Günümüz iş teknolojisi, olanakları, çalışma şartları ve ortamı bakımından en çok tercih edilen mesleklerden biri de bankacılıktır.
Pek çok kişi, iş imkanları ve kariyer bakımından yükselme fırsatı tanıdığı için bu mesleği tercih etmek istemektedir. Lakin bankacı olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Nasıl ki her yönetici, lider olamıyor ise her insan da bankacı olmak için uygun değildir.
Bankacılık hem mesleki hem de kişisel gelişim alanında sürekli olarak bireyin kendisini geliştirmesi gereken, teknoloji ile birlikte kendisini güncel tutması gerektiren bir meslektir. Bu mesleği yerine getirmek için bireylerin sıkı bir çalışma programı ile hareket etmesi, bazı soft becerileri üst düzey kullanabilmesi ve özellikle etkili iletişim yetenekleri ile sosyal becerilere sahip olması gereklidir.
Nasıl Bankacı Olunur?
Becerilerin yanı sıra bireylerin bankacılık kariyerlerinde hangi bankada çalışabileceğini ya da hangi pozisyona kadar yükselmeyi hedeflediğini de bilmesi gerekir. Kamu bankacılığı, özel bankacılık, devlet ya da yabancı sermayeli bankalar olmak üzere ülkemizde pek çok banka çeşidi bulunmaktadır.
Günümüz rakamlarına göre Türkiye’de toplamda 56 banka vardır ve bu bankaların 10 bin 202 adet yurt içi ve 70 adet yurt dışı şubesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bankacılık mesleğini yerine getirmek isteyen bireylerin hem yurt içi hem de yurt dışı kariyer yapma şansı vardır.
Bankacılık mesleğinde kariyer yapmak isteyen adaylar bankaların çeşitli birimleri ve departmanları içerisinde görev alabilirler.
Nasıl Bankacı Olunur sorusuna bu içerikten detaylı yanıt bulabilirsiniz.
Nasıl Bankacı Olunur? Bankacı Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Bankada Hangi Pozisyonlar Bulunur?
Türkiye’deki bankalar içerisinde bireylerin yer alabileceği pozisyonlar içerisinde:
- Gişe Görevlisi,
- Satış Danışmanı,
- Müşteri Temsilcisi,
- Servis Yetkilisi Uzmanı,
- Banka Müfettişi,
- Banka Müfettiş Yardımcısı
bulunmaktadır.
Fakat bankalar içerisinde farklı meslek gruplarına ait pozisyonlar da vardır. Çünkü bankalar şubeler, genel müdürlükler ve bölge müdürlükleri gibi faaliyet ve işleyişe göre ayrılmaktadır. Banka şubelerinde bireysel bankacılık, ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı, özel bankacılık ve perakende bankacılık işlemleri gerçekleştirilmektedir. Genel müdürlük ve bölge müdürlükleri içerisinde ise iştirak ve destek işlemleri gerçekleştirilir. Yani bu birimlerde genel olarak emeklilik, sigorta, faktoring, leasing, yatırım işlemleri yapılmaktadır.
Banka Departmanları
Banka içerisinde de bankanın yapısına ve faaliyet alanına göre ilgili departmanlar bulunmaktadır. Fakat genel olarak bir banka içerisinde yer alan departmanlar;
- Bireysel Bankacılık,
- KOBİ Bankacılığı,
- Kurumsal ve Ticari Bankacılık,
- Proje ve Yapılandırılmış Finansman,
- Nakit Yönetimi,
- Dış Ticaret ve Yatırım Bankacılığı,
- Özel Bankacılık,
- Krediler,
- Dış İlişkiler,
- Hazine,
- Bilgi Teknolojileri,
- İnsan Kaynakları,
- Süreç Yönetimi,
- Mali Kontrol ve Planlama,
- Satın Alma ve Teknik Hizmetler Bölümü,
- Hukuk Müşavirliği,
- Teftiş Kurulu,
- Risk Yönetimi,
- İç Kontrol Merkezi ve Stratejik Planlama’dır.
Bankaların en çok personel alımı yaptığı departmanlar ise bireysel bankacılık, tarım bankacılığı, KOBİ bankacılığı ve özel bankacılıktır. Pozisyon bakımından ise gişe memurluğu, operasyon yetkilisi, uzman ve uzman yardımcılığıdır.
