Ateş: Türkiye Pandemiyi Az Hasarlı Atlatacak!

Ateş Türkiye Pandemiyi Az Hasarlı Atlatacak!
Ateş Türkiye Pandemiyi Az Hasarlı Atlatacak!

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye salgın sürecini en az hasarla atlatacak olduğunu düşündüğünü ifade etti. Sabah’ta yer alan habere Türkiye ekonomisinin dinamik, güçlü ve özel sektör bankaları ile az hasarla atlatacağını söyledi. Pandemi ile mücadele kapsamında dünya milli gelirinin yüzde 14’üne ulaşan 12 trilyon dolarlık mali destek harcaması yapıldığını belirtti. Küresel negatif getiri tahvil stoğu ise 17 trilyona ulaştı. Ateş, “Global olarak senkronize çöküşün ve 2020’nin 3. çeyreğindeki hızlı toparlanmanın ardından zorlu dönem 2021’de başlıyor.” şeklinde açıklamada bulundu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin 2021 yılında aralarındaki farkında daha da artacağını belirtti.

Ateş, “Küresel salgın krizi sonrası toparlanma sürecinde sektörler arası ayrışma da çok belirgin olacak. En çok etkilenen yemek, konaklama, ulaştırma, eğlence gibi hizmet sektörlerinde toparlanma 2023’ü bulabilir. Diğer taraftan aşının yakın zamanda geleceğine ilişkin umut verici gelişmeler olmakla birlikte dünya genelinde aşılama yapılabilmesi için ucuz, üretim kapasitesi yüksek ve lojistik imkânları geniş aşılara ihtiyaç var. Bu durum da salgının yarattığı etkilerin en azından aşıya ulaşabilen ülkeler açısından 2021 yılının ikinci yarısına kadar devam edeceği ve Merkez Bankalarının kısa vadede politika değişikliğine gitmeyeceğine de işaret ediyor.” dedi.

Krize Karşı Ekonomimiz Dayanıklı

Ateş konuşmasına, “2021 yılına baktığımızda Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalara istinaden enflasyonla mücadele öncelikli hedef olacak. Bu sebeple yılın ilk yarısında yüksek faiz ortamının devam etmesi ve yavaş bir büyüme, yılın ikinci yarısından itibaren ise finansman koşullarındaki rahatlamaya paralel ekonomik aktivitenin toparlanmasını, 2021 yılı genelinde büyümenin yüzde 3-4 aralığında tamamlanmasını bekliyoruz.

Krizlere karşı dayanıklı Türkiye ekonomisinin, 2021 yılının ikinci yarısına kadar belirgin şekilde hissedilecek olan bu salgın sürecini, sıkı para politikasını tamamlayıcı maliye politikasının yanı sıra dinamik özel sektör ve güçlü bankacılık sektörünün desteğiyle en az hasarla atlatacağına inanıyorum. Orta uzun vadede baktığımızda ise Türkiye’nin 1980’lerden beri içinde bulunduğu orta gelir grubundan çıkması için reformlara ağırlık vermesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde hızla eğitim, hukuk, vergi sistemi ve istihdam piyasasında yapısal reform programlarının uygulamaya konması kritik öneme sahip.” şeklinde devam etti.

Ana Stratejimizden Ödün Vermeyeceğiz

Denizbank olarak yeni yılda ana stratejilerinden ödün vermeden devam edeceklerini belirtti. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş konuşmasına, “Denizbank’ın hedeflediği müşteri segmentleri için ulaşılabilir şube ve ATM ağının oluşturulması, müşterilerimizin şube deneyiminin tasarlanması ve kendilerine uygun tekliflerin oluşturulması için büyük veri ve veri analitiği 2021’de de stratejimizin bir parçası olacak.

Kuruluşumuzdan bu yana desteklediğimiz niş sektörlerimiz turizm, eğitim, sağlık, enerji, altyapı, tarım ve denizcilik sektörlerini desteklemeye; perakende tarafta KOBİ bankacılığı, bireysel bankacılık ve tarım bankacılığı alanında pazar payımızı korumaya devam edeceğiz.”  cümlelerine yer verdi. Yıllar içinde gerçekleşmesi beklenen dijital dönüşümün pandemi ile kısa sürede gerçekleştiğini belirten genel müdür, “2020’nin, dijitalde zorunluluğun yılı olarak tarihe geçeceği düşüncesiyle, biz de önceliğimizi, müşterilerimize en hızlı ve çevik şekilde hizmet vermeye devam edebilmek olarak belirledik ve bu yönde yatırımlar yaptık. 2021 ve sonrası için odağımız dijital ve önceliğimiz mobil odaklı hizmetler olacak.” dedi.

Tarım bankacılığı ve KOBİ’ye bu süreçte 50 milyar TL’ye ulaştığının belirten Ateş, “Bu bağlamda tek banka olarak katıldığımız Nefes Projesi ve Çek Ödeme-OPEX Programı kapsamında KGF desteğiyle toplam 55 bin KOBİ’ye 6 milyar TL kredi imkânı sağladık. Üstelik bu krediler düşük faizli ve 3 aydan yıl sonuna kadar geri ödemesiz dönemler içermekte. Salgın sürecinde sadece yeni kredi vererek değil, mevcut kredileri öteleyerek de dükkânlarını açamayan, gelir yaratmakta güçlük çeken KOBİ’lerimizin ve çiftçimizin yanında olduk. Bu şekilde yaklaşık 4 milyar TL tutarındaki krediyi de erteledik.” diyerek konuşmasını tamamladı.