Bitcoin Nasıl Satın Alınır?

Teknoloji, pek çok iş alanına etki eden bir uygulama alanıdır. Öyle ki hayatımızın her alanında teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeniliklerle karşılaşmaktayız. Finans dünyasını da doğrudan etkileyen teknolojik gelişmeler finansal işlemlerin daha hızlı ve pratik gerçekleşmesini sağlamaktadır. Telefon bankacılığı, dijital bankacılık derken finans sektöründe teknolojinin etkileri her geçen sene daha çok hissedilmeye başlanmıştır. Bu etkilerden devrim niteliğinde olan bir yenilik ise blockchain sistemiyle ortaya çıkan bitcoindir.

Kişiden kişiye direkt olarak anında aktarılabilen bir elektronik para birimi olan bitcoin, piyasaya çıktığı günden beri fazlasıyla dikkat çekmiştir. Kişiden kişiye direkt olarak aktarılabilir olması bitcoin kullanırken bankalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Bitcoinin elektronik bir para olması pek çok soru işareti oluşmasına sebep olmaktadır. Peki ortada banka olmadan, fiziki olmayan bir para nasıl kişiden kişiye aktarılır? Bitcoin nasıl satın alınır?

Blockchain sistemiyle oluşturulan bütün elektronik paralara kripto para denmektedir. Bitcoin, üretilen ilk kripto para olarak tarihe geçmiştir. Bütün dünya bitcoin sayesinde kripto paraları ve blockchain sistemini tanımıştır bu nedenle kripto para denilince akla gelen ilk isim bitcoin olmaktadır. Bitcoin satın almanın çeşitli yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemlerden en çok bilineni ise hiç kuşkusuz kripto para borsalarıdır. Kripto para borsaları, tıpkı diğer borsalar gibi birikimi yatırıma dönüştürerek kar elde etme amacına hizmet etmektedir. Sayısı oldukça fazla olan kripto para borsalarında rahatlıkla bitcoin satın alabilirsiniz. Bunun için öncelikle piyasadaki kripto para borsalarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. Bütün işlemler online olarak yapılacağı için güvenilir bir borsada faaliyet gerçekleştirmeniz oldukça önemlidir. Hangi kripto para borsasının daha güvenilir olduğunu anlamak için borsanın işlem hacmine, kuruluşuna ve borsayla ilgili kullanıcı referanslarına dikkat etmelisiniz. Kendiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz kripto para borsasına karar verdikten sonra borsanın internet sitesinde size özel bir kullanıcı hesabı oluşturmalısınız. Bu hesabı oluştururken sizden kimlik bilgileriniz gibi önemli kişisel bilgiler talep edilecektir, bu bilgileri doğru ve eksiksiz beyan etmeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde üyelik başvurunuz reddedilecektir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra hesabınıza banka hesabınız üzerinden para yükleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin hesabınıza bir miktar dolar yükledikten sonra uygun gördüğünüz anda bitcoin satın alabilirsiniz. Bunun için para yükleme işleminden sonra bitcoinin hareketlerini izlemelisiniz. Piyasadaki bitcoinin belli bir sayısı vardır. Bu nedenle bitcoine olan talep arttıkça sayı kısıtlı olduğu için bitcoinin fiyatı da yükselmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak sizin için uygun fiyat aralığına geldiğinde bitcoin için bir alış emri oluşturarak kripto para borsasından bitcoin satın alabilirsiniz. Satın aldığınız bitcoini dilerseniz dolar, Türk lirası gibi para birimlerine çevirerek banka hesabınıza aktarıp nakde dönüştürebilirsiniz. Borsadan bitcoin satın almak oldukça kolay ve pratik bir işlemdir. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bitcoinin fiyat hareketlerindeki dalgalanmalar ve işlem yapacağınız borsanın güvenilirliğidir.

Borsaya girmeden bitcoin satın almak istiyorsanız eğer, elinde bitcoin bulunan kişilere ulaşmanız gerekmektedir. Bu kişilerle iletişime geçip anlaştıktan sonra dilerseniz yüz yüze dilerseniz blockchain ağı üzerinden bitcoin satın alabilirsiniz. Bitcoini yüz yüze satın almak için ledger olarak bilinen usb bellek benzeri kripto para cüzdanına sahip olmanız gerekmektedir. Ledgerı bilgisayara takıp bitcoinleri buraya aktardıktan sonra ücretini nakit veya havale yoluyla ödeyerek bitcoin satın alabilirsiniz. Kişilerle direkt iletişim kurmadan, anonim şekilde bitcoin satın almanın da bir yolu vardır. Blockchain sisteminde işlem yapan herkes bir public key ve secret key sahibidir. Public key kullanıcı adı yerine geçen, benzersiz şekilde şifrelenmiş bir anahtardır. Public keyinizi kullanarak bir başka hesaptan rahatlıkla bitcoin satın alabilirsiniz. Yeni gelişen bir yöntem olarak bitcoin atmlerinden de bitcoin satın alabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi bitcoin satın almanın çeşitli yolları vardır. Hangi yöntem sizin avantajınıza olacaksa o yöntem üzerinden bitcoin satın alabilirsiniz. Bitcoin satın almaya karar vermeden önce bitcoinin tam olarak ne olduğunu öğrenmenizi ve blockchain sistemini tanımanızı öneririz.