Bankacılık Kariyer
Her banka düzenli olarak belirli dönemler içerisinde personel alımı gerçekleştirmektedir. Bu alımlar doğrultusunda bankalar adaylardan dikkatli ve özenli bir şekilde hazırlanmış CV ve ön yazı beklemektedir. Başarılı bir şekilde CV hazırlayan adaylar banka sınavlarına katılmaya da hak kazanmaktadır. Banka sınavları bankaya özgündür. Her banka farklı sorular sormakta ve adayları sınamaktadır. Lakin bankaların genel olarak sınav soruları üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; Genel Yetenek Sınavı, Mesleki Yeterlilik Sınavı ve Yabancı Dil Sınavı olarak yer almaktadır. Sınavdan başarılı olmak için adayın en az 60 (Bazı bankalar en az 70 istemektedir.) puan alması gerekmektedir. Sınavdan da başarılı olan adaylar yine bir elemeden geçirilmekte, göndermiş oldukları CV’ler tekrardan incelenmektedir. Bu aşamadan sonra birebir yapılan mülakatlar gerçekleşmektedir. Kimi bankalar ihtiyaç duyduğu takdirde iki ve daha fazla mülakat yapabilmektedir.
Bankacı Olmanın Püf Noktaları
Adaylar, bankacı olmanın püf noktaları hakkında bilgi sahibi olursa bankalar tarafından hazırlanan iş görüşmelerinde daha başarılı olabilmektedir. Mülakat öncesinde yaşanan gerginlik ve stres de bu bilgiler doğrultusunda azaltılabilmektedir. Bankacı olmanın ilk püf noktası sosyal beceriler bakımından gelişmektir. Bir bankacı etkili iletişim ve ikna kabiliyetini üst düzeyde kullanabiliyor, güler yüzlü, kendine güvenen ve müşteri odaklı bir yaklaşım sergiliyor ise işe alım yetkilisinin dikkatini çekecektir.
Bir diğer püf nokta, bankacıların sayısal verilerde başarılı olmasıdır. Mesleki açıdan Matematik bilgisinin iyi olması gerekir. Sürekli olarak finansal işlemler, analizler yapılacağı ve gerektiğinde alternatif ve stratejik çözümler üretileceği için bireyin mutlaka sayısal ve analitik zekaya sahip olması gerekir. Bu da zihin gelişimi ile ilgilidir. Sayısal zeka bakımından üstün olan bireyler, bankacılık mesleğini yerine getirirken daha başarılı olabilmektedir.
Bankacılar sabırlı, anlayışlı ve güler yüzlü olmak da zorundadır. Parasal işlemler yapılırken ortada stres ve gerginlik oluşabilir. Müşteriler, herhangi bir yaşanan finansal problemde sakin olamayabilir. Fakat adaylar, sakinliğini ve güler yüzünü korumalı ve müşterinin yaşamış olduğu probleme odaklı bir şekilde yaklaşım sergilemelidir. Öfke ve sabır kontrolü yapamayan kişiler, bankacılık mesleği için uygun bir profil oluşturamazlar. Finansal verilerin yaratacağı gerginliği kaldırabilmek için adayların stres yönetiminde de başarılı olması gerekir.
Bankacılarda Aranan Yetkinlikler
Bankacılar zaman yönetiminde de başarılı olmalıdır. İşlemleri pratik bir şekilde gerçekleştirmeli, müşteriye en kısa sürede hizmet vermelidir. Bankacılık hizmetlerinin hızlı bir şekilde olması ve müşteriye en iyi, güvenilir, kaliteli ve hızlı hizmetin verilmesi önemlidir. Bunun için de teknolojinin kullanılması, bireyin kendisini sürekli olarak teknoloji ile birlikte geliştirmesi gerekir. Yüksek performans ve verimlilik esasına dayanan bir çalışma stili benimsenir ve bu durum banka üst düzey yetkililer ile işe alım uzmanına yansıtılırsa dikkat çekici bir profile sahip olunacaktır.
Kariyerinde adım adım ilerlemek isteyen bankacıların bilmesi gereken bir diğer püf nokta, kişisel gelişime önem vermektir. Kişisel gelişim; becerilerin, yeteneklerin, yetkinliklerin ve kişiliğin geliştirilmesini sağlar. Aynı zamanda iş alanında pratik kazanılmasına yardımcı olur. Kişisel gelişimine önem veren bir birey, iş ve özel yaşam dengesini de koruyabilmektedir. Bu dengeyi sağlamak gerek iş hayatında gerek bankacılık sektöründe oldukça önemlidir. Banka ortamının verdiği stres özel yaşam içerisine yansıtılmamalı, özel yaşam içerisindeki problemler de iş yaşamına aktarılmamalıdır. Bu iki yaşam arasındaki denge korunduğu müddetçe iş yaşamındaki mutluluk ve huzur korunacaktır. Çalışma ortamında mutlu ve huzurlu olan bir bankacı, yüksek motivasyona sahip olacağı için müşterilere de pozitif enerjisini yansıtacak ve bankayı en iyi şekilde lanse edecektir.
