Bankacılıkta Staj İmkanları Nasıl Gelişir?

Bankacılık sektöründe yer almadan önce adayların staj yapması oldukça önemlidir. Staj imkanının bulunması, sektör içerisinde deneyim kazanılmasını sağlar. Çalışma hayatına başlamadan önce özgeçmiş içerisine eklenecek olan staj bilgileri, işe alım mülakatlarında da adayların ön plana çıkmasında yardımcı olur.

Staj yapmış olan adaylar, deneyimli ve sektör hakkında bilgi sahibi olarak düşünülür. Aynı zamanda adayların meslek beklentilerini karşıladığına kanaat getirilir. Çalışma ortamı ve şartları hakkında bilgi sahibi olduğu algısı oluşur. Bu nedenle sektör içerisinde yer almadan önce staj yapmak oldukça önemlidir.

Bankada Staj Yapmak İçin Aranan Şartlar Nedir?

Bankacılık sektörüne giriş yapmadan önce bankacı olmak isteyen öğrencilerin staj yapabilmesi için aranan koşullara uyum sağlaması gereklidir. Bu şartlar, bankalar tarafından aranan niteliklerdir. Birçok banka stajyer olarak alım yaptığı kişileri kendi bünyesinde eğitmekte ve staj sonrasında istihdam etmektedir.

Genel itibariyle bankalar tarafından stajyer öğrencilerde aranan şartlar içerisinde;

  • Not ortalamasının ortalama seviyede ve bu seviyeden yüksek olması
  • Bankacılık veya finans alanında eğitimlere katılmış olması, çeşitli sertifikaların alınmış olması ve bu alanlarda meraklı olması
  • Adayın özgüvenli ve özsaygıya sahip olması
  • Adayın etkili iletişim becerilerine sahip olması, kendisini doğru bir şekilde ifade edebilmesi, diksiyonunun düzgün olması
  • Ekonomi dünyasındaki gelişmeleri takip etmesi, güncel olaylar hakkında fikir sahibi olması ve güncel sorunlara yönelik çözümlerinin bulunması
  • Herhangi bir yabancı dil üzerine hakim olması

bulunmaktadır.

Hangi Bankalar Stajyer Alımı Yapar?

Türkiye’de bulunan her kamu bankasının ve özel bankanın stajyer alımı bulunmaktadır. Bankaların staj programları değişkenlik göstermekle birlikte, staj programına yapılacak başvuru türleri de farklıdır. Bu nedenle adayların başvuru yapacakları staj programına dair bilgileri öğrenmesi gerekir. Başvuru için eksik bir belge verilmesi ya da başvurunun yanlış yapılması staj programına dahil olunmasını engellemektedir.

Staj Programlarına Kimler Başvuru Yapabilir?

Üniversitelerin ya da meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olan ya da staj yapma zorunluluğu bulunan öğrencilerin tamamı bankalar tarafından verilen stajyer programlarına başvuru yapabilmektedir. Başvuru yapacak olan adaylar için bir sınırlama yoktur. Fakat bankalar tarafından aranan şartlara ve niteliklere uyum sağlanması gerekir.

Staj Programları Ne Kadar Sürer?

Stajyer olarak alım yapılan öğrencilerin staj süresi genel olarak 30 iş gününden oluşmaktadır. Fakat bu süre bankalar arasında farklılık gösterebilmektedir. Bazı bankalar bu süreyi 30 ile 90 gün arasında tutabilmektedir. Başvuru yapılacak banka, staj süresini program içeriğinde belirtmektedir.

Türkiye’de yer alan bazı bankalar staj programları adı altında “dönemsel staj programı” da yapabilmektedir. Bu programlar yetenek avcısı olan bankalar tarafından oluşturulmaktadır. Dönemsel staj programına katılan öğrenciler, bankaya özel bir staj programı almakta ve bankalar tarafından hazırlanan sınavlara katılarak istihdam edilmektedir.

Staj dönemi sonunda stajyerlere banka tarafından yazılı ve sözlü mülakatlar gerçekleştirilmektedir. Programa dahil olan stajyerler bu mülakatlardan başarılı bir şekilde ayrıldıktan sonra eğitim hayatları tamamlandığında banka içerisinde çalışma imkanı elde etmektedir.