Bitcoin Nedir?

2008 yılının finansal bir devrime ev sahipliği yapması Satoshi Nakamoto’nun iş planı olarak görebileceğimiz bir whitepaper yayınlamasıyla gerçekleşmiştir. Nakamoto, söz konusu whitepaperda bankacılık sistemini eleştirmiş ve bu eleştirideki aksaklıkları gidermek adına bir çözüm yolu sunmuştur. Nakamoto’ya göre bankacılık sistemi aksaklıklarla doludur. Özellikle yapılan finansal işlemler için bankaya komisyon ödemek, para transferlerinin belirli gün ve saatlerde gerçekleşmesinden dolayı insanların mağdur olması, transfer gerçekleştikten sonra paranın hesaba geçmesi için beklemek gibi aksaklıkları eleştiren Nakamoto, finans döngüsünden bankaları çıkaran yeni bir sistem kurmuştur. Bu sistemi kurarken blockchain teknolojisini yaratan Nakamoto, blockchain üzerinden üretilen bir elektronik para biriminden bahsetmiştir. Söz konusu whitepaperda adı geçen bu para ise bitcoindir.

Bitcoin, kişiden kişiye direkt olarak aktarılabilen dijital bir para çeşididir. Bitcoinin kişiden kişiye aktarılabilmesi bankaları devreden çıkaran özelliği olmaktadır. Kişiler artık birbirlerine para göndermek veya bir yere para yatırmak için bankaları kullanmak zorunda kalmayacaklardır. Bu işlemi yaparken de anonim olacaklardır. Peki nasıl? Bunun için önce biraz blockchain sistemini tanımanız gerekmektedir. Blockchain, dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Blockchain sisteminde yapılan işlemler için tek bir kontrol ve yönetim mekanizması bulunmamaktadır. Sistemde gerçekleştirilen bütün işlemler çok sayıda bilgisayarın kontrolünden geçerek onaylanmaktadır bu da işlemlerin hatasız gerçekleşmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda gerçekleşen her bir işlem bütün kullanıcıların hesapları için bu bilgisayarlar tarafından senkronize edilmektedir. Yani siz sadece size ait olan değil bitcoinle yapılan bütün işlemleri takip etme imkanına sahipsiniz. Söz konusu işlemlerin değiştirilmesi ve silinmesi mümkün değildir, bu nedenle blockchain sistemi hack saldırılarına karşı dayanıklıdır. Bu da blockchaini şeffaf ve güvenilir kılmaktadır. Yapılan işlemlerin her biri benzersiz kodlarla şifrelenmekte, her bir kullanıcı public key ve secret key dediğimiz kodlara sahip olmaktadır. Her bir kullanıcı işlemi bu kodlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu sayede blockchain üzerinden anonim işlem gerçekleştirebilirsiniz. Gizlilik, güvenilirlik ve pratiklik sunan blockchain ile bitcoin üretebilir, bitcoin alıp satarak kripto para ticareti yapabilirsiniz.

2009 yılında resmi olarak kullanılmaya başlanan bitcoin, kripto paraların ilk örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca BTC olarak bilinen bu para tamamen elektroniktir. Yani bitcoini elinizle tutmanız, elinizle saymanız mümkün değildir. Bu nedenle yüzyıllardır fiziki para kullanan toplumlar için bitcoin oldukça sıra dışı görülmektedir. Bitcoin alıp satmak için kripto para borsalarını, yazılım cüzdanlarını ve donanım cüzdanlarından en bilineni olan ledgerları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kullanımı kadar bitcoinin nerden geldiği de oldukça merak edilen bir konudur. Kripto para sisteminde merkez bankası gibi parayı üreten ve yöneten bir merkez yoktur. Bu nedenle bitcoin üretimini ve yönetimini insanlar yapmaktadırlar. Bitcoin üretimini madenciler gerçekleştirmektedirler. Madenciler bilgisayarlardan 1000 kat hızlı miner cihazlar kullanarak blockchain ağında çalışmakta ve bitcoin üretmektedirler. Bitcoin, ortaya çıkarılırken belirli bir miktarda üretilecek şekilde kodlanmıştır. Bu nedenle bitcoin tanındıkça madencilerin sayısı artmakta ve her geçen gün bitcoin üretimi zorlaşmaktadır. Bitcoinin piyasa değeri bu üretime ve gelen talebe göre şekillenmektedir. Piyasadaki bitcoin sayısı snırlı olduğu için satın alma talebi arttıkça bitcoinin değeri de artmaktadır. Bitcoinin değerini piyasa hareketleri belirlediği için fiyatında ani düşüş ve yükselişler olduğu görülmektedir. Bu da kripto para piyasasına hakim olmayan kişiler için bitcoini riskli bir yatırım haline getirmektedir. Ancak grafikleri yorumlayıp, uzmanların teknik analizlerini okuyarak bitcoinin gelişimini görebilirsiniz.