Bankacı Olmak İçin Alınması Gereken Sertifikalar
Bankacılar, becerilerini ve yeteneklerini geliştirmekle kalmamalı aynı zamanda mesleki ve teknik becerilerini de geliştirmeye odaklanmalıdır. Bunun için de gerekli eğitimlere ve aktivitelere katılmak gerekir. Bir tek bankacılık sektörü değil diğer sektörlerde de sertifika sahibi olmak oldukça önemlidir. Sertifika sahibi olmak, “Bu alanda eğitim aldım, bilgim var ve deneyimliyim.” demenin bir yoludur. Üniversiteden yeni mezun olan adaylar eğer staj deneyimine sahip değilse, mutlaka CV içerisine yazacağı bir sertifika sahibi olmalıdır. Bankalar adayların motivasyonlarına, takım çalışmasına yönelik uyumuna ve liderlik özelliklerine fazlasıyla önem vermektedir. Bu nedenle adayların mutlaka bu üç alana yönelik sertifika sahibi olması önerilmektedir.
Bu sertifikalar haricinde de; SEGEM, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1-2-3 Lisansı ve Türev Araçlar Lisansı, CISA, CISM, MCSA ve MCSE, MCITP ve MCTS, CFA, CIA, CFE, CFSA, CDCS, COBIT Foundation, ITIL Foundation, SMMM, MTA sertifikalarından en az 2 tanesine sahip olması CV’nin daha güçlü bir hale gelmesini ve işe alım uzmanlarının direkt olarak ilgisinin çekilmesini sağlamaktadır.
SEGEM – BEAS – SPL
Sertifikaları açılmak gerekirse SEGEM ve SMMM Belgesi, bankacılık, sigortacılık ve resürans işlemleri hakkında alınan eğitimi kapsamaktadır. Bankaların emeklilik ve sigortacılık faaliyetlerini gerçekleştiren departmanlar için oldukça önemlidir. Her bankacının mutlaka SEGEM ya da SMMM sertifikalarından birine sahip olması gerekir. Çünkü bu iki sertifika, bankacılık alanında temel bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Ek olarak MTA belgesinin de bu iki sertifika ile alınması önemlidir. MTA belgesi, Microsoft ve programları hakkında üst düzey bilgi ve işleyiş becerisine sahip olmak demektir. Microsoft Office programlarını kullanmak bankacılık sektörü içerisinde önemlidir.
Önemli Uluslararası Sertifikalar
Eğer banka içerisinde Kurumsal Finansman Uzmanı, Araştırma Uzmanı, Yatırım Danışmanı, Portföy Yöneticisi ve Risk Yönetimi pozisyonlarında çalışmak istiyorsanız Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Belgesi’ne sahip olmanız gerekmektedir. CISM, MCSA, MCSE, MCITP ve MCTS ile COBIT ve ITIL Fundation belgeleri, bankaların yazılım, bilişim teknolojileri, veri analizi ve uluslararası alanda siber güvenlik alanındaki eğitimlerini kapsamaktadır. Bankalar için kurumsal bilgi güvenliği oldukça önemlidir. Bireyler CISM, MCSA, MCSE, MCITP ve MCTS ile ek olarak COBIT ve ITIL Fondaiton belgelerine sahip olursa, banka veri güvenliği ile ilgili BT denetimini kapsayan pozisyonlarda çalışabilmektedir.
İç denetim alanında uzmanlaşmak, bankada denetçi olarak görev almak ya da müfettiş, genel müdürlük, ve yönetim alanında yer alan pozisyonlara kadar yükselmek isteyen kişilerin alması gereken sertifikalar ise CISA, CFA, CIA, CFE, CFSA olarak yer almaktadır. Bu belgeler yönetim, liderlik, müfettiş eğitimi, yatırım analizi, portföy yönetimi, iç kontrolör hizmetleri alanında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır.
Bankacılık İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
Her banka kendisine özgün banka sınavı gerçekleştirmektedir. Bankacı olmak isteyen adayların girmesi gereken ilk sınav, banka tarafından hazırlanan ve içerisinde hem mesleki yeterliliği hem de genel kültür bilgisini sınayan sınavdır. Banka sınavları bankadan bankaya göre farklılık göstermekte ve bankaya özel olsa bile üç ana bölüm bulunmaktadır.
