Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü – Ekonomi dünyasının favori meslek dallarından biri olan bankacılık, paranın hareketi ve yönetimiyle ilgilenmektedir.

Paranın yönetimini sağlamak ve varlığını korumak çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. İşte bu risklere karşı bir koruma sağlamak ve müşteriye güvence vermek amacıyla sigortacılık mesleği doğmuştur. Sigortacılık, çoğu kişi tarafından bankacılığın alt dalı gibi görünse de yıllar geçtikçe farklılaşıp büyüyen bir meslek dalı haline gelmiştir.

Bankacılık ve Sigortacılık

Arabanızı, evinizi, sağlığınızı veya çok değer verdiğiniz bazı eşyalarınızı çeşitli risklere karşı koruma altına almak isteyebilirsiniz. Bunun için sigorta yaptırmanız gerekmektedir. Sigorta yaptırmanın temel amacı, koruma altına almak istediğiniz varlığın herhangi bir zarar görmesi durumunda bu zararın karşılanmasını sağlamaktır.

Sağlık sigortası, konut sigortası, araç sigortası gibi pek çok sigorta türü bulunmaktadır. Güvence sağlamayı amaç edinmiş bu meslek dalı, bir çok farklı sektörde kendini geliştirmektedir. Bu sektörlerin başında da bankacılık gelmektedir. Bankacılık ve sigortacılık ve Bankacılık Finans günümüzde pek çok kişinin eğitim almak istediği ve kariyer hedeflediği bir alandır. Ekonomiye ilgi duyan, insan ilişkileri kuvvetli kişilerin özellikle tercih ettiği bu meslek dalında iş imkanları da oldukça geniştir. Pek çok farklı pozisyonda iş imkanı bulunan bankacılık ve sigortacılık sektörüne adım atmak için bu alanda eğitim almalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Nedir?

Para piyasalarının nasıl işlediği, finans durumları ve sigortacılık hakkında her türlü ayrıntılı bilgiyi bilen bireyleri yetiştiren bir bölümdür. Bölümün sonunda bankacılık ve sigortacılık alanlarına hakim ve mevzuatı iyi bilen, banka ve sigortacılığa ait temel kavramlar hakkında donanımlı olan, denetim, danışmanlık ve pazarlama yapabilen bol deneyimli kişiler ortaya çıkarılır.

Şimdilerde olaylar hızlı şekilde gelişmekte ve değişmektedir. Bu değişimlerden en fazla etkilenen alan banka ve sigortacılık olduğu için konuya hakim elemanların yetişmesi insanlar açısından çok önemlidir.

Bölümden mezun olduktan sonra kişinin okuduğu fakülteye ya da yüksekokula göre lisans veya ön lisans diploması verilir. İş unvanı ise çalışılan sektöre göre değişir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Eğitimi

Bankacılık ve Sigortacılık, ülkemizde 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programları halinde özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri tarafından eğitimi verilen bir alandır.

Sadece üniversiteye hazırlananlar tarafından değil, bankacı olup kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişiler tarafından da talep görmektedir. Bu nedenle bölümün eğitim imkanları oldukça gelişmiştir.

Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olduğunuzda;

Bankalarda ve diğer finans kuruluşlarında, sigorta şirketlerinde, firmaların sigorta departmanlarında, muhasebe departmanlarında veya kamu kurumlarında görevlendirilebilirsiniz. İş imkanı oldukça geniş olan bu bölümünden mezun olduğunuzda, masa başı bir işte çalışmak istemezseniz eğer eksperlik yapabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi sayesinde, iş hayatına atıldığınızda iki mesleğe birden hakim olursunuz bu nedenle iş başvuruları yaparken karşınıza çıkan fırsatlar oldukça artmaktadır. İster bankacı olarak, ister sigortacı olarak kariyerinizi planlayabilirsiniz. Bunun yanında üniversiteden mezun olduktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu alanda yaptığı uzmanlık sınavlarına katılarak lisansınızı alabilir ve profesyonel bir şekilde çalışma hayatına atılabilirsiniz. Söz konusu lisansları almak zorunlu değildir ancak bankalar başta olmak üzere pek çok kurum artık personel alımı yaparken SPK lisansı talep etmektedir bu nedenle iş ararken rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız SPK sınavlarına hazırlanmanızı tavsiye ederiz.

Bankacılık ve Sigortacılık, yüksek gelir elde etmenizi sağlayabilecek bir alandır. Mesela bir sigorta şirketinin satış departmanında kariyerinizi geliştiriyorsanız, maaş ve prim sistemiyle çalışabilirsiniz. Yaptığınız her bir sigorta sözleşmesi için ekstra prim kazanabilirsiniz. Performans bazlı bu ücretlendirme sistemi pek çok kişiyi ekonomik açıdan tatmin etmektedir. İş imkanlarının çeşitliliği beraberinde kadro çeşitliliğini de getirmektedir. Satıştan idari hizmetlere kadar pek çok alanda kendinizi geliştirmeniz için imkan veren bir uzmanlık alanıdır.

