Banka Sözlü Mülakatlarına Nasıl Hazırlanılır?

Bankacılık sektörüne giriş yapacak olan adayları bekleyen en zorlu etap, bankalar tarafından yapılan sözlü mülakatlardır. Sözlü mülakatlara hazırlıksız gitmek, sizler için çok önemli bir şansı kaybetmek anlamına gelecektir. Dolayısıyla her adayın mülakat öncesinde bazı hazırlıkları yapması ve pratik yaparak mülakata hazırlanması önemlidir.

Banka sözlü mülakatlarına hazırlanmadan önce, hangi bankanın mülakatına katılacağınıza karar vermelisiniz. Seçtiğiniz banka, hazırlanma aşamasında önemli rol oynamaktadır. Bunun sebebi her bankanın kendine özel bir sınav sisteminin bulunmasıdır. Yazılı ve sözlü mülakatlar bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle adaylar hazırlık aşamasında ilk olarak başvuracakları bankaya karar vermelidir.

İş İlanı Defalarca İncelenmeli

Banka tarafından açılan iş ilanları, insan kaynakları bölümünde yer alan uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır. İş ilanlarının içeriği bu kişiler tarafından oluşturulmaktadır. Bu nedenle adayların ipucu elde edebilecekleri yerdir.

İş ilanı içerisinde geçen kelimelere dikkat edilmelidir. Çünkü bu kelimeler, banka tarafından en çok ihtiyaç duyulan kişiye ait özelliklerin belirtildiği yerdir. Mülakat sırasında ilanda geçen kelimelerin kullanılması, adaylar arasında ön plana çıkmanızı sağlayacaktır. Açılan iş ilanını defalarca incelemeli ve en çok dikkat çeken 5 kelime seçilerek, mülakat içerisinde kullanılmalıdır.

Örneğin banka aranan nitelikler arasında; etkili iletişim kurabilen, müşteri ve satış odaklı birini arıyorsa ve mülakat sırasında kendinizi tanıtmanız isteniyorsa şöyle demelisiniz:

“İnsanlarla iletişim yönüm kuvvetlidir. Her yaştan kişi ile iletişim kurabilir, kendimi en iyi şekilde ifade edebilirim. Önceliğim daima müşteridir. Müşteri memnun olursa, bankanın başarısı ve müşteri kitlesi artacaktır.”

Kendinizi Tanıtacağınız Bölüme Dikkat Edin

Banka sözlü mülakatlarına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kendinizi tanıtma aşamasıdır. Kendinizi ifade ediş biçiminiz, mülakatın gidişatını belirleyecektir. Heyecanınıza yenil düşmemek, kendinizi doğru ifade edebilmek, diksiyonunuzu düzgün bir şekilde kullanabilmek için mülakat öncesinde mutlaka pratik yapın.

Konuşmanızın net ve anlaşılır olması çok önemlidir. Kendinizi tanıtırken daldan dala atlamamalı, cümleler arasında bağlantı kurmalısınız. Bu sırada da laf kalabalığından uzak durmalısınız. Dolayısıyla ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çok şansınız artacaktır.

Bankayı Araştırın

Mülakata gitmeden önce bankayı araştırın. Faaliyet alanlarını, rakiplerini, çalışma ortamını ve koşullarını, çalışanlarına sunmuş olduğu yan hakları, bankacılık sektörü içerisindeki konumunu, güncel haberlerini ve başarılarını öğrenin. Bu araştırmayı yapmak mülakat sırasında karşılaşabileceğiniz tuzak sorulardan biri olan “Hakkımızda ne biliyorsun?” ya da “Bankamız hakkında bana bilmediğim bir şey söyleyebilir misin?” sorularına hazırlıklı olmanızı sağlar.

Dış Görünüşün Önemli Olduğunu Unutmayın

Bankacılık sektöründeki adayların pek fazla giyim seçeneği olmasa da belli şartlara uyacak bir görünüme sahip olması önemlidir. Ofis stili olarak adlandırılan giyimin tercih edilmesi gerekir. Mülakata giderken mutlaka siyah ya da lacivert renk tercih etmelisiniz. Bu renkler karşıdaki insan tarafından kendinize güvendiğinizi belirten renklerdir.

Bakımlı olmaya, ağır makyajdan uzak durmaya, ağır kokular sürmemeye dikkat edin. İnsan Kaynakları yetkilisinin görünümünüzden hoşlanmayacağı bir detayı üzerinizde taşımayın. Sade ve şık olmanız yeterli olacaktır. Bırakacağınız izlenim, mülakatın ilk 7 saniyesinde ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla, ilk 7 saniyeyi dış görünümünüz kapsayacaktır. Nasıl bir izlenim yaratırsanız, o kadar çok olumlu bir mülakat geçirirsiniz.