Banka Sınavları İle KPSS arasında Bir Bağ Var mıdır? Farklılıkları Nelerdir?

Banka sınavları için başvuru yapacak olan adaylar, Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS ile sınavın bir bağlantısı olup olmadığını merak etmektedir. Bazı adaylar KPSS sınavına girmenin şart olduğunu düşünmekte ve buradan alınacak olan puanın sınav üzerinde etkisi olduğunu düşünmektedir. KPSS sınavına girip de düşük puan alan adaylar da banka sınavlarına giriş yapamayacağını ya da bu sınavda başarısız olacağını düşünerek motivasyonunu düşürmektedir.

Peki KPSS ile banka sınavları arasında bir bağ var mıdır?

KPSS ile Banka Sınavları Arasında Bağ Var mıdır?

Günümüze kadar yapılmış olan banka sınavları ile KPSS sınavları arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır. Banka sınavına başvurmak isteyen adaylar, KPSS sınavına girmek zorunda değildir. Aynı şekilde KPSS sınavına giren adaylar da banka sınavlarına giremez diye bir durum söz konusu değildir.

Banka sınavları ile KPSS sınavlarında sorulan sorular birbirinden oldukça farklıdır. Sınavların benzer yanları bulunmakta fakat içerik ve soru açısından bir bağlantı taşımamaktadır.

Banka Sınavları ile KPSS Arasındaki Farklar

Banka sınavları ile KPSS sınavları arasında farklılıklar bulunmaktadır.

  • Banka sınavlarında sorulan sorular daha çok sözel ağırlıklıdır. KPSS sınavlarında ise sayısal sorular daha ağırlıklıdır. Bu soruların çözümü için formüllerin bilinmesi gerekmektedir.
  • Adaylar bankaların yapmış olduğu sınavlara girerken güncel ekonomik ve finansal olaylardan sorumlu tutulurken, KPSS sınavlarında genel olarak dikkat gerektiren, tarihi olaylara değinen ve zor sorular sorulmaktadır.
  • Banka sınavlarıyla KPSS sınavlarının formatları ve içerikleri birbirinden farklıdır. KPSS daha genel bir sınavken banka sınavlarının kapsamı özeldir. Özel bir formata sahiptir ve yalnızca adaylar bankacılık sektöründeki içerikler hakkında bilgi birikimine sahip olmalıdır.
  • KPSS sınavlarında başarısız olan adaylar, istedikleri başarıyı elde edene kadar sınava girme hakkına sahiptir. Bankacılık sınavlarında ise bu durum tam tersi yönünde işlemektedir. Adaylar sınavda başarısız olursa, sınava girip başarılı olsa bile banka tarafından tercih edilmemektedir.
  • KPSS sınavlarında daha çok mantık ve sayısal veriler üzerine sorular sorulurken, banka sınavlarında zeka ve görsel içerikli sorular bulunmaktadır. Bu durumda da ortaya bakış açısı faktörü çıkmaktadır. Adayların bakış açısını tespit etmek amaçlı bankacılık sınavları daha ağır ve zordur.
  • KPSS sınavlarında 60 genel yetenek ve 60 genel kültür sorusu sorulmaktadır. Banka sınavlarında ise toplam soru sayısı en az 60 olmakla birlikte bankadan bankaya göre soru sayısı değişebilmektedir.