Bankalar, özel finans kuruluşları, devlet kurumları ve sigorta şirketleri kariyerinizi ilerletebileceğiniz başlıca yerlerdir. Bir banka bünyesinde bireysel satış temsilcisi olarak veya bir kamu kurumunda memur olarak çalışıp kariyerinizi profesyonelce geliştirebilir ve daha yüksek pozisyonlarda çalışabilirsiniz. İnsanlarla birebir iletişim kurmayı gerektiren, hareketliliğiyle ön plana çıkan bu sektörde kendinize iyi bir iş bulmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. İnsanlarla iletişiminiz kuvvetli olmalı, dış görünüşünüze özen göstermeli ve sabırlı olmalısınız.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü 2 Yıllık

Bir varlığa sahip olmak, riskleri de beraberinde getirir. Örneğin sağlığınız korunması gereken bir varlıktır. Sağlığınızı tehdit eden bir risk ortaya çıktığında ameliyat olmanız gerekebilir, ameliyat masrafları bütçe dostu olmayabilir. Yatırım yaptığınız eviniz bir yangında zarar görebilir. Özel aracınızla kaza yapabilirsiniz. Gördüğünüz gibi varlıklarınıza zarar verebilecek pek çok faktör bulunmaktadır. Bütün bu örneklerden hareketle şunu söyleyebiliriz, insanlar ellerindeki varlıkları korumak istemektedirler. Bunun için potansiyel risklere karşı bir güvence arayışına girerler. İşte bu noktada sigortacılık mesleği doğmuştur.

Sigortacılık, risklere karşı güvence sağlamayı amaçlayan bir sektördür. Kişi veya kurumlara, sahip oldukları varlıklara zarar gelmesi durumunda belirli kriterler çevresinde maddi destek sağlamayı garanti eder. Çok basit bir örnekle açıklayacak olursak, özel sağlık sigortası yaptırdığınızda sigorta firmanızın anlaşmalı olduğu hastanelerde tetkiklerinizi indirimli yaptırabilirsiniz.

Sigortacılık, pek çok farklı alanda hizmet veren bir meslek dalıdır. Bankacılıkla yakından ilişkisi bulunan bu sektörde kariyer hedefliyorsanız eğer öncelikle Bankacılık ve Sigortacılık alanında üniversite eğitimi almanız gerekmektedir. Söz konusu eğitimi gerek özel üniversitelerde gerek devlet üniversitelerinde alabilirsiniz. Aynı zamanda Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programları halinde verilmektedir. Kendinize hangi eğitim türünün uygun olduğunu düşünüyorsanız tercihinizi o yönde yapmalısınız.

2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Ön Lisans Programları

Ülkemizde pek çok üniversite tarafından verilmektedir;

Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, On Sekiz Mart Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Ömer Halisdemir Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi gibi pek çok devlet üniversitesinde 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi alabilirsiniz. Bunun yanında Antalya Akev Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Okan Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi gibi özel üniversitelerde eğitim alabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık 2 yıllık ön lisans programlarında başarılı olduğunuz takdirde dilerseniz Dikey Geçiş Sınavı ile eğitiminizi 4 yıllık lisans programına tamamlayabilirsiniz. Lisans programına devam etmek istemezseniz eğer, ön lisans mezunu olarak da sektörde fazlasıyla iş fırsatı yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bankacı olabilir dilerseniz sigorta alanına yönelebilirsiniz. Kamu kurumlarında veya özel firmalarda çalışabilirsiniz. Hem bankacı hem sigortacı yetkinliğine sahip olarak, iki sektörde de iş bulma imkanına sahip olursunuz.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü 4 Yıllık

Ekonominin küreselleşmesi ve gelişmesi pek çok sektörün doğmasını sağlamıştır. Bu sektörlerin başında ise finans sektörü gelmektedir. Finans sektörü, bankalar başta olmak üzere pek çok kuruma ev sahipliği yapmaktadır. Bu sektörde çalışmak istiyorsanız eğer; Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Ekonometri gibi alanlarda lisans eğitimi almanız rakiplerinize karşı sizi bir adım daha öne çıkaracaktır. Bankacılık ve Sigortacılık, mezun olduğunuzda iki farklı alanda uzmanlık kazanmanızı sağlayan çok yönlü bir bölümdür. Bu alanda alacağınız lisans eğitimi sonrasında karşınıza pek çok iş fırsatı çıkacaktır.

Bankacılık ve Sigortacılık 4 yıllık lisans eğitimi, özel üniversitelerde ve devlet üniversitelerinde verilmektedir. Ekonomi başta olmak üzere pek çok alanda donanım kazanmanızı sağlayan bu bölüm finans sektörünün büyümeye devam etmesiyle sıklıkla tercih edilen bir alan haline gelmiştir. Uzaktan eğitim modelinde değil örgün eğitim sisteminde verilen Bankacılık ve Sigortacılık lisans eğitimi Puanınıza ve bütçenize göre gerekli değerlendirmeleri yaparak sağlıklı bir seçim yapabilirsiniz. Bu alanda lisans eğitimi veren devlet üniversiteleri arasında;

