Stresli iş arama sürecinde, adaylar çoğu zaman iş başvurularının sonucunu beklemektedir. Fakat bu durum her zaman başvuru sonucu beklemekle geçmemektedir. Adaylar bazen birden çok iş teklifi alabilmektedir. Bu durumda kararsız kalırlar. Doğru ve başarılı bir kariyer yaşamı için iş tekliflerinin değerlendirilmesi önemli bir süreci kapsar. En doğru tercihi yapmak için bazı püf noktaların bilinmesi ve bu noktalar doğrultusunda tercihin yapılması şarttır.
Birden Çok İş Teklifi Aldıysanız
Birden çok iş teklifi aldıysanız öncelikle şirketlerin İK yetkilisine düşünmek amaçlı zaman talebinde bulunduğunuzu iletmelisiniz. Direkt olarak karar vermemelisiniz. Adaylar tarafından yapılan en büyük hata, direkt olarak karar vermeye çalışmaktır. Oysa bu süreçte kendinize zaman tanımalısınız.
Şirketler daima bünyelerinde başarılı ve performans açısından yüksek olan adaylar ister. İş teklifi alıyor olmanız, o işi mutlaka kabul etmeniz anlamına gelmez. Şirket kültürünün size uygun olup olmadığını, şirket değerleri, vizyon ve misyonu açısından ortak noktalarınızın bulunup bulunmadığını ve şirketin size sunacağı teşvikleri, destekleri, eğitimleri, imkanları bilmelisiniz. Ön araştırma yapmadan karar verme aşamasına geçmemelisiniz!
İki İş Arasında Hemen Karar Vermeyin
İş ararken birden çok teklif almak ya da yaptığınız personel alımı iş başvuruları için birde çok yerden iş görüşmesi mülakatı daveti almak kişileri zor durumda bırakır. İşe alım uzmanları böyle durumlarda kısa süre içinde karar verilmemesini, hangi işi tercih edeceğinize bazı kriterleri göz önünde bulundurarak karar vermenizi öneriyorlar. Analiz kabiliyetinin öne çıkması gereken bir durum olan iki iş teklifi arasında karar verme aşamasında nelere dikkat etmeniz gerektiği yazımızın devamındadır.
- Aldığınız iş tekliflerinin hangi yönlerinin olumlu, hangi yönlerinin olumsuz olduğunu ele alın. Bunu yazarak yapmanız gereken doneleri daha net görebilmenizi sağlar.
- İş teklif eden firmaları araştırın, internet sitelerine ulaşın, vizyon ve misyonlarını okuyun, o firma hakkında edinebildiğiniz bütün bilgileri edinin.
- İş başvurusu yaptığınız firmalardan gelen tekliflerdeki maaşları karşılaştırın. Maaşı az olan firmayı hemen elemeyin. Diğer kriterlerle birlikte masaya yatırdıktan sonra karar verin.
- Bir işten beklentinizin yüksek maaş mı yoksa kariyerinize etki edecek bir pozisyon mu olduğuna karar verin. Daha önce çalıştığınız işleri bu kararı verirken gözden geçirin
- İşin eve yakınlığını göz ardı etmeyin. Evinize uzak olan bir işin maaşı, yakın olan işin maşından biraz fazlaysa yakın olandan yana karar vermenizin daha mantıklı olacağını unutmayın.
Kararınızı İlettikten Sonra
Sizin için en uygun olan iş teklifini kabul ettikten sonra, reddetmeniz gereken iş teklifleri de olacaktır. Bu iş tekliflerini reddederken olumsuz, kaba ve sert bir dil kullanmamaya dikkat etmelisiniz. “İş teklifinizi değerlendirmeye aldığım süreçte şirketinize dair edindiğim bilgiler doğrultusunda kendi açımdan kabul etmemin yararlı olmayacağını düşünüyorum. Elde ettiğiniz başarılar ve şirket yapınızdaki çalışmalar doğrultusunda sizleri tebrik ve takdir eder, iyi çalışmalar dilerim” şeklinde reddetmeniz, en doğru cevap olacaktır!