Banka Mülakatlarında Grup Çalışması Neden Yapılır?

Ülkemizde yeni bir mülakat sistemi olan grup çalışması, banka mülakatlarında da kullanılmaktadır. Son zamanlarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan bu mülakat türü genel olarak büyük ölçek sahibi olan tüm şirketler tarafından uygulanmaktadır.

Şirketler, grup çalışmasını çok fazla başvuru olduğu zaman tercih etmektedir. Buradaki amaç aynı anda birden fazla adayı tanımak ve doğru adayı seçmektir. Başvurulan pozisyona bağlı olarak mülakatta yer alacak aday sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle en az 5 en fazla 10 kişiyle yapılmaktadır.

Banka mülakatlarında grup çalışması, belirli bir plan çerçevesinde gerçekleşir. Bu plan, adayların kendi aralarında tartışmasını da sağlar. Bu sayede mülakatı gerçekleştiren yetkililer, tartışmaları dinleyebilir ve adayların takım çalışmasına uyumlu olup olmadığını, liderlik özelliklerini taşıyıp taşımadığını rahatlıkla tespit edebilmektedir. Grup içerisinde özellikleri baskın bir şekilde ortaya çıkan aday, ön plana çıkarak iş pozisyonunun sahibi olmaktadır.

Bankalar Grup Mülakatlarında Neye Bakar?

Grup içerisindeki adaylara yetkililer tarafından çeşitli sorular ve vaka çalışmaları verilmektedir. Adayların bu sorular üzerinde tartışması sağlanır. Her aday, soruyla ilgili olarak fikrini ve görüşünü bildirir. Diğer adaylar bu fikir ve görüşlere yorum yapar. Fikri geliştirebilir ya da değiştirebilirler.

Burada yetkililer adayların davranış biçimlerine dikkat etmektedir. Kişisel özellikler, etkili iletişim ve ikna becerileri, sorumluluk duygusu, takım çalışması ve uyumu, problem çözme teknikleri bu mülakat tipinde belirlenir.

Yetkililer adaylar arasında karşılaştırma yapma şansı bulur ve bu sayede değerlendirme yapmak kolaylaşır. Grup mülakatları banka mülakatları açısından zaman ve nakit tasarrufunun da yapılmasını sağlar. Bu sayede bankalar daha hızlı ve kolay bir işe alım süreci geçirirler.

Grup Mülakatı Nasıl Yapılır?

Banka grup mülakatlarında en az 5 en fazla 10 aday bulunur. Başvurulan pozisyondaki aday sayısına göre bu sayı değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle iki adet gözlemci bulunur. İkisi de İnsan Kaynakları bölümünde yer alan uzman kişilerdir.

İnsan Kaynakları bölümünde yer alan kişilerim gözlemci olarak bulunmasının amacı adayların hem bireysel davranışlarını gözlemlemek hem de bu gözlem sonucunda analiz çıkartabilmektir. Adaylara zaman ve kriz yönetimiyle ilgili sorular sorularak, sorunun doğru bir şekilde yanıtlanması, yorumlarda bulunabilmesi beklenir.

Bazı grup mülakatları içerisinde yetkililer adaylara vaka çalışması da verebilmektedir. Bu durumda vakanın iyi bir şekilde anlaşılması önemlidir. Ardından vaka içerisinde derecelendirme yapılmalı ve basit, pratik ve etkili çözüm yolları sunulmalıdır.

Yetkililer, adayların tartışabilmesi için belli bir süre izin vermektedir. Bu tartışma süresi, mülakatın en kritik noktasıdır. Kendinizi ön plana çıkarmak istiyorsanız, tartışırken mantıklı olmalı ve liderlik özelliklerinizi ortaya çıkarmalısınız. Bunun için de yanınızda bulunan adayların fikirlerini iyi bir şekilde dinlemeli, kimsenin sözünü kesmeden, söz hakkı talebinde bulunarak düşüncelerinizi dile getirmelisiniz.