Banka Gişe Yetkilisi | Gişe Memuru ve Görevleri

Banka Gişe Yetkilisi | Gişe Memuru ve Görevleri

Banka Gişe Yetkilisi – Global bir meslek olan bankacılık, finans dünyasının en popüler mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Paranın kullanıldığı her yerde bankalara ihtiyaç duyulması bankacılık mesleğinin geniş bir çalışma alanına sahip olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında bankacılara ihtiyaç duyulmaktadır.

Banka Gişe Yetkilisi – Gişe Memuru Görevleri

Bankalar geniş bir organizasyona sahip kurumlardır. Yani bir bankanın bünyesinde farklı meslek dallarına mensup uzmanlar çalışmakta, aynı zamanda bu kişiler pek çok farklı pozisyonda faaliyet göstermektedir. Bir avukat olarak veya bir mühendis olarak banka bünyesinde iş bulabilirsiniz. Ancak banka yapılanmasının büyük bir kısmını uzmanlık alanı bankacılık olan müşteri temsilcisi, satış temsilcisi, uzman yardımcısı gibi kadrolar oluşturmaktadır. Bu kadrolardan biri de adını sık sık duyduğumuz gişe yetkilisidir.

Banka Gişe Yetkilisi Nedir?

Banka Gişe yetkilisi, banka organizasyonunda başlangıç kademesinde yer alan kadrodur. Gişe yetkilisi banka şubelerinde görev yapmaktadır. Şubelerde müşteriyle direkt iletişime geçerek bankanın temsili yüzü olan gişe yetkilisi, temel bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Gişe yetkilisi olabilmek için öncelikle 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans programında bankacılık, bankacılık ve finans gibi bölümlerin eğitimini almak gerekmektedir. Bunun yanında iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları da gişe yetkilisi pozisyonu için sıklıkla tercih edilmektedir.

Banka Gişe yetkilisi olmak için gereken eğitim şartını taşıyorsanız eğer bankaların gişe yetkilisi alım ilanlarına başvurunuzu yapabilirsiniz. Bankalar genellikle gişe yetkilisi alımlarında banka sınavları  uygulamaktadırlar. Söz konusu sınavda sayısal ve sözel mantık soruları yer almaktadır. Gişe yetkilisi alım sınavlarının en temel özelliği, oldukça kısıtlı bir sürede verilen soruların çözülmesini sağlamaktır. Sürenin bu denli kısıtlı tutulması, baskı ve stres altında mantıklı düşünme yetinizi ölçmeyi amaçlamaktadır.

Çünkü banka gişe yetkilisi, banka şubesinde en yoğun iş trafiğine sahip olan pozisyonlardan biridir. Bu nedenle bir gişe yetkilisi en stresli zamanlarda bile pratik düşünebilmeli, hızlı hareket edebilmeli ve kriz yönetimini sağlayabilmelidir.

Personel alım sürecinin sınav aşamasını başarıyla geçtiğiniz takdirde banka mülakatına davet edilirsiniz. Kimi bankalar hem bireysel mülakat hem de grup mülakatı yaparken kimi bankalar gişe yetkilisi pozisyonu için sadece bireysel mülakat yapmaktadır. Bütün mülakatlarda olduğu gibi gişe yetkilisi mülakatlarında görünüşünüz, duruşunuz, kendinizi ifade ediş biçiminiz mülakatın gidişatını belirleyen temel faktörlerdir. Mülakat aşamasını da başarıyla bitirdiğiniz takdirde başvurmuş olduğunuz bankanın belirlenen şubesinde gişe yetkilisi olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Banka Gişe Yetkilisi Ne iş Yapar? Görevleri

Gişe yetkilisinin görevi temel bankacılık faaliyetlerinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Söz konusu faaliyetler hesap açma ve hesap kapama işlemleri, otomatik ödeme talimatı gerçekleştirme, ödeme ve para transferini gerçekleştirme, kredi kartı başvurusu alma, fatura ödeme gibi temel işlemlerdir. Bu işlemler artık internet üzerinden kolayca gerçekleşiyor olsa bile günümüzde pek çok müşteri hala bu konuda banka şubelerini ziyaret etmektedir. Bu nedenle gişe yetkilisinin bir diğer görevi de bankayı en iyi şekilde temsil etmektir. Şubeye gelen müşteriyle direkt temas halinde olan gişe yetkilisi her zaman sabırlı ve güler yüzlü olmalı, müşterinin talep ve şikayetlerine uygun çözümler üretebilmelidir.