Bu bölümler;
- Genel Yetenek Sınavı,
- Mesleki Yeterlilik Sınavı ve
- Yabancı Dil Bilgisi Sınavı’dır.
Yabancı Dil Bilgisi Sınavı; müfettiş, müfettiş yardımcılığı, uzman ve uzman yardımcılığı gibi pozisyonlarda girilmesi zorunlu kılınan sınavlardan biridir. Yabancı Dil Bilgisi Sınavı için bankanın kurum içi olarak gerçekleştirdiği sınava katılım sağlanabilir ya da banka dışı kurumlar tarafından gerçekleştirilen sınavlardan başarı seviyesi kanıtlanabilmektedir. Bankaların beklenti dahilinde olduğu Yabancı Dil Bilgisi Sınavı hakkındaki başarı puanı da farklılık göstermektedir.
Banka Genel Yetenek Sınavları
Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavı olarak adlandırılan sınavda ise güncel ekonomi, finans, dünya ve Türkiye hakkında sorular sorulmaktadır. Geçmişten günümüze kadar yaşanan ekonomik, ticari ve dünyada etkisini gösteren, herkes tarafından bilinen soruları kapsamaktadır. Mesleki Yeterlilik Sınavı ise üniversitelerde eğitim gören kişilerin bankacılık alanında sahip olduğu mesleki bilgilerini sınamak ve konu dağılımı olarak; iktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye, Türkçe, Matematik ve mantık, zeka ve görsel soruların yer aldığı sınavdır.
Bankacı olmak için KPSS Şartı Var mı?
Bankacı olmak isteyen bireyler tarafından en çok sorulan sorulardan biri “Bankacı olmak için KPSS sınavına girilmeli mi?” sorusudur. Bankacı olmak isteyen bireylerin KPSS sınavına girmesi gerekmemektedir. Banka sınavları, KPSS sınav sorularına benzer olarak hazırlanmaktadır fakat KPSS sınavından başarılı olan adayların banka iş başvurularında herhangi bir önemi yoktur. Banka sınavlarına hazırlanmak isteyen adaylar KPSS sınav sorularına da çalışabilmektedir.
Bankalar tarafından hazırlanan sınavlarda başarılı olunmak isteniyorsa, çalışma programı oluşturulmalıdır. Bankalar genel olarak yapacakları sınavlar hakkında 45 ile 60 gün öncesinden duyuru gerçekleştirmektedir. Adaylar sınavdan 45 ya da 60 gün öncesinde sınava hazırlık yapmaya başlarsa, hazırlıkları yetersiz kalabilmektedir. Banka sınavında başarılı olmak isteyen kişilerin en az 6 ay öncesinden sınavlara hazırlanmaya başlaması gerekir. Üniversiteden yeni mezun olan bir bireyseniz, zaman kaybetmeden sınavlar için hazırlık yapmaya başlamanız şarttır.
Banka Sınavları
Adayların banka sınavları hakkında dikkat etmesi gereken en önemli nokta, bankalar tarafından her pozisyon ve işe alım dönemi boyunca hazırlanan özgün sınavlarda başarısız olmasının bir öneminin olmadığıdır. Adaylar sınavda başarısız olursa, tekrardan katılım sağlayabilmektedir. Banka sınavlarına katılmak için herhangi bir sınır yoktur. Sınavdan başarısız olmak değil, yüz yüze gerçekleştirilen mülakatlardan başarısız olmak önemlidir. Herhangi bir bankanın iş görüşmesine katılan ve reddedilen adaylara, diğer bankalar da olumlu bir bakış açısı sergilememektedir. Uzman, Uzman Yardımcılığı, Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılığı gibi üst düzey banka pozisyonlarında elenmek, bir daha şansınız olmayacağı anlamına gelebilmektedir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Bankacı Olmak İçin Yaş Sınırı Nedir?
Banka sınavlarına katılmak ve bankacı olmak için bireyler, yaş sınırına takılabilmektedir. Genel olarak bankalar iş başvurusu yayımladığı zaman, tercih edilecek personellerde aranan yaş sınırını da belirtmektedir. Pozisyona ve mesleki alandaki deneyime bağlı olarak yaş sınırı getirilebilmektedir.
