Bankacılık Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Binlerce aday arasından başarılı olarak banka sınavlarının ikinci aşaması olan mülakat bölümüne geçiş yaptınız. Şimdi ne yapacaksınız? Hangi hususlara dikkat edecek ve bu aşamayı da başarıyla atlatacaksınız?

Öncelikle bir tek bankacılık mülakatları için değil, işe alım sürecinde gerçekleştireceğiniz tüm mülakatlarda kendinize güvenmeli ve kendiniz gibi olmalısınız. Çünkü her işletme işe alacakları adayın göründüğü gibi değil, olduğu gibi bir çalışan olmasını ister.

Yapılan araştırmalara göre bankacılık mülakatları sonucunda adayların yüzde 47’si elenmektedir. Bunun sebebi de başvurdukları pozisyon hakkında bilgi ve tecrübe eksikliği yaşamaları, sektör hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Bir adayın mülakat esnasında elenmemesi için bazı noktalara dikkat etmesi ve mülakat öncesinde hazırlık yapması gereklidir.

Mülakat Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakatına girilecek olan banka ve mülakatı gerçekleştirecek olan yetkili hakkında ön araştırma yapılmalıdır. Yazılı sınav sonrasında başarılı olan adaylar, bankalar tarafından mülakat öncesinde mutlaka araştırılmaktadır. Sizlerin de banka hakkında bilgili olması, mülakat esnasında önemli bir detaydır. Bankayla ilgili herhangi bir soru karşısında bilgi sahibi olmanız, mülakatı gerçekleştiren yetkiliyi etkileyecektir.

Mülakata çağrılmadan önce tarafınıza mutlaka mülakat görüşmesinin gerçekleşeceği yer ve saat hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Bu görüşme sırasında mutlaka mülakatınızı gerçekleştirecek olan yetkili hakkında bilgi edinmeye çalışın. Yetkilinin ismini bilerek banka görüşmesinde olmanız, sizi bir adım öne taşıyacaktır. Banka mülakatlarında yetkililer “Daha önce ismimi duymuş muydunuz? Şirketimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklinde banka mülakat soruları sorabilmektedir.

Mülakata hazırlanırken, giyiminize dikkat etmelisiniz. Birçok aday, giyim sebebiyle elenmektedir. Önemli olan temiz ve bakımlı görünmeniz, bankacılık sektörüne yakışır bir ofis kıyafeti tercih etmenizdir. Ayrıca renklerin mülakatlardaki önemi de ihmal edilmemelidir. Lacivert ya da siyah renkler, uygun giyim renkleridir.

Mülakat Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakat saatinden en az 15 dakika önce sizlere belirtilmiş olan adreste olmaya özen gösterin. Mülakata geç kalmanız demek, elenmeniz demektir. Hiç kimse daha ilk görüşmeden geç kalan bir banka çalışanına sahip olmak istemez.

Mülakat sırasında mutlaka yetkiliyle göz teması kurun. Bu temastan kaçınan adayların yüzde 37’si elenmektedir. Göz teması kurmak, kendinize güvendiğinizin de bir işaretidir. Yetkililer, ilk 90 saniye içerisinde oluşturacağınız izlenim sonrasında kararlarını vermektedir. Dolayısıyla görüşmenizin ilk 90 saniyesini iyi değerlendirin.

Banka mülakat soruları için tüm koşullarda net ve açık cevaplar verin. Yetkililerin tam olarak sizden duymak istediği cevap neyse, soruyu bu yönde yanıtlayın. Konunun dağılmasına, size hiç sorulmayan bir sorunun cevabını vermeye çalışmayın. Açık, anlaşabilir ve net olmanız çok önemlidir. Fakat unutmayınız ki her soruya da cevap vermek zorunda değilsiniz. Bazı sorulardan rahatsız oluyor ya da cevap vermek istemiyorsanız, “Bu soruya cevap vermek istemiyorum” demeniz yeterli olacaktır.

Jest ve mimiklerinizi kullanırken dikkat edin. Güler yüzlü olmaya özen gösterin. Günümüzde bankacılık mülakatları yapılırken, adayların yüzde 33’ü kötü duruşlarından ve yüzde 38’i de güler yüzlü olmadıklarından elenmektedir. Bu nedenle adayların güler yüzlü olması önemlidir. Çalışma ortamınızda insanlarla birebir iletişim halinde olurken jest ve mimiklerinizi kullanmak zorunda olacağınız için mülakat aşamasında yetkililer tarafından en çok kendinizi nasıl ifade edebildiğinize, beden dilinizi kullanışınıza, diksiyonunuza, iletişim becerilerinize ve güler yüzlü olup olmadığınıza bakılmaktadır.