Bankada Unutulan Para Nasıl Öğrenilir?

Bankada Unutulan Para Nasıl Öğrenilir?

Bankada Unutulan Para Nasıl Öğrenilir? – Bankada unutulan para eğer 10 yıl içerisinde herhangi bir işlem görmezse Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmekte. Geçtiğimiz yıllarda milyonlarca liranın zaman aşımına uğrayıp TMSF’ye devredildiği biliniyor.

Vatandaşlar bankada unutulan para için zaman aşımı ile birlikte TMSF’ye aktarılmadan önce işlem yapılıp yapılamayacağını merak ediyor. Peki bankada unutulan paranız olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz?

Bankada Unutulan Paralara Ne Oluyor?

Kimi zaman insanlar yıllar öncesinde açıp şu anda kullanmıyor oldukları vadeli ya da vadesiz hesaplarda paralarını unutabiliyor. Sonrasında ise bu paralar işlem görmeyen hesaplarda kalmaya devam ediyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yapılan açıklamaya göre uzun süreler boyunca herhangi bir işlem görmeden hesaplarda duran paralar zaman aşımına uğruyor. 10 yıl içerisinde herhangi bir şekilde kullanılmayan hesaplar zaman aşımına uğramış sayılıyor.

Zaman aşımına uğrayan hesap içerisinde kalan paralar ise kamuya aktarılıyor. Vatandaşların zaman aşımına uğrayan bir hesabı bulunması halinde, hesap içerisinde miktar kamuya devredilmeden unutulmuş paralarını almaları gerekiyor. Aksi takdirde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmiş paranızı geri almak mümkün olmuyor. Hal böyle olunca herhangi bir bankada unutulan para olup olmadığı, var ise nereden öğrenilebileceği sorusu vatandaşların aklını kurcalıyor. Peki bankada unutulan para nasıl sorgulanır?

Bankada Unuttuğunuz Paranız Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Günümüzde teknolojinin oldukça gelişmiş olması ile birlikte resmi işlemlerin de internet üzerinden halledilebildiği biliniyor. E-Devlet Kapısı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına pek çok hizmet sunuluyor. Son yıllarda E-Devlet Kapısı’na eklenen bu hizmetlerden biri de bankada unutulan parayı sorgulamak olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bir E-Devlet şifresine sahipseniz ve bankada para unutup unutmadığınızı merak ediyorsanız Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile birlikte internet üzerinden kolaylıkla sorgulama yapabilmeniz mümkün. Henüz bir E-Devlet şifreniz bulunmuyorsa bulunduğunuz konuma en yakın PTT şubesi aracılığı ile kendinize kolaylıkla bir şifre talep edebilirsiniz.

E-Devlet ile Bankada Unutulan Para Sorgulama

Bankada para unutup unutmadığını hatırlayamayan vatandaşların E-Devlet Kapısı üzerinden yalnızca T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak sorgulama yapabilmeleri mümkün. Bunun işlemi gerçekleştirmek için öncelikle E-Devlet Kapısı resmi web sitesine T.C. kimlik numaranız ve PTT üzerinden almış olduğunuz şifre ile kimlik doğrulaması yaparak giriş yapmanız gerekmekte. Sonrasında açılan sayda üzerinden arama çubuğuna “TMSF Zaman Aşımı Hesapları Sorgulama” yazarak geçmişte kullanıp unuttuğunuz bir banka hesabınız olup olmadığını pratik bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Bu işlemi E-Devlet mobil uygulaması üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkün. Eğer sonuçlarda içerisinde para olan unutulmuş bir banka hesabınız olduğunu görürseniz, zaman aşımına uğramış olan hesabınız içerisindeki parayı çekebilmek ve hesabınızı kapatabilmek için ilgili bankaya kimlik kartınız ile birlikte müracaat etmeniz gerekmekte. Böylelikle bankada unutulan para kolaylıkla geri alınabilmektedir.