Başarılı Bir İş Hayatı İsteyenlere Jeff Bezos’tan Tavsiyeler

Zamanında çok yüksek bir maaşla çalışmış olduğu iş yerinden ayrılan ve kendi işini kuran Jeff Bezos, bugün dünyanın en zengin insanı olarak isminden söz ettiriyor. 160 milyar doları aşan serveti ile iş hayatının en başarılı isimlerinden biri ve Amazon’un kurucusu olan Bezos, gençlere ve iş hayatında bulunan kişilere altın değerinde tavsiyeler veriyor.

Geçtiğimiz hafta Four Peaks programına konuk olarak, girişimciler için tavsiyelerde bulunan Jeff Bezos, yeni nesil girişimcilerin daima rasyonel düşünme konusunda meyilli olduklarını belirtti. Ona göre sürekli olarak rasyonel düşünmek zorunda kalan bireyler, tutkularını takip etmekte zorlanıyor. Bu durumda onun önerisi çocukluğumuzu düşünmemiz…

Çocuklara bakıldığı zaman tutkularını takip etme konusunda her zaman uzman olduklarını ve tükenmek bilmeyen merak duyguları sayesinde hareket ettiklerini ifade ediyor. Girişimcilerin kendi hayatlarındaki kariyer başarısı için çocuksu yönlerini korumalarını ve daima bir merak içerisinde olmalarını öneriyor.

Amazon şirketini kurmuş olduğu zamandan bu yana, müşteri odaklı olduğunu belirten Jeff Bezos, ikinci tavsiyesini de bu konuda yapıyor. Pazar içerisinde rekabet ortamının çok yüksek olduğunu belirten ve rakip şirketlere daima idol olunmak için hareket edilmesi gerektiğini önererek, bu sayede doğru kararlar verilebileceğini ifade ediyor.

Girişimcilerin en büyük problemlerinden biri de ona göre moda akımlarına kapılmaları… Bir girişim arzusu içerisindeyseniz, modayı takip etmek ve popüler fikri hayata geçirmek, çalışma hayatında yapılabilecek en yanlış hareketlerden biri. Bu durumda gerçek müşterilere odaklanamama durumu da ortaya çıkmış oluyor. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, gençlerin gerçekten ilgisini çekmeyen konularda başarısız olacağını söylüyor.

Business Insider dergisi ile yapmış olduğu bir röportajda kendisine, Amazon ile ilgili başarısızlıkları soruluyor. “Milyarlarca dolar değerinde başarısızlık” yaptığını söyleyen Jeff Bezos, girişimcilerin risk almaktan korktuğunu söylüyor. Başarısızlığın kabul edilmesi gerektiğini, sürekli olarak deneme içerisinde olunmasını ve ancak bu şekilde başarılı olunabileceğini belirten Bezos, başarısızlığın daima telafi edilebileceğini de ifade ediyor.

Özel hayat ile iş hayatı arasında bir denge kurulmasının da yanlış olduğunu söyleyen Bezos, girişimci bireylere denge yerine “uyum” yakalamaları gerektiğini söylüyor. İş hayatı ile özel hayatı birbirinden ayırmanın zor olduğunu fakat bunun yerine arada bir uyum yakalanırsa, daha başarılı olunacağını ifade eden Jeff Bezos, hem iş hem de özel hayatta uyum yakalanarak zihinsel yorgunluğun da azaltılabileceğini ifade ediyor.

Yıllar önce yapmış olduğu girişim sonrasında çevresinden birçok kötü yorum aldığını belirten, yüksek maaşlı işini bırakması sebebiyle “aptal” olarak görüldüğünü ifade eden Bezos, kimsenin dinlenmemesi gerektiğini de söylüyor. Eğer zamanında çevresindeki insanları dinlemiş olsaydı, bugün günümüzün en zengin insanı olamazdı… Kendisinin çok meşhur olan “Dene ve asla pişman olma” sözünü röportajı içerisinde hatırlatan Bezos, insanların yaptıklarından değil, yapamadıklarından pişman olması gerektiğini ifade ediyor.