Başarı Tesadüf Değil Seçimdir

Çevrenizde sizden daha mükemmel bir hayatı yaşadığını düşündüğünüz insanlar olduğu gibi, sizin de hayatınızı mükemmel gören insanlar olduğunu unutmamalısınız. Herkes gibi, mükemmel bir yaşama sahip olduğunu düşündüğünüz insanların bir düzine aldığı yanlış karar vardır. Dışarıdan mükemmel görünen bir hayat içeriden baktığınızda hiç de iç açıcı olmayabilir ve en önemlisi, iyi hayat yaşadığını düşündüğünüz kişi, hayatından memnun olmayabilir. Tüm bunlar, başarı ile ilişkilidir. Mutluluk beraberinde nasıl başarıyı getiriyorsa, başarı da mutluluğun anahtarıdır. Lakin unutmamak gerekir ki başarı bir tesadüf değil, seçimdir. İnsan, aldığı kararlar doğrultusunda başarılı ya da başarısız, mutlu ya da mutsuz olur.

Hayat elbette tesadüflerle doludur. Fakat bu tesadüfler, ileriye yön verir. Alacağınız karara bağlı olarak da hayatınız şekillenir. Fırsatları değerlendirmek size bağlıdır. Eğer ki karşınıza çıkan fırsatı değerlendirmeyi bilmiyorsanız, uzun vadede başarılı/mutlu olmanız zordur. Bu durumda öğrenilmesi gereken ilk kural, nasıl karar verilmesi gerektiğidir. Birçok alanda farklı ve iyi kararlar almak, kendi şansınızı yaratabilmek için karar verme sürecinde başarılı olmanız gerekir.

Fırsattan Fırsat Yaratmak

Mükemmel bir iş, mükemmel bir eş, mükemmel bir yaşam olarak sıfatlandırdığınız insanların aslında yaptığı tek şey, fırsatı yakalayıp bu fırsattan yeni bir fırsat yaratmaktır. Yani, kendi şanslarını kendileri belirlerler. Bu da aldıkları karara göre değişir.

Profesyonel yaşam içerisinde “başarılı” olarak görünen kişilere her türlü etiket konulur. Örneğin; milyarder, zengin, mutlu, şanslı, yetenekli vb. gibi… Aslında bu etiketlerin hepsini kazanmaları tek bir nedenden olur o da “doğru yerde, doğru zamanda” olmalarıdır. Nadiren ortaya çıkacak istisnalar haricinde başarı, iyi seçimlerin sonucunda ortaya çıkar. Bu da doğru yer, doğru zaman ile ilgilidir. Bir insanın iyi bir seçim yapabilmesi, karar alabilmesi için o kararı doğru yerde ve zamanda vermesi gerekir. Peki bunun anlamı nedir?

Bunun anlamı, mükemmel olarak sıfatlandırdığımız insanların aslında kimsenin yapmadığı şeyleri yaparak risk altına girmesi ve kendileri için bir fırsat yaratmasıdır. Uzun vadede büyük şeyler kazanacağını bilen kişilerin alabileceği riskler, beraberinde başarıyı getirir. En başta aptalca görünen fikirler bile, günü geldiğinde dünya çapında bilinir bir hale gelir. O zaman bu noktada ortaya çaba ve hırs çıkar.

Zaman Değerlidir Önemli Şeylere Harcanmalıdır

Doğru yer ve doğru zaman kavramından şunu da çıkartmak gerekir; zaman değerlidir ve harcanacağı vakit önemli olmalıdır. Anlık zevkler uğruna harcanan zaman uzun vadede başarıyı getirmeyecektir. Başarı, kısa soluklu olduğu takdirde sizi tatmin etmez. Yalnızca uzun vadeye odaklanıldığı takdirde “sürdürülebilir” bir başarı elde edilebilir ki bu da vaktinizi, zamanınızı doğru yere yatırım yapmak anlamına gelir.

Bu yatırım, konfor alanınızın dışına çıkmanızı söyleyebilir. En korkulu noktalarınızla yüzleşmenizi gerektirebilir. Ne kadar istekli olduğunuzu ölçmek adına hayat, sürekli olarak karşınıza “Yapamam” dediğiniz ne varsa, onu çıkaracaktır. Eğer karşınıza bu engeller çıkmazsa, doğru yerde değilsiniz demektir.