Trakya Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bulunmaktadır. Aynı şekilde söz konusu alanda gerekli lisans eğitimini özel üniversitelerde de alma imkanınız mevcuttur. İstanbul Medipol Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık alanında 4 yıllık lisans bölümüne sahiptir. Lisans eğitimi, akademik kariyer yapabilmeniz için tamamlamanız gereken ilk aşamadır. Bankacılık ve Sigortacılık alanında akademik anlamda uzmanlaşmak istiyorsanız eğer listelediğimiz üniversitelerde lisans eğitiminizi tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra dilerseniz yüksek lisans ve doktora yaparak eğitim hayatınızı devam ettirebilir veya akademik bir kariyere adım atabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Lisans Eğitimi

4 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık lisans eğitimi, hem banka hem sigorta sektöründe uzmanlaşmanızı sağlar. 2 yıllık ön lisans eğitimine başlayıp dilerseniz Dikey Geçiş Sınavı ile eğitiminizi 4 yıllık lisans programında devam ettirebilirsiniz. Lisans mezunları, ön lisans mezunlarına kıyasla daha çok tercih edildiği için Bankacılık ve Sigortacılık lisans programından başarıyla mezun olduğunuz takdirde karşınıza çıkacak iş imkanları oldukça fazladır.

Her iki sektörün de bünyesinde pek çok farklı kadro bulunmaktadır. Yetkinliklerinizi analiz ettikten sonra ilerlemek istediğiniz alana yönelik iş ilanlarını takip etmeye başlayabilirsiniz. Lisans mezunu olarak KPSS’den gerekli puanı aldıktan sonra dilerseniz kamu kurumlarında ve kamu bankalarında çalışabilirsiniz. Özel sektöre yönelirseniz özel bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları, sigorta şirketleri gibi pek çok yerde iş bulabilirsiniz. Bu firmaların satış, yönetim, muhasebe gibi birçok farklı departmanı mevcuttur. Hangi departmanda daha verimli olacağınızı düşünüyorsanız kariyerinizi o alana yönlendirmelisiniz. Örneğin insanlarla iletişim kurmayı, hareketli bir iş ortamını seviyorsanız sigorta şirketlerinin satış departmanlarında çalışabilirsiniz.

Daha sakin bir iş hayatı tercih ediyorsanız bankaların bireysel satış temsilciliği gibi kadrolarına başvurabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık DGS 

Finans dünyası, her geçen gün büyüyen bir iş alanı haline gelmiştir. Bankalar, sigorta şirketleri, yatırım ve danışmanlık firmaları gibi pek çok  farklı kurum ekonomiye ilgi duyan kişiler tarafından kariyer hedefi haline gelmiştir. İki farklı alanda uzmanlaşmanızı sağlayan Bankacılık ve Sigortacılık bölümü, finans alanında kariyer hedefleyen kişilerin eğitim alması gereken bölümler arasında yer almaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık, ülkemizde hem ön lisans hem de lisans programında eğitimi verilen bir bölümdür. Lisans programı örgün eğitim sisteminde verilirken, ön lisans programı hem örgün hem uzaktan eğitim sisteminde verilmektedir. Aynı zamanda devlet üniversitelerinde de özel üniversitelerde de Bankacılık ve Sigortacılık bölümü vardır.

Eğitimin süresine, eğitim almak istediğiniz okula göre tercih yapmanız gerekmektedir. Günümüzde üniversite ve bölüm sayısının artması ve mezun olan öğrencilerin hepsinin istihdam edilememesi işsizlik oranının artmasına sebep olmuştur. Mezun sayısının fazla olması, firmaların işe alım sürecinde seçici davranmalarına imkan vermektedir. En nitelikli personeli bünyesine katmaya çalışan kurumsal firmalarda işe girerken lisans mezunları ön lisans mezunlarına göre daha çok tercih edilmektedir. Ön lisans mezunuysanız yeniden üniversite sınavına girip lisans eğitimi almanıza gerek yoktur. Dikey Geçiş Sınavı’na girerek ön lisans eğitiminizi lisans eğitimine tamamlayabilirsiniz.

Dikey Geçiş Sınavı, ön lisans mezunlarına lisans mezunu olmaları için imkan veren bir sınavdır. Her sene tekrar edilen DGS’ye Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans mezunu olarak girebilirsiniz. Ön lisans eğitiminizi tamamlayabileceğiniz lisans programları şunlardır:

2 Yıllık Bankacılıktan 4 Yıllık Hangi Bölümlere Geçilir?

  • Aktüerya
  • Aktüerya Bilimleri
  • Aktüerya ve Risk Yönetimi
  • Bankacılık
  • Bankacılık ve Finans
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Ekonometri
  • Ekonomi
  • Ekonomi ve Finans
  • İktisat
  • İşletme
  • İşletme Enformatiği
  • İşletme Yönetimi
  • Lojistik Yönetimi
  • Sermaye Piyasası
  • Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
  • Sigortacılık
  • Sigortacılık ve Risk Yönetimi
  • Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
  • Uluslararası Finans
  • Uluslararası Finans ve Bankacılık
  • Uluslararası İşletmecilik
  • Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
  • Uluslararası Ticaret
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

Örgün eğitim sisteminde yer alan bu bölümlerin haricinde, uzaktan eğitim sisteminde eğitim alma imkanı tanınan açıköğretim fakültelerinin bazı bölümlerine DGS sonrasında başvurabilirsiniz. Uzaktan eğitim alarak tamamlayabileceğiniz lisans bölümleri ise şunlardır:

  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • İşletme
  • Kamu Yönetimi
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler

Bankacılık ve Sigortacılık DGS ile pek çok farklı lisans bölümüne tamamlanabilir bir bölümdür. Bölümün çok yönlü olmasının etkisi bu noktada büyüktür. DGS’ye hazırlanırken lisans eğitimini hedeflediğiniz bölümün puan türüne göre çalışmalısınız. Yukarıda listelediğimiz bölümler sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarda puan kabul etmektedir. Hedefinizi belirledikten sonra sistemli çalışarak DGS’den gerekli puanı alıp lisans mezunu olma hazırlıklarına başlayabilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Dersleri 

Ekonomiye ilgi duyan çoğu kişi, iş ararken gözünü bankalara ve diğer finans kuruluşlarına dikmektedir. Personele kendini geliştirmesi ve ilerlemesi için imkan veren ve profesyonel iş hayatı sunan şirketler, finans dünyasında sayıca fazladır. Bu alanda personel alımı yapılırken ekonomi tabanlı bölümlerde eğitim almış kişiler öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Bölümünün çok yönlü oluşu, eğitiminin kolayca ulaşılabilir olması ve mezuniyet sonrası iş imkanlarının çeşitliliği iş imkanlarını etkilemektedir. Bu sebepler, özellikle bankacılığa ilgi duyan kişilerin öncelikli tercihleri arasında yer almaktadır. Bu bölüm hem bankacı hem sigortacı olmanıza imkan vermektedir. Gerek kamu gerek özel sektörde oldukça fazla iş imkanı barındıran bu bölümün içeriğini biraz daha detaylı inceleyeceğiz.

Bankacılık ve Sigortacılık bölümü, ön lisans ve lisans programları şeklinde devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler tarafından verilmektedir. Lisans programları örgün eğitim modelinde yer alsa da ön lisans programları hem örgün hem uzaktan eğitim modelinde mevcuttur. Ayrıca Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans eğitimi alıyorsanız, DGS ile bu eğitimi lisans programında ilerletebilirsiniz. Bütün bu imkanlar Bankacılık ve Sigortacılık eğitiminin daha ulaşılabilir olmasını sağlamıştır. Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi, iki farklı alanda donanım kazanmanızı sağlamaktadır. Bu kapsamda alacağınız derslerden bazıları ise şunlardır:

Bölümü Okuyanlar Hangi Dersleri Alır?

Bankacılık ve Sigortacılık bölümü okuyan öğrencilerin eğitim yaşamları boyunca alabilecekleri dersler şu şekildedir:

  • Hukukun Temel Kavramları
  • Genel Muhasebe
  • Genel İşletme
  • Finans Matematiği
  • İşletme Hukuku
  • Finansal Kurumlar
  • Hayat Dışı Sigortalar
  • Menkul Kıymet Yatırımları
  • Bankalarda Kredi Yönetimi
  • Hayat Sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sistemi
  • Banka ve Sigorta Muhasebesi
  • Finansal Yönetim
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi
  • Ekonomi
  • Ekonomi Politikaları
  • İstatistik
  • Banka İşlemleri ve Uygulaması
  • Kıymetli Evrak ve Takip Hukuku Bilgisi
  • Finansal Hizmetlerin Pazarlanması
  • Sermaye ve Para Piyasaları
  • Mali Analiz
  • Bireysel ve Kurumsal Bankacılık
  • Sigorta Branşları ve Teknikleri
  • Katılım Bankacılığı
  • Para, Banka, Kredi
  • Uluslararası Bankacılık
  • Finansal Tablolar Analizi
  • Dış Ticaret ve Kambiyo
  • Portföy Yönetimi

Gördüğünüz gibi bölüm derslerinde başarılı olmak için sayısal ve sözel yetenek gerekmektedir. Eğitim kapsamında alacağınız derslerin çoğu ekonomi dünyasıyla yakından ilgilidir. İktisat, maliye, ekonomi, hukuk gibi temel teorik derslerin yanında bankacılık ve sigortacılık alanına özel uzmanlık dersleri görmeniz finans sektörünün hemen hemen her alanında iş imkanı elde etmenizi sağlamaktadır.

Bölümün süresi 2 yıl ya da 4 yıl olabilir. Bu iki alternatifte ders sayıları, kişinin donanımı farklı olabilir ve iş imkanları buna göre belirlenebilir. Ancak temel olarak alınan dersler içerisinde istatistik, ekonomi, bankacılıkta bilgisayar, bankacılık ve sigortacılığa giriş, hukukun temel kavramları, işletme, muhasebe, dış ticaret, finans matematiği, bankaların yönetim ve denetimi, işletme hukuku, Türk vergi sistemi, menkul kıymetler yatırımı, hayat dışı sigortalar, maliye yer alır. Bu derslerin yanı sıra öğrencileri iş hayatına hazırlamak ve tanımasını sağlamak için staj da gerekebilir.