Gişe Yetkilisi İş Olanakları

Gişe yetkilisi pozisyonu, bankacılığa başlamak için uygun bir adımdır. Diğer bankacılık kadrolarıyla kıyaslandığında gişe yetkilisi banka personel alımları sürecinin daha az zorlayıcı olduğu görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi bankacılık mesleğini tanımak adına gişe yetkilisi alımlarına başvuru yapmaktadır. Mesleği tanımak için güzel bir başlangıç olan gişe yetkilisi pozisyonundan dilerseniz terfi edebilirsiniz. Gişe yetkilisi olarak kariyerinize başladıktan sonra mesleğinizi tanıyıp işinize olan hakimiyetinizi arttırdıktan sonra kurum içi yükselme sınavlarına katılabilirsiniz.

Bu sınavlar yalnızca bankanın kendi personeline uyguladığı sınavlardır. Banka bünyesinde açılan kadrolar için dışarıdan personel alımı yapıldığı gibi banka kendi personeline de görevde yükselme imkanı tanımaktadır. Bu imkanın sıklıkla tanındığı pozisyonlardan biri de gişe yetkilisidir. Gişe yetkilisi olarak başladığınız kariyerinizde müşteri temsilcisi, satış temsilcisi gibi pozisyonlarda ilerleyebilir hatta şube uzmanlığı ve müdürlüğe kadar yükselebilirsiniz. Bu nedenle gişe yetkilisinin iş olanakları oldukça çeşitlidir.

Kurum içi sınavlara hazırlanırken yabancı dil bilginizi de geliştirdiğiniz takdirde daha yüksek getiri sağlayan iş pozisyonlarında çalışabilir ve kariyerinizi geliştirebilirsiniz.

Banka Gişe Yetkilisi Kariyer Basamakları!

Banka gişe görevlisi olarak çalışanlar için kariyer basamaklarının nasıl ilerlediği ve “Gişe görevlileri nasıl yükselir?” sorusunun cevabı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Genel olarak bankacılık mesleği içerisindeki en alt pozisyonlardan biri gişe yetkilisidir. Aynı zamanda bankacı olmak isteyen kişilerin bu sektör içerisinde iş hayatına başlayabileceği ilk kariyer basamağıdır.

Bu kariyer basamağından başlayan her personelin banka genel müdürü, banka müfettişi ya da management trainee gibi üst kademe pozisyonlara kadar yükselme şansı vardır. Peki gişe memuru olarak işe başlayan bir personel banka içerisinde nasıl yükselmektedir?

Banka Gişe Memurları Nasıl Yükselir?

Bankalarda gişe görevlisi olarak çalışan personeller için yükselmenin yolu açıktır. Bir bankada gişe personeli olarak işe başlayanlar için merak konularından biri de yükselme aşamalarının nasıl gerçekleştiği ve nelere bağlı olduğudur.

Gişe görevlilerinin gösterdikleri performans, işlerini ne kadar sevdikleri ve ne kadar verimli oldukları, yöneticileri ve diğer banka çalışanları ile aralarının nasıl olduğu, ekip halinde çalışmaya ne kadar uygun oldukları, yoğun çalışma temposuna ayak uydurup uyduramadıkları gibi kriterler yükselmelerinde olumlu ya da olumsuz etki eder. Her iş yerinde olduğu gibi bankalarda da terfi alabilme ihtimalinin büyük bir yüzdesi kişinin performansı ile alakalıdır. Yöneticilerinin takdir ettiği ve beğenisini kazanan bir banka çalışanı için yükselmek daha kolaydır.

Banka gişe görevlilerinin yükselmesi halinde bir sonra geçecekleri departmanlar genellikle pazarlama departmanı ya da operasyon departmanı olur. Operasyon departmanında operasyon görevlisi olarak çalışanlar daha sonra yönetici pozisyonuna geçebilirler. Bu departmanda müdürlük ve bölge müdürlüğü gibi pozisyonlar yoktur. Bu nedenle banka gişe görevlileri çoğunlukla pazarlama departmanına terfi edilmeyi isterler. Çünkü pazarlama departmanında yükselmeleri için daha çok basamak vardır. Gişe görevlisi olarak çalıştıktan sonra pazarlama departmanına yükseltilen banka çalışanlarının sayısı oldukça fazladır. Pazarlama ya da operasyon birimlerinden hangisi olursa olsun personel ihtiyacı doğduğunda öncelikle banka içinden, gişe görevlisi olarak çalışan personelden yükseltme yapıldığı bilinir.