Bankalar kurum içerisinde geliştirmek istemiş olduğu ve bankanın en alt pozisyonu olarak sayılan gişe memurluğu için kadınlarda en fazla 26, erkeklerde ise 28 yaşı sınır koymaktadır. Fakat bazı bankalar bu yaş sınırını hem kadınlar hem de erkekler açısından 30 olarak belirleyebilmektedir. Burada önemli olan nokta personelin sahip olduğu iş deneyimi, aldığı eğitim süresi ve yerine getirmiş olduğu askerlik görevidir.
Bankacı Olmak İçin Eğitim Şartları
Alınan eğitimler doğrultusunda (birey birden fazla üniversite okumuş ya da yurt dışı eğitim programına katılmış ise) bireylerin yaş sınırına takılmaması için sınır bir üst seviyeye çekilebilmekte ya da göz ardı edilebilmektedir. Aynı şekilde iş deneyimi de başvuru yapılan banka içi pozisyona göre değişmektedir. Örneğin gişe personeli pozisyonuna başvuru yapılacağı zaman deneyimsiz ya da en az bir yıl süreli deneyim sahibi olan adaylar aranmaktadır. Bu adaylar için yaş sınırı belirtilmektedir. Fakat üst derece pozisyonlardan biri olan müfettişlik için yaş sınırı konulmamakta ve en az 10 yıl süreli deneyim sahibi olunması beklenmektedir. Dolayısıyla yaş sınırı, başvuru yapılan pozisyona göre değişebilmektedir.
Askerlik görevini yerine getirmek için 28 yaşındayken askere giden adaylar için de sınır göz ardı edilebilmektedir. Bankalara başvuru yapmak isteyen erkek adaylar içerisinden görevini yerine getiren ya da muaf olan adaylar bir adım ön planda tutulmaktadır. Bir bankada çalışmak için en az 2 yıl süreli olarak askerlik tecil ettirilmelidir. Aksi takdirde başvuru reddedilmektedir.
Türkiye’de Bankacı Olmak
Türkiye’de bankacı olmak isteyen bireyler için ülkemizde faaliyet gösteren 47 adet banka bulunmaktadır. Bu bankalardan 34 tanesi mevduat bankasıdır. Yurt içerisinde çalışmak isteyen adaylar için açıklanan son verilere göre 10 bin 202 adet şube bulunmaktadır. Bu şubelerden herhangi birinde görev almak isteniyorsa, bankalar tarafından yayımlanan iş ilanına ve bu iş ilanında yer alan banka tarafından istenen görev niteliklerine, kişisel özelliklere ve sahip olunması gereken becerilere dikkat edilmesi gerekir.
Türkiye’de bankacı olmak aynı zamanda bir ayrıcalık taşımaktadır. Çünkü ülkemiz, ekonomisi ve finansal verileri bakımından büyümekte ve gelişmekte olan bir ülkedir. Büyümeye yönelik bir ülke olmasından ötürü bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, ilerlemeler ve büyümeler de çok sık bir şekilde yaşanabilmektedir. Bu da Türkiye’de bankacı olan kişiler açısından sürekli olarak kariyer bakımından ilerleme ve gelişme demektir.
Bankacılığı Türkiye’de Yaşamak
Uluslararası alanda Türk bankalarının şeffaflığı, güçlü bilanço yapısı ve mali gücü ile yurt dışı bankalarına örnek olduğu da unutulmamalıdır. Buna ek olarak yurt dışında yer alan bankaların kamuda borçlanma oranları Türkiye’deki bankalara göre oldukça fazla olması, yurt dışındaki bankalar ile Türk bankaları arasında sürekli olarak bir iş birliğinin sağlanmasına da neden olmaktadır. Yurt dışına göre Türkiye’deki bankalar kredi açısından ve büyük projelere ev sahipliği yapmak için daha uygundur. Bunun sebebi Türkiye’de büyüyebilme ve yayılma potansiyelinin diğer ülkelere göre fazla olmasıdır. Dolayısıyla yurt içerisinde bankacı olmak isteyen kişiler için her zaman istihdam edilme, yurt içi ve yurt dışı kariyer yapma imkanı bulunmaktadır.
Türkiye’deki bankacılık sektörünün yurt dışındaki bankalara göre iyi ve cazip bir pazar olması, yurt dışında yer alan bankaların bu bölgeye yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Bu durum ikili ortaklıklar sonucunda da Türkiye’de yer alan bankanın yurt dışında tanıtılmasını sağlamaktadır. Stratejik açıdan bakıldığı takdirde Türkiye’de bankacı olmak, yurt dışı fırsatlarını yakından takip etmek ve sektör içerisinde sürekli ilerlenebilen bir kariyer yaşamına sahip olmak demektir. Bu da bankacı adayları açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Uluslararası Bankacı Olmak
Uluslararası bankacı olmak, Türkiye’de bankacı olmaktan daha farklı ve maddi avantajlara sahiptir. Lakin bireylerin uluslararası alanda çalışan bir bankacı olmak için öncelikle tercih etmek istedikleri ülkeyi ve ülkedeki bankayı belirlemesi gerekir. Ülkelere göre bankacı olmak için istenen eğitim, diploma, sertifika ve yabancı dil bilgisi seviyesi farklılık göstermektedir.