Bankacılık ve Sigortacılık KPSS Atamaları

Globalleşen ekonomi günümüzde finans sektörünün büyük bir hızla gelişmesini sağlamıştır. Finans sektörü, bankalar başta olmak üzere pek çok kurumun varlığını sürdürdüğü geniş bir alandır. Ekonomiyle ilgilenen çoğu kişi de bunu bir hobi olmaktan çıkarıp profesyonel işe dönüştürmek istemektedir. Bu noktada alınması gereken eğitim oldukça önemlidir. Ekonomi üzerine gelişmiş ve farklılaşmış bölümlerde eğitim alırsanız, finans sektöründe kariyer yapma şansınız artacaktır. Bu bölümlerden biri de Bankacılık ve Sigortacılık olarak yer alır. Bu bölüm, mezunlarına çeşitli iş imkanları sunmaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık mezunu iseniz, çalışabileceğiniz kurum sayısı ve kadro çeşitliliği oldukça fazladır. Bankalar başta olmak üzere bütün özel finans kuruluşları, özel sigorta şirketleri, yatırım ve danışmanlık hizmeti veren kurumlar gibi pek çok yerde çalışabilirsiniz. Özel sektörde kariyerinizi inşa etmek istemezseniz eğer kamu kurumlarında Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak çalışabilirsiniz. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Bankacılık ve Sigortacılık mezunlarını bünyesine katan kamu kurumları, KPSS puanı ile personel alımı yapmaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık KPSS atamaları oldukça sık yapılmaktadır.

KPSS Sınavı Nedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı; genel yetenek, genel kültür ve uzmanlık alan derslerinden oluşan kapsamlı bir sınavdır. Başvurulan kadroya göre istenen puan türü değişmektedir. Her puan türünün içeriği farklıdır, kiminde sadece genel yetenek ve genel yetenek çözmeniz istenirken kiminde bunlara ek olarak hukuk ve iktisat çözmeniz istenebilir. Bu nedenle hedeflediğiniz kadroya atanmak için istenen puan türünü iyi incelemelisiniz. Yılda bir kez lisans, bir kez de ön lisans mezunları için düzenlenen KPSS’den istenen puanı aldıktan sonra merkezi atamalara başvurabilir veya kamu kurumlarının personel alım ilanlarını takip edebilirsiniz. Kamu kurumları, hem ön lisans hem de lisans mezunu personel alımı yapmaktadır. Mezun olduğunuz eğitim programının çeşidine göre KPSS atamalarını takip etmeniz gerekmektedir. Zira ön lisans ve lisans mezunlarının girecekleri sınavları ve alacakları puan türleri birbirinden farklıdır.

Bankacı Olmak İçin KPSS Puanı Kaç Olmalı?

Bölüm eğitimi bünyesinde alınan mesleki uzmanlık dersleri haricinde iktisat, muhasebe, hukuk gibi geniş kapsamlı dersler de alınmaktadır. Bu da eğitim almış kişinin birçok farklı alanda donanımlı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Bankacılık ve Sigortacılık KPSS atamaları oldukça çeşitli kadrolar için gerçekleştirilmektedir. KPSS’den 85 ve üzeri puan aldığınız takdirde kamu kurumlarına atanma ihtimaliniz artacaktır. Şayet ön lisans mezunuysanız, KPSS B grubundan sınava girip merkezi atamalarla memur kadrolarına yerleşme şansınız oldukça fazladır. Aynı kadrolara alım yapıldığı takdirde Bankacılık ve Sigortacılık lisans mezunları da başvurabilmektedir. Bunun yanında lisans mezunları, KPSS A grubu uzmanlık derslerinden sınava girerek daha üst düzey kadrolara başvurabilmektedirler. Gördüğünüz gibi özel sektörde iş imkanlarının çeşitli olmasının yanında kamu sektöründe de ataması yapılan bir bölüm olarak Bankacılık ve Sigortacılık, gün geçtikçe talebin arttığı bir eğitim alanı haline gelmiştir.

Bankacılık ve Sigortacılık İş İmkanları

Hem bankacı hem sigortacı donanımına sahip olarak kamu kurumları, bankalar, sigorta şirketleri başta olmak üzere pek çok kurumda iş bulabilirsiniz. Lisans mezunu iseniz bu alanda akademik kariyer planlaması yapabilirsiniz. Her şeyden önce neden Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi almak istediğinizi bilmelisiniz. Bölüm dersleri üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de ders içerikleri hemen hemen aynıdır, isim farklılığı vardır. Bu nedenle Bankacılık ve Sigortacılık bölümünü okumaya karar vermek için mutlaka ders içeriklerini incelemenizi öneririz.

