Banka Mülakatında Kendinizi Tanıtma

Banka Mülakatında Kendinizi Tanıtma

Banka Mülakatında Kendinizi Tanıtma | Bankaların işe alım süreci hayli yoğun geçer. Bu dönemlerde yayınlanan ilanlara başvuru yapanlar arasından gerekli nitelikleri taşıyan kişilere ulaşılarak yazılı ve sözlü sınavlar aşaması için davet edilirler.

Yazılı veya sözlü sınavı başarılı bir şekilde geçen adaylar son olarak banka mülakatlarına davet edilirler.

Bankaların işe alım sürecinin belkide en zorlu kısmı da burada başlar.

Bu sebeple banka mülakatları en zor aşama olarak tabir edilir. Çünkü orada bankanın işe alımlardan sorumlu yetkilisi ya da yetkilileri ile birebir karşılaşılır. O yüzden de banka mülakatları bankalarda işe girmek isteyen adaylar tarafından en önemsenen aşamadır.

Banka mülakatlarının püf noktaları vardır. Bunlara dikkat edildiği takdirde bu aşamanın da kolayca geçilerek bankacılık mesleğine adım atmak mümkündür.

Banka Mülakatında Kendinizi Tanıtma Sorusu ve Yanıtı

Bu dönem içerisinde adayların önceden hazırlık yapması, sorulabilecek sorulara yönelik pratikler yapması oldukça önemlidir. Bankaların mülakatları çeşitlidir. Grup mülakatları ve birebir mülakat olarak farklılıklar gösterebilir. Birebir yapılan banka mülakatlarında adaylara çeşitli sorular sorulur. Bu sorulardan biri de “Bize kendinden biraz bahseder misin?” bir başka şeklide ” Bize kendinizi tanıtır mısınız? ” sorularıdır. Bu sorunun cevabına göre mülakat süreci devam eder. Cevabınızda İK yetkilisini etkilemek amacıyla süslü kelimeler kullanmamalısınız. Uzmanlık alanlarınızdan, yetkinlik ve becerilerinizden bahsetmeniz, deneyimleriniz ve kişisel özelliklerinizi belirtmeniz yeterli bir cevaptır.

Kişinin bu soruya verdiği cevaplar karşı taraf üzerinde olumlu ya da olumsuz etki yaratacağından dikkatli cevaplanmalıdır.

Özgüven dozunun doğru ayarlanması gerekmektedir! Olumlu etki yaratmak amacıyla fazla öz güvenliymiş ya da her şeyi yapabilirmiş, işle ilgili her şeye hakimmiş gibi görünmek olumlu sonuç vermeyebilir.

Tam tersine sorulan sorulara ve kendinizi tanıtır mısınız sorusuna kendine güveni olmadığını belli eder şekilde cevaplar vermekte eksi olarak nitelendirilir.

Genellikle İK yetkilileri bu soruyu ilk aşamada sorar. İş başvurusu yapan adayların mutlaka bu sorulara karşı hazırlıklı olması gereklidir. Mülakatlar sonucunda işe alınmak için net ve doğru cevaplar verilmelidir. Adayın psikolojik durumunu ölçmek ve adayı daha yakından tanımak için sorulan bu soruda özel hayatınızdan bahsetmemelisiniz. Kariyer yaşamınızdan ve hedeflerinizden bahsetmeniz beklenmektedir. Bu soru kendinizi tanıtmak ve doğru bir şekilde ifade edebilmek için bir şanstır. Bu nedenle yetkiliye vereceğiniz cevapların doğru ve net bilgiler içermesine, bilgilerin ulaşılabilir olmasına dikkat etmelisiniz.

Bize Dürüst Olarak Kendinden Bahset!

Ayrıca vereceğiniz cevabın püf noktası, kendiniz hakkında belirleyeceğiniz 5 anahtar kelimedir. Örneğin, “hırslı, verimli, motivasyon arttıran, lider, etkileyici” kelimelerini seçtiniz. Bu kelimeler üzerinden kendinizi şu şekilde tanıtmanız gerekir: “İş hayatında edinmiş olduğum deneyimlerin performansım üzerinde etkileyici olmasına dikkat ederim. Bu deneyimler aynı zamanda beni daha hırslı biri haline getirir. Hırs olmadan azim ve başarı olmaz. Hırslı olabilmek için de motivasyon arttırıcı aktivitelerde bulunmak gerekir. Motivasyonumu kendi kendime arttırmayı seven, lider özelliklerini taşıyan ve iş hayatında verimliliğe önem veren biriyim.”

Eğer özgüven sorunu yaşıyorsanız  belli etmemelisiniz. Bu direkt olarak elenmenize sebep olacak bir durumdur. Kendinize hangi konularda güvendiğinizi, güçlü yönlerinizi ve eksik yönlerinizi belirtmeniz yeterlidir. Cevaplarınızın tutarlı, kararlı, net ve dürüstçe olmasına özen göstermelisiniz. İK yetkilileri laf kalabalığı olan cümlelerden hoşlanmamakta ve bu adayları direkt olarak elemektedir.

 

Nurkan Aydoğan
Bankacılık ve Dijital Pazarlama Uzmanı

Nurkan Aydoğan
Nurkan Aydoğan