Banka Uzman Yardımcılığı ve Görevleri

Finans sektörünün en önemli iş alanlarından biri olan bankacılık, sunduğu kadro çeşitliliği ile dikkat çeken bir meslektir.

Bir banka bünyesinde pek çok farklı meslek dalından uzmanlar çalışabilmektedir. Pek çok iş alanında olduğu gibi banka bünyesinde bir avukat, mühendis, satış temsilcisi, insan kaynakları uzmanı çalışabilmektedir.

Peki işin bankacılık boyutunda hangi kadrolar yer almaktadır? Konu bankacılık alanında uzmanlık olduğunda banka uzman yardımcıları ve banka uzmanları devreye girmektedir. Gişe memurluğu, satış temsilciliği ve müşteri temsilciliği gibi pozisyonlarla birlikte ismini sık sık duyduğumuz banka uzman yardımcılığı oldukça popüler pozisyonlardan biri olarak görülmektedir.

Banka Uzman Yardımcısı Nedir?

Bankalar, çeşitli departmanlardan oluşan büyük kurumlardır. Bu departmanların her biri bankanın işleyişini sağlama konusunda hayati öneme sahiptir. Satış, pazarlama, krediler, dış ticaret, hukuk müşavirliği gibi pek çok farklı departman bulunmaktadır.

Bu departmanlarda ise alanında uzman kişiler faaliyet göstermektedir. Banka personeli ne kadar donanımlı olursa sunulan bankacılık hizmetlerinden o kadar verim alınacaktır bu nedenle banka departmanlarında çalışması için alınan bu personellerin alanında uzman olarak yetiştirilmesine dikkat edilmektedir. Banka uzman yardımcısı, bankaların söz konusu departmanlarında görevlendirilmek üzere yetiştirilen kişilerdir. Banka uzman yardımcısı olarak işe başlayan kişiler görevlendirilecekleri departmana göre belirli eğitimler alırlar ve aldıkları eğitim alanında uzmanlık kazanmaktadırlar. Pek çok banka, uzman yardımcılarını yönetici adayı olarak yetiştirmektedir.

Banka uzman yardımcıları kimi zaman banka şubelerinde çalışsalar da çoğu zaman genel müdürlüklerde ve bölge müdürlüklerinde görevlendirilmektedirler.

Kimler Uzman Yardımcısı Olabilir?

Bankalar sık sık uzman yardımcısı istihdamı sağlamaktadırlar. Uzman yardımcıları aldıkları eğitimler nedeniyle nitelikli ve donanımlı personellerdir bu nedenle banka yapılanmasında oldukça önemli bir yere sahiptirler. Bu sebeple bankacı adayları banka uzman yardımcılığına yoğun talep göstermektedirler. Talebin yoğunluğu karşısında kadro sayısının sınırlı olması personel alım sürecine etki etmektedir.

Banka uzman yardımcısı olmak için öncelikle 4 yıllık lisans eğitimini bitirmek gerekmektedir. Diğer bankacılık pozisyonlarında olduğu gibi iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları ile bankacılık bölümü mezunlarının uzman yardımcısı olma yolunda şansları yüksektir. Bunun yanında mühendislik fakültesi mezunları da uzman yardımcısı olabilmektedir. Ancak mühendislerin işletme, iktisat, ekonomi, maliye gibi alanlarda yüksek lisans yapmış olmaları gerekmektedir. Mezuniyet şartından sonra aranan önemli kriterlerden biri de yaş sınırıdır. Bazı bankalar, uzman yardımcılarını yetiştirmek üzere aldıkları için belirli bir yaş sınırı belirlemektedirler. Bu sınır genellikle 30’dur ancak bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir.

Uzman yardımcılığı pozisyonu donanımlı olmayı gerektirmektedir. Bankalar, uluslararası çalışan kuruluşlardır bu nedenle orta ve üst düzey kadrolarda çalışan personellerin yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Bu kadrolardan biri de uzman yardımcılığıdır. Banka uzman yardımcılarının İngilizce, almanca, Fransızca gibi dillerden en az birini çok iyi seviyede bilmeleri gerekmektedir. Bankalar yabancı dil sınavlarıyla personel adayının dil bilgisi yetkinliğini kanıtlamasını istemektedirler. Eğer bankanın personel alım ilanında belirttiği lisans bölümlerinden mezunsanız, yaş sınırını geçmemişseniz ve yabancı dil biliyorsanız uzman yardımcısı olmak için iş ilanlarına başvurabilirsiniz.

Başvurunuz olumlu yanıtlanırsa eğer uzman yardımcılığı için açılan banka sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Bu sınavların ilk aşaması sayısal ve sözel mantık sorularından oluşan genel yetenek sınavı iken ikinci aşaması iktisat, maliye gibi uzmanlık alanlarının sorularından oluşmaktadır. Banka uzman yardımcılığı sınavları gişe yetkilisi, müşteri temsilcisi gibi pozisyonların sınavlarına kıyasla daha zorlayıcı olmaktadır. Banka Sınavları üzerinden geçer not aldığınız takdirde gireceğiniz bireysel mülakat uzman yardımcısı olma yolunda geçmeniz gereken son aşamadır. Aranan şartları sağlıyorsanız ve personel alım aşamalarını başarıyla geçtiyseniz uzman yardımcısı olabilirsiniz.

Banka Uzman Yardımcısının Görevleri Nelerdir?

Banka uzman yardımcısı, bankanın pek çok departmanında görevlendirilebilmektedir.

Krediler, pazarlama, dış ticaret, portföy yönetimi, stratejik planlama, süreç yönetimi, risk yönetimi gibi bankacılık alanında uzmanlık isteyen departmanlar için banka uzman yardımcılarının sıklıkla istihdamı sağlanmaktadır. Banka uzman yardımcısı hangi departmanda görevlendirilecekse yapacağı görev bu departmanın niteliğine göre değişmektedir. Yani banka uzman yardımcısının standart olarak tanımlanan bir görevi yoktur.

Kredi teklif dosyalarının hazırlanması, hazine ve türev işlemlerin yapılması, müşteri kredi kalitesinin takip edilmesi, risk değerlendirmesinin yapılması, portföylerin raporlanması gibi uzmanlık gerektiren ve departman faaliyetlerine göre değişen çeşitli görevleri bulunmaktadır.

 

Daha detaylı bilgi almak için Nurkan Aydoğan Sosyal Medya hesaplarına ulaşabilirsiniz.

Nurkan Aydoğan
e-Posta: info@nurkanaydogan.com.tr
Instagram: @nurkanaydogan