Ek olarak Türkiye’de yer alan bankaların yurt dışı şubelerinde de çalışma imkanı bulunabilmektedir. Türkiye’deki 47 adet bankanın yurt dışında 70 adet şubesi bulunmaktadır. Bu şubelerde görev alınabilmesi için ana dil seviyesinde İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Portekizce başta olmak üzere şubenin yer aldığı ülkenin dil bilgisine sahip olunması beklenmektedir. Türkiye’den yurt dışına çıkmak ve uluslararası bankacı olmak isteyen bireylerin IELTS ya da TOEFL sınavına girmeleri ve bu sınavlardan IELTS için en az 6, TOEFL için en az 550 puan almaları gerekmektedir. Yurt dışındaki şubede çalışabilmek üzere yabancı dil bilgisi seviyelerini kanıtlamaları aranan ilk şartlardan biridir.
Yetkinliğe Göre Uzmanlaşmak
Türkiye’deki bir bankada gişe memurluğundan bankacılık sektörüne giriş yapan bir personelin maaşı 2 bin 200 ile 3 bin 500 Türk Lirası arasında değişmektedir. Yine aynı bankanın yurt dışı şubesinde gişe memurluğu yapılmak istendiğinde alınacak maaş döviz kuru üzerinden olacağı için iki ya da üç katı oranında artabilmekte 12 bin ile 16 bin Türk Lirası arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Pozisyon ve görevler, sorumluluklar arttıkça maaş oranı da aynı şekilde artış yaşamaktadır. Örneğin İngiltere’de bankacı olan ve yatırım alanında çalışmak isteyen bir bankacının aylık geliri 30 bin ile 50 bin Sterlin arasında değişmektedir.
Uluslararası bankacı olmak isteyen kişilerin sahip olduğu en büyük avantajlardan biri bu nedenle maaştır. Buna ek olarak bankalar yurt dışına göndermiş oldukları personellerinin barınma, yeme, içme ve çeşitli seyahat masraflarını, varsa çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak zorundadır. Personellere bu masraflar alanında da destek verilerek yurt dışında iyi bir yaşam kalitesine sahip olması sağlanmaktadır.
Uluslararası bankacı olmak isteyen bireylere, yurt dışındaki şubeye ya da bankaya kabul edilmesi takdirinde vize veya oturum izni de verilmektedir. Bireyler sahip oldukları bu vize ya da izin ile birlikte uluslararası alanda seyahat etme özgürlüğüne sahip olmaktadır. Yurt dışında hem gezerek hem de çalışarak deneyim seviyesi arttırılabilmektedir. Üstelik yurt dışında bir bankada çalışma deneyimine sahip olunduktan sonra yurt dışında çalışılan bankalara tayin isteyebilmek ve bu bankalara kabul edilebilmek daha kolay bir hale gelmektedir.
Bankacı Olmak İçin Alınabilecek Eğitimler
Günümüz bankacılık sektörü içerisinde yaşanan gelişmeler ve büyümeler doğrultusunda, sektör içerisinde farklı becerilere, deneyimlere, yetenek ve yetkinliklere sahip olan personellere duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Dolayısıyla personel alımları geçmiş bankacılık sektörü verilerine göre daha da artmıştır.
Banka personel alımları içerisinde adayların sahip olduğu sertifikalar kadar almış olduğu eğitimlere de dikkat edilmelidir. Bankalar genel olarak bankacılık sektörü ile ilgili üniversite bölümlerinde dört yıllık eğitim alan ve mezun olan bireylere öncelik vermektedir. Fakat iki yıllık ön lisans bölümlerinde okuyan bireylerinde sektör içerisinde yer alması ve bankacı olması mümkündür. Başvurulan pozisyona göre aranan eğitim şartı da değişmektedir.
