Bankalarda İşe Alım Süreci Nasıl İşler?

Banka personel alımları ile ilgilenenler ve daha önce ön onay alarak sınav aşamasına gelmiş olanlar çok iyi bilirler ki; bankaların mülakat soruları da bazen zorlayıcı olabilmektedir.

Bankalar Personel Alımlarını Nasıl Duyurur?

Mülakat aşamasına gelene kadar olan süreçleri başarıyla geçerek işe alınanların önü meslekte ilerlemeleri açısından açıktır denebilir. Bu soruların zorlayıcı olması mülakata katılan kişileri daha yakından tanımak ve kısa bir sürede de olsa psikolojisinin mülakatı yapan banka yetkilisi tarafından test edilmesidir. Bankalar eleman alımı yapacakları zaman hem kendi internet sitelerinin insan kaynakları bölümünde, hem de Türkiye genelinde yüksek kullanıcıya sahip olan eleman bulma sitelerinde ilanlar yayınlarlar. Bu ilanları inceleyerek açık pozisyonlara kendilerinin de uygun olduğunu düşünen ve bankacılık mesleğinde çalışan ya da yeni adım atmak isteyenler de banka personel alımı başvurusu yaparlar. Bankalara iş başvurusu yapan adaylar arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun olduğu tespit edilen kişiler banka tarafından SMS ya da e-mail yoluyla bilgilendirilerek diğer görüşmeler için davet edilirler.

Bankaların Yazılı ve Sözlü Sınavları

Bankalara iş başvurusu yaparak ön onayı alan ve yapılacak olan diğer sözlü ve yazılı sınavlar için davet edilen adayları bundan sonrasında da zorlu bir süreç beklemektedir. Ancak kişiler bankanın aradığı kriterlere sahipseler ve gerekli nitelikleri de taşıyorlarsa bu süreçleri başarıyla tamamlayarak işe alınırlar. Banka eleman alımı iş başvurusu yaparken başvuru yapan adayların kısa özgeçmişlerini ve kendilerini tanıtan yazıları da ilana eklemeleri kendileri için bir avantaj olacaktır.

Personel alımları bankalar tarafından belirlenen kriterlere göre yapılır. Bu kriterler arasında kişilik özellikleri olduğu gibi mezun olunan üniversite, tecrübe, ehliyet sahibi olmak, erkek adaylar için genellikle askerlikle bir bağlantısının olmaması banka iş başvurularında arananlardandır. İş başvurusu yaparken aranan kriterlerin, özelliklerin ve niteliklerin dikkatle okunması ve ona göre başvurulması hem bankaların eleman alımı konusunda işini kolaylaştırır, hem de başvuran adayın şansını artırır.

Banka iş başvurusu sonrasında davet edilen yazılı sınavlarda başarılı olan adayları en son olarak banka işe alım mülakatları beklemektedir. Bu görüşmelerde sorulan mülakat soruları işe alınacak olan kişileri daha yakından tanımak, yeteneklerini keşfetmek içindir.

Banka Sözlü Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sözlü mülakatlar, yazılı mülakatlardan daha zordur. Her ne kadar zor olsa da kendinizi tanıtmak ve daha iyi bir şekilde ifade edebilmek için bir şanstır. Sözlü mülakata katılan adayların, mülakat öncesinde hazırlık yapması ve daha önce mülakatlarda sorulan soruları öğrenerek pratik yapması gerekir. Bu sayede mülakatta yaşanacak olan stres ve heyecanı azaltmış olursunuz.

Mülakat sırasında giyiminize, duruşunuza, diksiyonunuza, jest ve mimiklerinize dikkat etmeniz gerekir. Giyiminiz temiz ve bakımlı olmalıdır. Ses tonunuz ne çok alçak ne de çok yüksek olmalı, doğru yerde vurgulama yapmalısınız. Jest ve mimiklerinizi kullanırken samimi ama bir yandan da resmi bir mesafeye sahip olmaya dikkat etmelisiniz.