Başarılı Yönetici Olma Sırlarından Biri: Dikkat Yönetimi

İş hayatında zaman ve stres yönetimi kadar önemli olan bir diğer yönetim de dikkat yönetimidir. Henüz 18. yüzyıllardan günümüze ışık tutan William James, “The Principles of Psychology” adlı kitabında: “Bana göre üretkenlik, aklımın nerede olduğunu kontrol etmektir.” ifadesini kullanmaktadır. Bu durumda üretken, verimli ve başarılı olabilmeniz için odak noktanızın nerede olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Genel olarak kariyer yazılarında zaman ve stres yönetiminden, bu yönetime sahip olmanın öneminden bahsedilmektedir. Fakat burada atlanan bir nokta vardır o da dikkattir. Dikkat yönetiminde başarılı olmadan zaman ve stres yönetiminde başarılı olmanız imkansızdır. Çünkü, sahip olduğunuz deneyimleri ve yaşamış olduğunuz hayatı belirlemenin yolu, dikkatinizden geçer. Hayatınızı kontrol altında tutmadığınız müddetçe zaman ve stresinizi kontrol altınıza almanın da bir önemi yoktur.

Etrafındaki dikkat dağıtıcı unsurları kaldır

Başarılı bir yönetici olmanın sırlarından biridir aynı zamanda… Eğer başarıyı sürdürülebilir bir hale getirmek istiyor ve hayallerinizi yönetici olmakla süslüyorsanız, öncelikle bu kavramı tanımalısınız. Bu yönetim şekli aslında oldukça basit bir tanıma sahiptir: Etrafındaki dikkat dağıtıcı unsurları kaldır ve dikkatinin bu unsurlardan etkilenmesine izin verme! Beyin, dışarıdan gelen uyarılara her zaman için açıktır. Lakin bunu kontrol etmek sizin elinizdedir.

Üretkenliğin ve verimliliğin daha fazlasına sahip olacaksınız

Dikkat yönetiminde başarılı olmanız, beraberinde üretkenliğinizi arttırmanızı ve verimliliğinizi yükseltmenizi sağlar. Fakat sahip olacaklarınız bunlarla sınırlı kalmaz…

Hayatınızdaki hedeflere daha net bir şekilde odaklanmanızı ve “yapılacaklar listesi” oluştururken nasıl bir maddeleme yapacağınız konusunda bilinci olmanızı da sağlar. Daha da önemlisi hayatınızdaki öncelikleri belirlerken net olmanıza yardımcı olur. Bir nevi, odaklanmanız gereken konular hakkında sizlere ışık tutar. Bu sayede zamanınızın heba olması yerine, planlı ve sistematik olmanızı sağlar. En başta da dediğimiz gibi bu yönetim beraberinde zaman yönetimindeki başarıyı da getirmektedir.

Ortamınızı ve tutumlarınızı kontrol altında tutun

Yönetimin başarıya ulaşmasını istiyorsanız içsel ve dışsal faktörleri nasıl kontrol altında tutmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Dışsal faktörleri bulunduğunuz ortam ve bu ortamda gösterdiğiniz tutum ve davranışlar olarak sayabiliriz.

Özellikle açık ofis ortamında çalışan personellerin dikkat yönetiminde başarılı olması daha zor olsa da bu durum avantaja dönüştürülebilmektedir. Odak noktası yaratamıyorsanız, bu durumu düzeltmenin tek yöntemi, ortamınızı düzenlemektir.

Aynı şekilde bu ortamda göstereceğiniz tutumlar da yönetiminizi etkiler. Örneğin, Word belgesine geçirmeniz gereken bir dosya olduğunu düşünelim… Yapmanız gereken bilgisayarı açmanız ve yalnızca Word uygulamasına odaklanmanız. Başka bir sekme açmayın ya da açık pencereleri kapatın. Kendi iradenize hakim olamamanız, yaşayacağınız en büyük tehlikedir.

Düşüncelerinizi kontol altında tutun

İçsel faktörlere gelecek olursak ilk sırada düşünceleriniz yer alacaktır. Düşünceler, istekler, talepler, ihtiyaçlar ya da hayaller, anlık olarak değişebilmektedir. Kontrol etmesi zor olan bu şeyleri kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz. İçinizdeki sese karşı mücadele etmeyi öğrenmekle işe başlayın. Büyük görevleriniz varsa, görevlerinizi parçalayın ve küçük görevler halinde bir bütün elde edin.