Bankalarda Pazarlama / Satış Pozisyonuna Geçmek Neden Önemlidir?

Banka çalışanları özellikle de gişe yetkilileri yükseldiklerinde pazarlama departmanına geçmeyi tercih ederler. Bunun nedeni pazarlama/satış bölümünün ikiye ayrılmasıdır. Bireysel pazarlama ve ticari pazarlama olarak ayrılan bu bölümlerden ticari pazarlama; KOBİ Bankacılığı, kurumsal bankacılık, mikro işletmeler gibi bölümlere de ayrılır. Gişe personelleri genellikle bankalarda önce bireysel pazarlama bölümüne alınır. Eğitim kolunun uygun olmadığı durumlarda gişe görevlileri mevduat hesaplarının yoğun olduğu bölge müdürlüklerine ya da şubelere atanırlar.

Bu birimlere yükselen gişe görevlilerinin müdürlük yolu da açıktır. Banka personellerinin maaşları da aldıkları yükselme ile artar. Bir bankada çalışan personelin hedeflerini işe başladığı ilk günden itibaren doğru belirlemesi ve kariyer planları doğrultusunda en verimli şekilde çalışması yükselmesinin önünü her zaman açar.

Banka Gişe Yetkilisi Olmazsa Olmaz Özellikler!

Banka gişe çalışanları bir bakıma çalıştıkları bankanın vitrini niteliğindedir. Bu bir tek bankacılık sektörü için geçerli bir durum değildir. Her çalışan, şirket dışında çalıştığı yerin hem reklamını oluşturur hem de işletmeyi lanse eder. Bu nedenle çalışanların şirket dışı davranışları, sosyal medya paylaşımları oldukça önemlidir.

Çalışanlar iş dünyası içerisinde hal ve hareketlerine, çevrelerinde network potansiyeli olan kişilere mutlaka dikkat etmelidir. Banka gişe yetkilisi olarak çalışanlarda bir takım özelliklerin bulunması gerekir. Bu özellikler hem çalışanın yükselmesine katkı sağlar hem de müşteri memnuniyeti açısından gereklidir.

Banka gişe personellerinin sahip olması gereken özelliklerden ilki kibarlıktır. Bankayı temsil ettiğinden ve her bankanın esas amaçlarından birinin müşteri memnuniyetinin sağlanması olduğundan bu en önemli gerekliliktir. Bankaların çalışanları için belirledikleri bir giyim tarzı vardır ve çalışanlar buna uymak zorundadır. Bu giyim tarzına uyarken çalışanların uyumlu renkler seçmek, makyajına özen göstermek, saçlarının dağınık olmamasına dikkat etmek gibi sorumlulukları vardır. Belirtilen şekilde giyinmenin aynı sıra özenli olmak müşterilere saygı göstergesidir.

Banka çalışanları pozisyonları ne olursa olsun müşterileri memnun etmek durumundadırlar. Gişe görevlilerinin sahip olması gereken bir özellik de gülümseyebilmeleri, müşteriyi iyi bir şekilde karşılamalarıdır. Bunun temelinde özel hayattaki sorunları işe taşımamak ve pozitif olmayı başarabilmek yatar. Müşterilerin kendilerinden ne talep ettiğini, hangi işlemi yaptırmak istediklerini doğru anlamak, müşteriyi dikkatle dinlemekten ve işe odaklanmaktan geçer. İnsanlara birebir hizmet veriyor olmak elbette zordur, ancak gişe görevlileri işlerine odaklanarak müşterileri dikkatle dinlemek durumundadırlar.

İşe Hakim Olmak

Banka gişe çalışanları sorumluluk alanlarındaki işlere ne kadar hakim olur ve iyi bilirse müşterilerin işini o kadar kısa sürede çözebilirler ve memnuniyet sağlar. Bu nedenle verilen eğitimlerden faydalanmak oldukça önemlidir. Çalışan hem kariyer hayatlarına dair püf noktaları keşfeder hem de kişisel gelişimine katkıda bulunur. Kişisel gelişim iş hayatında göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Banka çalışanların sosyal ve kişisel becerilerinin daima en üst seviyede olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle banka içi hizmetlerden personeller mutlaka yararlanmalıdır.

