Banka Çalışanlarına Müdürlüğe Yükselmeleri için Tüyolar!

Banka çalışanları, kariyerlerini bu meslekte ilerlemek ve müdürlüğe kadar yükselmek gibi amaçlarla planlarlar. Bir bankada çalışan hemen herkesin aslında müdürlüğe kadar yükselme şansı vardır. Ancak bunun için yerine getirilmesi gereken bazı kurallar ve gereklilikler vardır. Öncelikle personelin çok çalışması, bankacılık mesleğindeki tüm detayları A’dan Z’ye kadar öğrenmesi gerekir. Ancak ve ancak çok çalışan, kendisini ilerlemeye yönelik hedeflerle donatan, sistematik ve planlı bir şekilde adımlar atan personeller banka müdürü olabilmektedir.

Aynı zamanda banka sınavları içerisinde de personellerin başarılı olması ve bankalar tarafından her pozisyon için istenen şartları yerine getirmesi gerekir. Peki banka müdürü nasıl olunur? Banka müdürü olmak için neler gereklidir?

Bir Bankada Müdür Olmak Çok mu Zor?

Bir banka çalışanının müdür olması çok mu zor? Sorusu bankacılık mesleği adına sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. Bankada çalışmak maddi ve sosyal şartlar açısından ele alındığında diğer pek çok mesleğe göre avantajlıdır. Hal böyle olunca banka personellerinin hedefleri arasında çalıştıkları bankada müdürlüğe yükselmek ön sıralarda yer alıyor. Bir banka çalışanı genel olarak gişe personeli ya da çağrı merkezi personeli olarak işe başlar. Banka personel alımları yapılacak olan süreçlerde düzenlenen sınavlarda ve işe alım mülakatlarında kurum içi terfiler öncelikli olur. Personel alımlarında ikinci tercih ise bir başka bankada çalışmış olanlardır. Bu nedenlerden dolayı banka çalışanlarının müdür olması için yolları açıktır. Ancak bu yolda bazı gereklilikleri yerine getiriyor olmak şarttır.

Banka personellerinin müdür olması için en kısa yol olarak aslında müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik sınavlarını takip etmek ve bu sınavlara girerek pozisyonlara yükselmek bilinir. Henüz bankalarda çalışmayanların da girebildiği bu sınavlara banka çalışanları da girebiliyor. Müfettiş yardımcıları ve müfettişler bankaların en önemli müdür adaylarıdır. Banka çalışanları bir bankada gişe personeli, bireysel müşteri temsilcisi, kurumsal müşteri temsilcisi, satış birimi personeli olarak başlarlar. Bu kadrolarda çalışanların bir yandan banka bünyesinde düzenlenen eğitimleri takip etmeleri, kendilerini geliştirmeleri, iş verimlerini artırmak için çaba harcamaları, motivasyonlarının sürekli olarak yüksek olması, zaman yönetimini etkin yapabiliyor olmaları, performanslarının düşük olmaması, üst düzey yöneticileri ile iyi geçinmeleri beklenir. Bu şartları yerine getiren bankacılar terfi dönemlerinde aldıkları terfilerle müdürlüğe kadar yükselebilirler.

Banka Müdürü Olmak için Başka Neler Gereklidir?

Banka çalışanlarının o bankada ya da farklı bir bankada müdürlüğe kadar yükselmeleri için yabancı dil eğitimlerinin de büyük etkisi vardır. Çalışma saatlerinin dışında artı bir yabancı dil daha öğrenmek bankacıların müdürlük yolunda işlerini kolaylaştırır. Ayrıca yapılabilecek bir diğer hamle de üniversite sınavlarına girerek bir üniversitede daha okumaktır. Bankacılık ile ilgili üniversite bölümlerinden birini ikinci üniversite mezuniyeti olarak özgeçmişine ilave eden bir bankacının müdür olma şansı diğerlerine göre çok daha yüksektir. Bu eğitim yüksek lisans şeklinde de alınabilir. İş ahlakının düzgün olması, yaratıcı ve analitik fikirler sunabiliyor olmak, çalışkan olmak gibi kriterler de bankaların terfi dönemlerinde yöneticiler tarafından dikkate alınanlar arasındadır.