Ekonomi, hayatın her alanında etkisini gösteren bir bilimdir. Ekonominin globalleşmesi, bu alanla ilgilenen insan sayısının artmasına yol açmıştır. Hobi olarak ekonomiyle ilgilenen pek çok kişi bu hobiyi kariyere dönüştürmektedir. Bunun yanında ekonomiye pek ilgi duymayan ancak finans sektöründe yer alan bankalar gibi kurumsal firmalarda profesyonel iş hayatı yaşamak isteyen kişiler de mevcuttur. Bu nedenle finans sektörü, ekonomiye ilgi duyan veya duymayan herkesin ilgi gösterdiği bir iş alanı haline gelmiştir. Sektöre talebin yoğun olmasının bir diğer sebebi de iş imkanlarının fazla ve çeşitli olmasıdır. Yoğun talep karşısında kurumlar personel alımı yaparken oldukça titiz davranmaktadırlar. Bünyesine en nitelikli personelleri katmayı hedefleyen büyük kurumlarda çalışmak istiyorsanız eğer aldığınız eğitim oldukça önemlidir. Bankacılık ve Sigortacılık, pek çok işe başvurmanızı sağlayacak bölümlerden biridir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki İş İmkanları

Bankacılık ve Sigortacılık eğitimi kapsamında alacağınız dersler bankacılık, hukuk, iktisat, ekonomi ve sigortacılıkla ilgilidir. Bölüm içeriği alan dersleri haricinde ekonomi tabanlı derslerden oluşmaktadır. Bölüm eğitimini tamamladığınız takdirde bankalar ve sigorta şirketleri başta olmak üzere finans sektöründe faaliyet gösteren pek çok kurumun bünyesinde çalışabilecek donanıma sahip olursunuz. Hareketli bir iş hayatı isterseniz sigorta şirketlerinin satış departmanında çalışabilirsiniz. Kurum görüşmeleri ve saha satışı gibi sürekli hareket halinde olacağınız, insanlarla güçlü iletişim kurmayı gerektiren bir pozisyon masa başında çalışmak istemeyen kişiler için idealdir. Bunun yanında bankaların ve sigorta şirketlerinin çağrı merkezlerinde telefon üzerinden sigorta satışı gerçekleştirebilirsiniz. Bu bölümün mezunu olarak firmaların muhasebe departmanlarında çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Uzmanlık alanınızda kendinizi geliştirmeyi hedefleyerek bir banka bünyesinde çalışabilirsiniz.

Özel Sektördeki İş İmkanları

Özel sektörde bankacılık ve sigortacılık eğitimi almış kişilerin iş imkanları çok çeşitlidir. Neye yeteneğiniz olduğunu analiz edip ona göre bir iş seçimi yapmalısınız. Mesela insanlarla rahat iletişim kuramayan kişiler satış departmanlarında çalışmamalıdır. Veya sözel hafızası güçlü olmayan kişiler hukuk departmanlarını tercih etmemelidir. Bunun yanında özel sektörde kariyer hedeflemeyen kişiler, Bankacılık ve Sigortacılık alanında kamu kurumlarına atanabilmektedir. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kamu kurumu bu alanda mezun olmuş kişiler için personel alımı sağlamaktadır. KPSS’ye girdikten sonra değerlendirebileceğiniz kamu kadroları için mutlaka kurumların personel alım ilanlarını takip etmelisiniz. Ayrıca merkezi atamaya başvurarak da kamu kadrolarında iş imkanı yakalayabilirsiniz.

Görüldüğü üzere bu bölümün mezunları, hem özel sektörde hem kamu kurumlarında iş imkanı bulabilmektedir. Kamuya nazaran özel sektörde iş olanağı sayıca daha fazla olsa da, hangi alana yönelmek istiyorsanız ona göre bir hazırlık yapmalısınız. Kamuda çalışmak istiyorsanız KPSS’ye hazırlanmalısınız. Özel sektörde çalışmak istiyorsanız rakiplerinizden sıyrılmak için Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslama sınavlarına girip uzmanlık belgesi alabilirsiniz. SPK’dan alacağınız lisanslar, bankalar başta olmak üzere özel sektör kuruluşlarının personel alımı yaparken aradığı niteliklerden biridir. Bu lisansları almak zorunlu değildir ancak işe alım sırasında şansınızı arttıracaktır.

Bankacılık ve Sigortacılık Maaş İmkanları

Finans sektörü, yapı itibariyle bünyesinde kurumsal firmalar bulundurmaktadır. Söz konusu firmalar personele ilerleme imkanı tanır, sosyal haklar verir, maaşları düzenli öder. Bölüm mezunu olarak finans tabanlı kurumsal firmalarda çalışma şansınız oldukça fazladır. Bu bölümden mezun olanlar, her iki bölümün de donanımına sahiptir. İster bankacılığı seçip banka bünyesinde çalışarak bir kariyer planlayabilirsiniz, ister sigortacılığı seçip sigorta şirketlerinde yer alabilirsiniz. Özel sektöre ek olarak kamu kurumlarında da iş bulma şansınız vardır.

Bankacılık ve Sigortacılık, çok yönlü bir alandır. Üniversitede alacağınız eğitim oldukça kapsamlıdır. Hukuktan matematiğe, ekonomiden muhasebeye, sigorta çeşitlerinden uluslararası bankacılığa kadar pek çok alanda bilgi sahibi olursunuz. Bu da finans tabanlı kurumlar için kalifiye bir personel olmanızı sağlar. Ne kadar donanımlı olursanız, alacağınız maaş da o kadar yükselecektir.

Bölüm mezunları için maaş imkanları kadrodan kadroya farklılık göstermektedir. Örneğin sigorta şirketlerinin satış departmanında çalışan bir sigorta elemanı, asgari ücret ve prim sistemiyle maaş alır. Yapılan satış başına alacağı prim değişeceği için maaş da değişkenlik göstermektedir. Performans bazlı bu ücretlendirme sistemi personelde strese sebep olabilmektedir. Prim sistemiyle ücretlendirilmeyen kadrolar içinse durum kurum farklılığına göre değişmektedir.

