Banka Satış Personellerine Performans Artıran Öneriler!

Bankaların personel alımı ilanlarında en çok dikkat çekenler satış departmanına yapılacak alımlardır. Bir bankada satış personeli olarak işe girmiş olmak o kişinin iyi bir satışçı olduğu anlamına gelmez. Satış odaklı çalışılan her meslekte olduğu gibi bankacılıkta da bu pozisyonda çalışanların bilmesi gereken bazı performans artıran noktalar vardır. Bunların neler olduğu yazının devamında yer almaktadır.

Banka Satış Personelleri Ne İş Yapar?

Banka satış personelleri bankanın ürünlerinin ve hizmetlerinin tanıtım, pazarlama ve satışından sorumludur. Banka çağrı merkezi departmanında çalışan bu personeller işe alınmadan önce genellikle bankanın düzenlediği eğitimlere katılırlar. Ancak bir banka satış elemanının performansının işe başlamadan anlaşılmasının imkanı yoktur.

Banka çalışanları eğer ilk iş olarak bir bankaya başlamışlarsa satış, çağrı merkezi gibi birimlerde çalışırlar. Bankanın ürünlerinin satışını yapacak olan kişiler bazı yetkinlikler ve özellikler aranarak istihdam edilirler. Banka çalışanının daha çok satış yapması için neleri bilmesi gerektiğine resimlere tıklanarak ulaşılabilir.

Sektörü ne olursa olsun satış yapan bir kişinin sattığı ürün ya da hizmet hakkında detaylı bilgiye sahip olması, bütün özelliklerine hakim olması, gelebilecek tüm sorulara net ve doğru cevaplar verebilecek olması gerekir. Bu, müşterilerin önemsediği konulardan biridir. Sorduğu soruya cevap alamayan ve kendisine yeterli bilgi verilemeyen bir banka müşterisi o ürünü satın almaz.

Banka satış elemanlarının bilmesi gerekenler sadece çalıştıkları bankanın hizmet ve ürünleri değildir. Rakiplerinin benzer ürünleri hakkında araştırma yapmak, o ürünleri de tanımak, içeriklerinin neler olduğunu bilmek satış sürecinde banka satış çalışanına avantaj sağlar. Bir satışçı, alıcı ile konuşurken rakiplerden bahsetmez, ancak karşıdan gelebilecek sorulara karşı rakiplerini de tanımak zorundadır.

Banka satış departmanı çalışanları sattıkları ürünü ve diğer rakiplerini tanımanın yanı sıra, sattıkları şeyin dahil olduğu pazarı da iyi tanımaları gerekir. Pazarın hangi ihtiyaçlara hitap ettiğini bilmek satılmak istenen ürünün tanıtımı sırasındaki konuşmayı şekillendirir. Verilen detaylı ve doğru bilgilerle potansiyel alıcıların ikna olması çok daha kolaylaşır.

Banka Satış Personelleri Sempatik Olmalı mıdır?

Kurumsal işletmeler olarak bilinen banka çalışanlarının satış sırasında takındıkları tavır, telefonda satış yapılıyorsa ses tonu ve konuşma şekilleri önemlidir. Tek düze, ezberlediği bilgileri aktarıyormuş gibi konuşan bir banka satış personelinin satış yapma ihtimali dozunu doğru ayarlamak kaydıyla müşterisi ile samimi iletişim kuran bir diğer çalışana göre daha düşüktür.

Sahada banka ürünlerinin satışını yapan personellerin işi bir yandan kolay, bir yandan da zordur. Yüz yüze müşteriyle görüşüyor olmak avantaj haline getirilebileceği gibi, en ufak bir hata ile dezavantaja da çevrilebilir. Bunda karşı tarafından da etkisi vardır.

Müşteri ziyaretinde bulunarak bankacılık ürünü ve hizmeti satmak isteyen bir banka personelinin beden dilini iyi kullanıyor olması şarttır. Ayrıca bu kişinin beden dili eğitimi almış olması ve müşterisini analiz edebiliyor olması da satış için avantaj sağlar.

Genel olarak banka personellerinin kılık kıyafetine dikkat etmesi gerekir. Ancak bir ürün için müşterisini ikna etmek durumunda olan bir banka satış elemanı müşterisine olan saygısını önce giyimiyle göstermesi gerektiğini, özensiz görünen bir satışçının çok da ciddiye alınmayacağını bilmesi gerekir.