Banka Sözlü Mülakatlarında Ön Plana Çıkmanızı Sağlayacak Anahtar Cümleler

Banka sözlü mülakatlarında doğru kelimeler kullanarak binlerce kişinin arasında ön plana çıkabilirsiniz. Mülakat içerisinde ne dediğinizden çok nasıl söylediğiniz daha önemlidir. Bu nedenle doğru kelimeleri tercih etmek, telaffuzun düzgün olmasına dikkat etmek ve doğru yerde vurgulama yapmak oldukça önemlidir.

Adaylar yazılı mülakatlardan başarılı olduğu takdirde sözlü mülakatlara alınmaktadır. Sözlü mülakatlar, yazılı mülakatlardan daha önemlidir. Bir adayın iş pozisyonuna uygun olup olmadığı bu mülakatlar sayesinde anlaşılır. Bu nedenle başvuru yapılan bankanın sözlü mülakatına gitmeden önce adayların mülakat pratikleri yapması, karşılarına gelebilecek sorular hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Adayların mülakat boyunca kullanacakları cümleler, işe alınıp alınmayacaklarını belirler. Genel olarak şu cümlelerin kullanılması adayların ön plana çıkmasına yardımcı olur:

  • Yeni fikirler üretmeyi ve geliştirmeyi seviyorum. Bu fikirlerin uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasına dikkat ediyorum.
  • Banka içerisinde uygulanabilecek ve müşterilerin dikkatini çekecek kampanyaları oluşturmayı seviyorum. Bu kampanyalar sayesinde müşterilerin banka içi hizmet ve ürünlerden yararlanmasını sağlayabiliyorum.

Güçlü Cevaplar Ön Plana Çıkarır

Banka sözlü mülakatlarını gerçekleştiren yetkililer, adaylara çeşitli ve zorlayıcı sorular sormaktadır. Adayların bu sorularda düşünme payı bulunmaktadır. Sorular cevaplanmadan önce soru üzerine düşünülmeli, zeki ve mantıklı cevaplar verilmelidir. Aynı zamanda cevapların net ve anlaşılabilir olması da bir o kadar önemlidir.

Yetkilinin hakkınızda “fikir sahibi” olduğunu düşünmesi gerekir. Dolayısıyla cevaplarınızı verirken kendinize güvenmeli ve verdiğiniz cevapların arkasında durabilmelisiniz. Bu nedenle doğru kelimeleri seçmek için bir ön araştırma yapmalısınız. Örneğin kendinizi tanıtmalarını istediklerinde sizi en iyi tanımlayan 5 kelimeyi bulmalı ve bu 5 kelimeyi kullanarak cümle kurmalısınız.

Kullanabileceğiniz dikkat çekici kendini tanıtma kelimeleri şu şekilde yer alır: enerjik, tutkulu, öncelikli, prensipli, hırslı, hevesli, sorumluluk sahibi, detaylara odaklanan, başarılı, etkili ve verimli, güvenilir, dakik, düzenli, pratik, takım çalışmasına uyumlu

Liderlik Özelliklerinizi Ön Plana Çıkarın

Sözlü mülakatlarda yetkililer adayların liderlik özelliklerini taşımasını bekler. Adayların liderlik özelliklerini kendisinde barındırması, mülakatın olumlu sonuçlanmasını sağlayacak bir detaydır. Bankalar çalışanlarının lider olabilmelerini ister. Çünkü çalışanların sorunlar karşısında pratik çözümler bulabilmesi, zaman ve stres yönetimi uygulayabilmesi, müşteri odaklı olabilmesi, çalışma arkadaşlarıyla uyum içerisinde çalışabilmesi gereklidir.

Liderlik özelliklerinizi ön plana çıkaracak kelimeler: başarmayı seven, inşa edebilen, koordine edebilen, yeniliklere açık ve kendisini geliştirebilen, girişimci, planların uygulanabilir olmasını sağlayan ve denetleyen

Sektör Jargonundan Faydalanın

Her sektörün kendine ait bir jargonu bulunmaktadır. Bu jargona “mesleki” bilgi de denilebilir. Mesleki alanda sıklıkla kullanılan kelimelere sahip olmak sektöre ne kadar heves duyduğunuzu ya da sektör hakkında ne kadar bilgili olduğunuzu gösterecektir. Örneğin bankacılık sektöründe sıklıkla kullanılan “marj” kelimesi ya da “karın maksimize seviyeye ulaşması” gibi kelimeler, ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.

Mülakat sırasında kendinizi bir bankacı gibi hissetmelisiniz. Sizi hiç tanımayan birine bankacı olduğunuzu nasıl belli ederdiniz? Bunu bir avukatın cümle kurarken müşteri yerine “müvekkil” demesi gibi düşünmelisiniz. Siz de mülakat sırasındayken, bir bankacı olduğunuzu ve karşınızdaki yetkilinin sizin bankacılık sektöründe olduğunuzu anlayabileceği kelimeleri kullanarak cümlelerinizi kurun.