Banka Mülakatlarında Asla Yapmamanız Gerekenler

Banka mülakatlarında asla yapılmaması gereken hal ve hareketler bulunmaktadır. Daha önce hiç mülakata katılmamış olan adaylar açısından yapılmaması gereken hal ve hareketlerin bilinmesi önemlidir. Mülakat sonucunun olumlu olması açısından bu hareketlerin yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Mülakat aşamasında, pek çok aday heyecanlanmakta ve heyecanına yenik düşerek hata yapabilmektedir. Bu hatalar göz ardı edilebilmektedir. Fakat görüşme sırasında büyük hatalar yapmak, adayların direkt olarak elenmesine yol açacaktır.

Konuşma Tarzınıza Dikkat Edin

Banka mülakatlarında adayların mutlaka konuşma tarzlarına dikkat etmesi gerekir. Ev ya da arkadaş ortamında konuşulur gibi konuşulmamalı, hitap ve diksiyona özen gösterilmelidir. Ne söylediğinizden çok, kelimeleri kullanış biçiminiz daima daha önemli olacaktır.

Bir diğer önemli olan nokta ses tonudur. Vurgu yaparken sesinizin tonunu iyi ayarlamalısınız. Ne çok yüksek sesle ne de alçak bir sesle konuşmalısınız. Ses tonunuzu ayarlamak için evde pratikler yapabilirsiniz. Bu mülakatta daha rahat bir konuşma stiline sahip olmanızı sağlar.

Açık, Anlaşılır ve Net Olunmalı

Banka mülakatlarındaki yetkililer, mülakat süresi boyunca sizlere birçok soru soracaktır. Kimi zaman aynı soruyu farklı biçimlerde tekrarlayarak da sorabilmektedirler. Sorular anlaşılır, açık ve net olacaktır. Mülakatı gerçekleştiren yetkili, aynısını sizden bekleyecektir. Cevaplarınız açık, anlaşılır ve net olmalıdır.

Yetkili sizlere ne soruyorsa, sorunun dışına çıkılmamalıdır. Profesyonel bir şekilde sorulara cevap verilmelidir. Cevap verirken kısa bir düşünme payı olabilir fakat bu sürenin uzun tutulmaması gerekir. Bu nedenle mülakat öncesinde karşınıza gelebilecek soruları öğrenmeli ve pratik yapmalısınız.

“Iıı” ya da “Hmm” Şeklindeki Seslerden Uzak Durun

Mülakat boyunca konuşmanızda sık bir şekilde “ııı” ya da “hmm” şeklinde sesler çıkartmanız, yetkili tarafından özgüvensiz olarak algılanmanıza sebep olacaktır. Bu sesleri kullanmamak için kendinizi rahatlatmalısınız. Sorulan soruların ardından bu sesleri çıkartmak yerine sessiz kalmayı tercih etmelisiniz. Soru sorulurken yanıtları düşünürseniz, bu sesleri çıkartma ihtimaliniz de azalacaktır.

Argo Kelimeler Kullanılmamalı

Halk arasında argo olarak tabir edilen kelimeler banka mülakatı esnasında kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu durum görüşmenin olumsuz bir şekilde sonuçlanmasına sebep olacak ilk hatalardan biridir. Konuşmalarınız nazik ve kibar olmalı, profesyonel bir şekilde konuşmaya özen göstermelisiniz.

Acele Edilmemeli

Soruları cevaplamak için acele etmemelisiniz. Yetkilinin sözünü kesmemelisiniz. Size cevap hakkı mutlaka doğacaktır. Karşınızdaki kişi sözünü tamamlamadan konuşmaya başlamanız, yapılacak en büyük hatalardan biridir. Genellikle adaylar heyecanlanmaları sebebiyle bu hatayı çoğu kez yapmaktadır. Kendinize güvendiğinizi göstermek istiyorsanız, sabırlı olun ve acele etmeyin.