Bankacı Maaşları Nedir?

Büyük, kurumsal firmalar çalışanlarına daha yüksek maaş vermekteyken daha küçük firmalarda maaşın miktarı da azalmaktadır. Bu nedenle hangi kurumda çalıştığınız oldukça önemlidir. Bir banka bünyesinde çalışıyorsanız eğer kadronuza göre farklılık gösterse de 3000-4000 TL aralığında maaş alırsınız. Büyük finansal kurumlarda veya büyük sigorta şirketlerinde çalışıyorsanız eğer maaşınız bulunduğunuz kadroya göre değişecektir. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak bankalar dahil özel sektörde orta düzey bir kadroda çalışıyorsanız maaşınız 5000-7000 TL civarında olabilirken üst düzey bir kadroya geldiğiniz takdirde 10000 TL’i geçebilmektedir. Kamu kurumlarında ortalama 3000-3500 TL civarında maaşla memur kadrosuna atanabilirsiniz.

Ön Lisans Bankacılık ve Sigortacılık Maaşları Nedir?

Bu bölümden mezun olan kişiler için maaş imkanları sektöre, kuruma ve kadroya göre oldukça değişkenlik gösteren bir meslek dalıdır. Genellikle mesleğe yeni başlayanlar için özel sektörde asgari ücret teklif edilmektedir. Bu rakam büyük firmalarda biraz daha fazla olsa da çok büyük farklılık yoktur. Ancak kendinizi geliştirip ilerleme kaydederseniz bu alacağınız maaşa da yansıyacaktır.

SPK’dan alacağınız lisanslar maaşınızın artmasına etki edebilir. Ön lisans mezunları lisans mezunlarına göre daha düşük maaş alabilmektedir. Gördüğünüz gibi maaş konusunda değişkenlik gösteren pek çok etken vardır. Bankacılık ve Sigortacılık, iş imkanları geniş bir alandır. Bunu iyi değerlendirmek için kadro çeşitliliğinden faydalanmalı, hangi kadroda verimli olacağınıza inanıyorsanız o kadroda çalışmalısınız. Kendiniz için doğru yerde çalışırsanız eğer verimli olacağınız için maaşınız da artacaktır. Finans sektöründe yer alıp iyi bir maaşla işe başlamak istiyorsanız kurumsal ve köklü firmalara başvurmanızı öneririz.

Bankacılık Sektöründe, Bankacılık ve Sigortacılık Mezunu Avantajları

Finans dünyasında kurumsallığı ve geniş organizasyonuyla ön plana çıkan bankalar, iş arayan çoğu kişinin çalışmak istediği kurumlar arasında yer almaktadır. Bünyesindeki kadro çeşitliliğiyle bankalar pek çok farklı alanda uzmanlaşmış kişilere iş imkanı sağlamaktadır. İş arayanların yoğun talebine karşılık bankalar personel alımı yaparken oldukça titiz davranmaktadırlar. Personelin mezun olduğu bölüm başta olmak üzere pek çok kriter değerlendirilmektedir. Departmana göre farklılık gösterse de ekonomi tabanlı bölümlerden mezun olan kişiler, bankaların öncelikli tercihlerindendir. Bankacılık sektöründe, bu bölümün mezunu olmak oldukça avantajlıdır. Şimdi o avantajları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Bankalar, bünyelerinde çok çeşitli departmanlar bulunduran kurumlardır. Hukuktan satışa, bireysel bankacılıktan muhasebeye kadar banka bünyesinde iş bulabileceğiniz alanlar oldukça çeşitlidir. Bu çeşitlilik doğrultusunda bankalar personel alımı yaparken, alım yapılan kadronun gerekliliklerine göre mezun olunan bölüm şartı aramaktadır. Bu bölümün mezunları, bankacılık sektöründe pek çok kadroda iş bulabilmektedir. Bunun sebebi bölümünün personel adayına gerekli donanımı sağlamış olmasıdır. Bu bölümden mezun bir kişi; ekonomiye, finansa, hukuka, bankacılığa ve sigortacılığa hakim olur. Bölüm bünyesindeki bankacılık dersleri, özellikle bankada ihtiyaç duyulan bilgi birikimini sağlar. Aynı zamanda sigortacılıkla alakalı derslerin bulunması, bankaların bütünleştiği sigorta şirketlerinin faaliyetlerine hakim olunmasını sağlamaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu bir kişi bu nedenle banka bünyesindeki çoğu kadroda işe girebilir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Sosyal Yaşam Üzerindeki Etkisi

Bankacılık sektöründe özellikle satış temsilciliği ve gişe memurluğu gibi pozisyonlarda Bankacılık ve Sigortacılık mezunları tercih edilmektedir. Gerek bankacılık gerek sigortacılık insanlarla iletişim halinde olmayı gerektiren sosyal işlerdir. Bir bankada gişe veya satış bölümünde çalışıyorsanız, o bankanın yüzü siz olursunuz. Müşteri sizi tanır, güvenir. Bu nedenle dış görünüşüne önem veren, enerjisi yüksek ve iletişimi kuvvetli kişiler seçilmektedir. Bu bölümün mezunu olarak bankacılık sektöründe yer almak istiyorsanız bu özelliklere sahip olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Bunun yanında bölümün sağladığı teorik donanım direkt olarak bankacı adayı olmanızı sağlamaktadır. Bankanın bünyesinde bankacılık faaliyetlerine hakim olurken aynı zamanda bankanın anlaşmalı olduğu sigorta şirketinin faaliyetlerine de hakim olabilirsiniz. Bu da sizin kalifiye bir personel olmanızı sağlar. Hem bankacı hem sigortacı olarak daha verimli çalışabilir ve bankanın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Bu noktada bankacılık eğitimi almamış kişilere karşı büyük bir avantaj sağlamış olursunuz.

