Bankalara İlk Çeyrekte 3,5 Milyon Çek İbrazı

Bankalara İlk Çeyrekte 3,5 Milyon Çek İbrazı
Bankalara İlk Çeyrekte 3,5 Milyon Çek İbrazı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, 2021 yılı Mart ayı raporunu yayımladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi 2021 yılı Mart ayı çek raporu verilerini paylaştı. Paylaşılan verilere göre, bankalar 2021 yılının 3 aylık döneminde 3,5 milyon adet çek ibraz etti. Keşideci sayısı ise 240 bin olarak açıklandı. 3,5 milyon adet çekim toplam karşılığı ise 286 milyar lira oldu.

2020’ye Kıyasla Arttı

Bankalara ibraz edilen çekler adet bazında yüzde 4 oranında geriledi. Keşideci sayısı ise yüzde 3 düşüş yaşadı. Bunun yanı sıra çek tutarının da yüzde 22 oranında arttığı açıklandı. 3 aylık dönemde ibraz anında karşılıksız çıkan 5,9 bin keşideci olduğu belirtildi. Bu kapsamda karşılıksız 33 bin adet çek ve 2,7 milyar liralık toplam değer de dikkat çekti. 2020 yılının Mart ayı verilerine göre, karşılıksız işlem yapılan çeklerde de gerileme yaşandı. Bu kapsamda karşılıksız işlemi yapılan çekler yüzde 19 azaldı. Çek adedi yüzde 41, tekil keşideci sayısı ise yüzde 57 geriledi.

Karşılıksız işlemi yapılan ve daha sonra ödenen çeklerin oranı da, geçtiğimiz yıla nazaran geriledi. Bu bağlamda 2 bin 200 keşideciye ait 3,9 bin karşılıksız işlemi yapılan çekin toplam değeri 279 milyon lira oldu. Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı, 2020’ye nazaran düştü. Mart ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin oranı, 2020’ye göre 0,7 oranında azaldı. Adet olarak ise 0,8 puan geriledi ve yüzde 0,9 oranında kaldı.

Büyükşehirler Zirvede Yer Aldı

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının iller bazında dağılımı da açıklandı. Bu bağlamda İstanbul, Ankara ve İzmir, listenin en tepesinde yer alan iller oldular. Bunun yanı sıra Antalya ve Bursa da, ilk 5’te bulunan diğer iki şehir olarak açıklandı. Keşideci sayısının en yüksek olduğu 5 ilde de İstanbul, İzmir ve Ankara zirvede yer aldı. Antalya ve Bursa, diğer iki şehir olarak belirtildi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı da dikkat çekti. Bu bağlamda en yüksek oranın olduğu il Gümüşhane olarak açıklandı. Yüzde 10,9 ile zirvede bulunan Gümüşhane’yi yüzde 4,9 ile Kırşehir izledi. Yüzde 4,8 ile Adıyaman da yüzde 4,2 ile Hakkari de, ilk ikiyi takip etti. Aynı zamanda Mardin de, ilk beş il arasında kendine yer buldu.