipliğinde yapılacağı ifade edildi.

Dünyayı kasıp kavuran pandemi süreci nedeniyle 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarının online yapılmasına karar verildi. 4 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşecek olan ilk toplantıda koronavirüs tedbirlerinin ön planda tutulacağı da belirtildi.

Toplantılar Bakanlık da Yapılıyordu

Pandemi dönemi öncesinde asgari ücretle ilgili olarak yapılan toplantılar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapılıyordu. İlk toplantı yapıldıktan sonra işçi ve işverenin ev sahipliğinde ayrı ayrı toplantılar düzenleniyordu. Son toplantı yine Bakanlık’ta yapılıyor ve oy birliği ile karar alınıyordu.

Dört Toplantının Ardından Karar Veriliyor

Yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmeye çalışılıyor. Oluşturulan komisyonda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil edecek.

Açılış ve kapanış toplantılarını ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacak. Ara toplantılar ise işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Son toplantıda en az 10 üyenin katılımının olması gerekiyor. Oy çokluğuyla karar veriliyor. Oyların eşit olması durumunda başkanın oy verdiği taraf, oy çokluğunun olduğu taraf olarak kabul görüyor.