Bir örnek verecek olursak, Bankacılık ve Sigortacılık mezunlarının bir Sosyoloji mezununa göre bankacılık sektöründe şansı oldukça yüksektir. Bu bölümden mezun olan bankacı adayı öncelikle yetkinliklerini iyi analiz edebilmelidir. İş imkanlarının fazla olması ve bankacılık sektöründe öncelikli olarak tercih edilmesinin getirdiği avantaj iyi değerlendirilmelidir. Mezuniyet şartını sağladığınız her kadroya başvurmamalı, öncelikle hangi kadrolarda verimli olacağınıza karar vermelisiniz. Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olarak bankacılık sektöründe sahip olduğunuz avantajları iyi değerlendirmelisiniz.

Üniversite bölümü seçerken tercihlerden biri bu bölüm olabilmektedir. Çeşitli üniversitelerde yer alan bu bölüm 2 yıllık şekilde meslek yüksek okullarında ya da 4 yıllık şekilde fakültelerde okunabilir. Bu tercihi yapmak kişinin ilgisine, puan türüne ve puanına göre değişiklik gösterebilir. Ancak her iki versiyonda da öğrenciler bankacılık ve sigortacılık kapsamında genel eğitime tabi tutulur.

Çoğu eğitim uzmanının tercih zamanında öğrencilere önerdiği bu bölümün iş imkanları artış göstermekte ve maaş durumu da gittikçe iyileşmektedir.

Bu Bölümü Okuyacak Kişilerin Sahip Olması Gereken Özellikler

Bu bölüm içerisinde çok fazla iletişimi barındırmaktadır. Her iki alanda da insan ilişkilerinin profesyonel, açık, saygılı ve ilgili olması gerekiyor. Bu nedenle bu bölümü seçecek öğrencilerin dışa dönük bireyler olması önemlidir. Güler yüzlü, diksiyonu düzgün, kibar, sabırlı, dikkatli ve karşısındaki insanı analiz ederek davranabilecek kişiler olmalıdır. Ayrıca durmadan değişen bir dünyaya ayak uydurmalı, yeniliklere açık olmalıdır.

Kişisel özelliklerin dışında bankacılık ve sigortacılık okuyacak olan kişiler ekonomi ile matematik alanlarında mutlaka başarılı olmalıdır. Ve en önemlisi kapalı alanlarda çalışmaktan hoşlanmalıdır. Yaratıcılık da bankacılık sektöründe aranan özelliklerden bir diğeridir. Bankacılık sektöründe yaratıcı olmak için kendinizi daima gelişmelere açık tutmalısınız.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Çalışma Sahaları Nelerdir?

Bankacılık ve Sigortacılık bölümünde çalışma sahaları oldukça geniştir. Muhasebe bürolarında çalışabilir ya da kendi muhasebe bürosunu açabilir, geleceği yönlendirebilecek akademisyenler olabilir, kamu ve özel sektördeki çeşitli birimlerde çalışabilir, devlet ve özel bankalarda iş bulunabilir, şirketlerde çalışabilir. 4 yıllık fakültelerden mezun olanların iş bulma olanağı daha fazla olabilir.

Bankacılık Mesleğinin Geleceği Var mı?

Bankacılık ve Sigortacılık bölümü mezunları için maaş oldukça değişken bir kavramdır. Kişinin donanımına göre, çalıştığı yere göre, ilgilendiği alana göre farklılık gösterir. Eğer KPSS ile kişi herhangi bir devlet dairesine atanarak çalışırsa 3500 TL’den başlayan fiyatlarla maaş elde eder. Ancak bu durum özel dairelerde değişebilir. Kişi 2 bin TL de alabilir, 5 bin TL de.

Öğrenci mezun olduktan sonra kendini geliştirmeye devam ederse alacağı maaşı kendi belirleyebilir.

Bankacılık ve Sigortacılık alanı hiçbir zaman ölmeyen, gelişen ve değişen bir alandır. Bu açıdan ileride de donanımlı mezunlara ihtiyaç duyulacaktır.

Diğer Makaleler

Lise Mezunları Bankada Çalışabilir mi?

Değerli bankacı adayları, Bugün sizlere sıkça sorulan ve birçok kişinin merak ettiği bir konuya değinmek istiyorum: Lise mezunu olarak bankada çalışabilir miyim? Bu soru, genellikle kariyer yolculuğunun başında olan veya eğitim hayatına farklı bir yön Daha Fazla Oku