Bankacılık İçin Üniversite Eğitimi
Alınan eğitim bir tek üniversite ile sınırlı değildir. Adaylar becerilerini, yeteneklerini ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla hem kurum içi hem de kurum dışı eğitimlere katılım sağlamalıdır. Her bankacının “yaşam boyu öğrenim” kavramına sahip olması gerekir. Birey kişisel ve mesleki gelişimine aynı oranda özen göstermelidir. Üniversiteden alınan eğitim hiçbir zaman yeterli değildir. Eğitime üniversiten mezun olduktan, işe başladıktan sonra bile devam edilmelidir. Yaratıcı fikirler sunmak, iş alanındaki becerileri geliştirmek ve daha pratik bir çalışma biçimine sahip olabilmek, teorik bilgileri arttırmak, ön plana çıkmak ve bankacılığı A’dan Z’ye öğrenebilmek için bu eğitimler gereklidir.
Kurumsal olarak eğitim almak isteyen bireyler; Ekonomi ve Düzenleyici Kurumlar Eğitimi, Finansal Yönetim Eğitimi, Temel Bankacılık Eğitimi, Liderlik ve Etkili Yönetim Eğitimi, Finansal Okuryazarlık Eğitimi alabilmektedir. Bu eğitimler, bankacı olmak isteyen kişilerin pratikte ve teoride yer alan bilgilerini geliştirmektedir. Özellikle kamu ve özel bankacılık söz konusu olduğunda bireylerin bu eğitimleri alması, sektör içerisinde daha hakim bir yapıya kavuşmalarını sağlayacaktır. Finansal alanda daha hızlı veri akışını sağlamak, finansal alandaki verileri analiz edebilmek ve yorumlayabilmek, finansal kararlarda rol oynayabilmek ve yöneticilik alanında etkili bir lider olabilmek için bu eğitimler katkıda bulunmaktadır.
Bankacılık Eğitimleri
Kurumsal eğitimler dışında da alınabilecek eğitimler mevcuttur. Bu eğitimler arasında; Etkili İletişim ve İkna Kabiliyeti Eğitimi, Müşteri İlişkileri ve Yönetimi Eğitimi, Doğru ve Etkili Konuşma Teknikleri Eğitimi, Dış Ticaret Eğitimi, Etkili Beden Dili Eğitimi, Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi, Finansal Yönetim Eğitimi, Genel Muhasebe Eğitimi, İç Denetim Eğitimi, İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi, İşaret Dili Eğitimi, İşletme Yönetimi Eğitimi, Finansal Tablolar ve Analizi Eğitimi, Stratejik Düşünme ve Stres Yönetimi Eğitimi ve benzeri gibi pek çok eğitimi alabilmektedir. Bu eğitimlerin tamamı belirli bir ücret karşılığında gerek internet gerek kurum dışı eğitim veren kurumlardan alınabilmektedir. Bazı eğitimler internet üzerinden ücretsiz bir şekilde çevrimiçi olarak da verilmektedir. Sosyal becerilerini geliştirmek ve kişisel gelişimine katkıda bulunmak isteyen her aday mutlaka bu eğitimlerden en az 3 tanesine sahip olmalıdır.
Bankacılık Kursları
Bankacı olmak isteyen bireyler eğitimlerini ve sertifikalarını almak, banka sınavlarına hazırlanmak amacıyla bankacılık kurslarına gidebilmektedir. Bu kurslar, bankacıların teknik, mesleki ve kişisel alanlarda gelişmelerini sağlamaktadır. Bankacılık kursları çeşitli kurumlar tarafından verilmektedir ve genel olarak “Bankacılık ve Finans Eğitimleri” başlığı altında toplanmaktadır. Bankacılık sektörünün geniş çaplı olması nedeniyle pek çok eğitim çeşidi ve modeli bulunmaktadır. Üstelik bu kurslardan bazıları Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi tarafından da verilmektedir. TBB tarafından verilen eğitimlere de bireyler katılım sağlayabilmekte ve sosyal medya hesapları üzerinden açılan eğitimleri, kurs günlerini, yeni kursları ve kurslara ait çeşitli bilgileri takip edebilmektedir.
Bu kurslar içerisinde; Temel Bankacılık Eğitimi, Temel Ekonomi Eğitimi, Temel Muhasebe Eğitimi, Finansal Matematik Eğitimi, Banka Personeli Temel Eğitimi, Temel Hukuk Eğitimi, Mali Analiz ve Raporlama Teknikleri Eğitimi, Çek Hukuku Eğitimi, Şubelerde Risk Yönetimi Uygulamaları Eğitimi, Bankalar İçin Teminat Hukuku Eğitimi, Bilanço Bazlı Satış Teknikleri Eğitimi bulunmaktadır.