Bir banka gişesinde çalışan yetkilinin sahip olması gereken özelliklerinden biri de sabırdır. Günlük olarak onlarca müşteri ile ilgilendikleri düşünülürse bunun başarılması zor gibi görünse de sabırlı olmayan bir çalışanın işinde başarılı olma şansı da düşüktür. Yavaş olmak iş hayatının her alanında dezavantajdır. Banka çalışanlarının da yavaş olması çok kabul edilebilir değildir. Patik olmak hem kendine, hem de müşterilere zaman kazandırır.

Banka gişe yetkilisi günün çok uzun saatlerini oturarak ve bilgisayara bakarak geçirdiklerinden bu iş için gereken fiziki yeterliliğe de sahip olmaları gerekir. Belinde, boynunda, sırtında sorun olan, gözleri sürekli bilgisayara bakmaya uygun sağlıkta olmayan çalışanların iş verimi de düşecektir.

Banka Gişe Memurları Banka Müdürü Olabilir mi?

Banka içerisindeki tüm yönetim işlemlerini gerçekleştiren kişilere banka müdürü denmektedir. Bu iş pozisyonunda yer alan çalışanlar parayı yönetir, para transferlerini ve para değişimlerini gerçekleştirir, para akışını sağlar, şube içerisindeki bilgi akışını düzenler. Aynı zamanda kredilendirme işlemlerinin başında da bu pozisyonda çalışan personeller yer alır.

Bir banka müşterisi, bankadan kredi kullanmak istediği zaman, kredi talebi ilk olarak banka müdürünün ekranında yer alır. Ardından bu pozisyonda çalışan kişi, genel merkeze talebi ileterek, müşteri için onay cevabının gelmesini bekler. Dolayısıyla banka müdürü olmak, banka içerisinde sürekli olarak verimli ve aktif bir şekilde yönetim gerçekleştirmek demektir.

Gişe memurluğu, bankalar için en alt çalışma pozisyonlarından biridir. Bankacılık sektörüne giriş yapmak isteyen adaylar, bankacılıkla ilgili üniversite bölümlerinde eğitim aldıktan sonra, gişe memurluğuyla banka içerisinde istihdam edilir. Bu pozisyonda genellikle yeni mezun olan kişiler yer alır.

Banka içerisindeki tüm faaliyetlerin öğrenilebilmesi açısından bireyler, en alt pozisyondan işe alınarak deneyim kazanması sağlanır.

Gişe Yetkilileri için Banka Müdürlüğü

Bankacılık alanına giriş yapan adayların gişe memuru olarak iş hayatına başlaması, banka müdürü olamayacakları anlamına gelmemektedir. Gişe memurları da banka içerisinde müdür olabilmektedir.

Birçok kişi, gişe memurlarının banka içerisine müdür olarak atanamayacağını söylemektedir. Fakat bu alanda sunulan bilgiler yanlıştır. Gişe memuru olan kişilerin banka içerisindeki yükselme prosedürlerini takip ederek müdür olarak atanabilmesi mümkündür. Gişe bölümünde yer aldıktan sonra personellerin bireysel bankacılık ya da ticari bankacılık alanına yükselmesi gerekir. Bu pozisyona yükselmek için çalışanların sırasıyla gişe memurluğu, satış temsilciliği, banka satış personelliği ve servis elemanlığı alanında kariyer yapması gerekmektedir.

Bireyin sürekli olarak yükseliş göstermesi, müdür olarak atanabilmesine yardımcı olur. Bireysel bankacılık ya da ticari bankacılık alanında çalışan adaylar, yaptıkları satışlara dikkat etmelidir. Banka müdürlüğü için aranan şartlardan ilki iyi satış yapabilmek ve banka içerisindeki faaliyetleri yönetebilmektir.

Yüksek Lisans Yapanlar İçin Müdürlük

Bankacılık alanında üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler, yüksek lisans yapabilirse banka müdürlüğü için daha şanslı olabilmektedir. Ne kadar çok yüksek pozisyondan iş hayatına başlanırsa, müdür olmak için o kadar hızlı kariyer adımları atılabilmektedir.

Gişe memurlarının da müdür olma hakkı bulunmaktadır fakat iş hayatına başlangıçta en yüksek pozisyondan işe alım sağlanırsa, müdür olmak o kadar kolaylaşmaktadır.