Bankacılık sektörünün bilinmeyen yönlerini merak eden adaylar olabilmektedir. Sektör hakkındaki detayları en ince ayrıntısına kadar bilmek, bu sektörde kariyer yapmak isteyen adaylar için oldukça önemlidir. Sektörü temelinden öğrenerek kademeli bir şekilde ilerlemek, kariyer basamaklarında daha hızlı ve doğru adımlar atılmasına yardımcı olur.
Bankacılık sektörünün bilinmeyen yönlerini keşfetmek aynı zamanda adayların bu sektör alanındaki ufkunu açmasına yardımcı olur. Sektörün zayıf ve güçlü yönleri bilindiği takdirde, fırsatlar ve tehditler daha çabuk algılanabilmektedir.
Bankacılık Sektöründe Az Bilinen Detaylar
Ekonomi ve finans alanına ilgi duyan kişilerin ilk tercih etttiği meslek grubu bankacılıktır. Bankacılık sektörünün ilgili bölümlerinde okuyan ya da mezun olan adayların mutlaka staj yapması gerekmektedir. Birçok aday, staj dönemlerinin 30 ile 90 gün aralığında olacağını düşünür. Fakat çoğu banka staj dönemini 1 ile 2 ay arasında gerçekleştirmektedir.
Staj dönemi içerisinde adaylar tam zamanlı olarak banka içerisinde yer alacağını bilmektedir. Fakat adaylar staj dönemlerinde yarı zamanlı olarak çalışma imkanı da bulabilmektedir. Birçok banka adaylara bu imkanı tanımaktadır. Önemli olan staj dönemlerinde bankaların yapmış oldukları bilgilendirmeleri ve duyuruları takip etmektir.
İş başvurusu yapacak olan adaylara çoğunlukla eğitimlere gitmesi gerektiği, sertifika almasının işe alım sürecini kolaylaştıracağı söylenir. Bu durum bankacılık sektörü için geçerli değildir. Bankacılık sektörüyle yakından ilişkili olan eğitimler elbette önemlidir. Fakat sektör dışını kapsayan sertifikalarınızın işe alım sürecinde bir etkisi yoktur.
Bankalar, kendi vizyon ve misyonları doğrultusunda adaylarının belirli yetkinliklere ve becerilere sahip olmasını ister. Banka sınavlarının yapılma amacı aslında adayların elenmesini sağlamak, iş başvurusu yapacak kişilerin sayılmasını azaltmaktır. Bankalar seçmek için değil, seçilmek için sınavlarını gerçekleştirmektedir.
Bankalar gençlere fırsat tanımak amacıyla önceliklerini genç adaylardan yana kullanmaktadır. Bu nedenle 30 yaş ve üstü insanlar için bankacılık sektörüne giriş yapmak daha zordur.
Bankalar, online mülakatlar da yapmaktadır. Ülkemizde bu tip mülakatlar yaklaşık olarak üç yıldır yapılmaktadır. Şehir dışında bulunan adaylar için bir fırsattır. Bankalar online olarak gerçekleştirecekleri mülakatlar için ekstradan duyuru ve ilan vermektedir.
Bankacılığın en yoğun çalışma alanı pazarlama ve satış departmanıdır. Yoğun iş temposundan haz alan adayların, bu bölümde yer alması en doğru karar olacaktır.
Teknoloji ve para piyasası, bankacılık sektörünü direkt olarak etkileyen iki ana unsurdur. Teknoloji geliştiği müddetçe bankacılık sektörü gelişecektir. Para akışının sağlanması da sektörün genişlemesini, çalışanların piyasa bazlı maaş almasını sağlamaktadır.
Tüm bankalar, yabancı dili önemsemektedir. Eğer yabancı diliniz ileri seviyedeyse, banka sınav ve mülakatlarında yüzlerce kişinin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Özellikle İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça, bankalar tarafından bilinmesi istenen diller arasında yer almaktadır.
Bankaların sanal satış departmanında bulunan bireylerin, genel müdürlük departmanlarına kadar yükselme şansı bulunmaktadır. Sanal satış departmanındaki iş ilanlarına adaylar başvuru yapmaktan çekinmektedir. Fakat banka içerisinde hangi alanda olursanız olun, kariyer yapma imkanınız bulunmaktadır.