Bu kurslara katılım sağlanarak sertifika alınabilmektedir ve bu sertifikalar CV içerisinde önemli bir yere sahiptir. Çalışma deneyimi olmasa bile sertifika sahibi olunması ve sertifikaların çeşitliliği, iş deneyimine ve bilgisine sahip olunarak görünmesini sağlamaktadır. Bu nedenle bankacı olmak isteyen adayların üniversite dönemlerinde bu eğitimleri alması ve iş hayatında da bu eğitimleri almaya mutlaka devam etmesi gerekmektedir.
Bankacı Olmak İçin Olmazsa Olmazlar
Bankacı olmak isteyen adayların olmazsa olmazlar olarak belirlemesi gereken bir listesi de bulunmalıdır. Olmazsa olmazlar olarak adlandırılan püf noktalar, bankacıların mutlaka başvuru yaparken sahip olması gereken nitelikler ve özelliklerdir.
Bankacı olmak için olmazsa olmazlar köşesinde ilk olarak eğitim şartı bulunmaktadır. Genel olarak bankalar personel alımı yaparken bireylerin 4 yıllık bankacılık ile ilgili eğitim veren (İşletme, Maliye, Muhasebe vb.) bölümlerden mezun olmasını beklemektedir. Bankalar iki yıllık ön lisans bölümü mezunu olan personelleri de istihdam etmektedir.
Olmazsa olmazlardan bir diğeri ise staj yapmış olmaktır. Bankalar stajyer alımı da gerçekleştirmektedir ve üniversitelerin üçüncü ve dördüncü sınıflarında yer alan bireylerin bankalar içerisinde staj yapma imkanı bulunmaktadır. Staj yapmak, işe alım sürecinde önemli bir etkiye de sahiptir. Çünkü staj yapmış biri iş deneyimine sahip olmasa bile deneyimli sayılmaktadır. Aynı zamanda da staj yapılan banka içerisinde iş imkanına da sahip olunabilmektedir.
Kişisel Gelişim Bankacılıkta Çok Önemli
Erkek adaylar için olmazsa olmaz denilen şartlardan biri de askerliktir. Askerliğini yapmış ya da bu görevden muaf olan adaylar, askerliğini yerine getirmemiş ve tecil ettirmiş olan diğer erkek adaylara göre bir adım öne çıkmaktadır. Çünkü iş süresi boyunca, sorumluluk ve görevlerini yerine getirmek konusunda herhangi bir engellerinin bulunmadığı görülmektedir. Buna ek olarak hem kadın hem erkek adaylar için sağlık ve seyahat engellerinin bulunmaması da istenmektedir.
Bir diğer şart ise prezantabl personel olmaktadır. Prezantabl demek her yönden güçlü, başarılı ve iyi olmak demektir. Personelin gerek dış görünümü gerek eğitim seviyesi gerek iş ahlakı ve kültürü bakımından iyi olması gerekir. Prezantabl personeller giyimlerine önem veren, beden dilini iyi kullanabilen, dış görünümlerine özen gösteren, sağlıklı ve dengeli beslenen, etkili iletişim becerilerini iyi kullanabilen kişiler demektir. Diksiyonları oldukça düzgündür ve konuşurken oldukça akıcı bir Türkçe’ye sahip olurlar.
Pratik düşünebilmek, stratejik yönetim ile zaman, performans, dikkat ve stres yönetiminde de başarılı olmak bankacılık hayali kuran bireyler için olmazsa olmaz denilen beceriler arasında yer almaktadır. Bu becerilere sahip olmak bireylerin yoğun çalışma ortamına uyum sağlayabilmesini, takım çalışmasında etkili olabilmesini ve stres, baskı altında yüksek performans, motivasyon ve verimlilik esasına göre çalışabilmesini sağlamaktadır.
Microsoft Office programlarına hakim olmak, yabancı dil bilgisine sahip olmak ve sahip olunan pozisyona bağlı olarak çeşitli eğitimlere katılmış, kendini geliştirmiş ve iş deneyimine sahip olmak da aranan şartlar arasında yer almaktadır. Özellikle yabancı sermayeli bankalarda yabancı dil bilgisine daha çok önem verilmektedir. Fakat tüm bankalar pozisyon derecesi arttıkça personelin yabancı dil alanında kendisini geliştirmesini istemektedir.
KAYNAKÇA: Nasıl Bankacı Olunur? Bankacı Olmak İçin Yapılması Gerekenler –
Nurkan Aydoğan
Bankacı Nasıl Olunur? Bankacı Olmak İçin Yapılması Gerekenler