Bitcoin Nasıl Satılır?

Dijital paraların öncüsü kabul edilen bitcoin, günümüzde pek çok kişinin yönelim sağladığı bir para birimidir. Bitcon almak, bitcoin satmak ve bitcoini bir yatırım aracı olarak kullanmak sıklıkla karşılaşılan finansal işlemler olarak görülmektedir. Bitcoinin ticaretinin yapılması bir kenara, artık kimi işletmeler bitcoin ile ödeme almaktadırlar. Blockchain teknolojisinin git gide yayılması bitcoinin kullanım alanını da her geçen gün arttırmaktadır.

Bitcoin satmak, tıpkı bitcoin satın almak kadar kolay ve pratik bir işlemdir. Satın aldığınız bitcoinleri dilerseniz borsa hesabınızda, dilerseniz offline cüzdanınızda veya ledgerınızda muhafaza edebilirsiniz. Elinizde bulunan bitcoinlerin satışını bu yöntemlerle gerçekleştirmeniz mümkündür. Bitcoinlerinizi satmak için bankalara ihtiyacınız yoktur. Bitcoin satmanın en bilinen yöntemi kripto para borsalarında işlem yapmaktır. Dijital paraların alım satım işlemlerinin gerçekleştiği kripto para borsalarında rahatlıkla bitcoin satabilirsiniz. Kripto para borsalarının sayısının fazla olmasından bahsetmiştik. Kendiniz için en güvenilir borsayı tespit ettikten sonra bu borsada bir hesap oluşturarak bitcoinlerinizi satabilirsiniz. Bitcoinlerinizi internetten indirip kurduğunuz offline cüzdanınızda veya ledgerınızda muhafaza ediyorsanız eğer buradan borsadaki hesabınıza bitcoin yükleyerek söz konusu bitcoinler için satış emri oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde direkt olarak borsa hesabınızda bulunan bitcoinler için satış emri oluşturarak bitcoinlerinizi satabilirsiniz.

Yeni yeni gelişen bitcoin atmleri üzerinden bitcoin satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bu atmler henüz her yerde ulaşılabilir durumda değildir bu nedenle atm üzerinden bitcoin satışı gerçekleştirmek şu an için pek tercih edilen bir yöntem değildir ancak bitcoin atmlerinin kurulumu yaygınlaştıkça bu yöntemin daha çok kişi tarafından kullanılacağı tahmin edilmektedir.

Bitcoin satmak istiyorsanız ve ne borsaya girmek ne de atmlere gitmek istemiyorsanız bitcoinlerinize kendiniz müşteri bulabilirsiniz. Bitcoin satın almak kişilere ulaşıp bu kişilere blockchain ağı üzerinden public keyinizi kullanarak bitcoin satabilirsiniz. Sistemin temel amacına hizmet eden bu yöntemde, public keyini bildiğiniz dilediğiniz kişiye bitcoin satabilirsiniz. Dilerseniz ledgerınızı bitcoin satın almak isteyen kişinin bilgisayarına takarak bitcoinlerinizi o kişinin hesabına aktarabilir ve bitcoinlerinizin değerine karşılık gelen ücreti alabilirsiniz.

Bitcoin satmanın yolları bitcoin satın almanın yollarıyla aynıdır. Her iki işlem de blockchain sayesinde hızlı, pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleşmektedir. Bitcoin satarken beklemenize gerek yoktur. Satış işlemini gerçekleştirdiğiniz anda paranız karşı tarafa transfer edilir ve aynı hızda yaptığınız satışın karşılığını alabilirsiniz.

Bitcoin satmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bunlardan ilki bitcoinin fiyatındaki dalgalanmalardır. Bitcoinin değerinin piyasa hareketlerine göre şekillendiğinden bahsetmiştik. Bu nedenle bitcoinin fiyatında ani düşüş ve ani yükselişler görülebilmektedir. Bu dalgalanmaları önceden tahmin edebilmek ve doğru zamanda satış gerçekleştirmek için uzmanların gözünden bitcoinin teknik analizlerini dinlemeli ve mutlaka bitcoin grafiklerini yorumlamalısınız. Ne zaman ani bir hareketlenme olmuş? Bu hareketlenme ortaya çıktığında dünyada siyasi ve finansal ne gibi bir gelişme yaşanmış? Bu sorulara dikkat etmelisiniz. Bitcoinin piyasa değeri bitcoin alımına gelen talebe göre şekillendiği için kişilerin alım gücü doğrudan etki etmektedir. Söz konusu alım gücü de ekonomik, siyasi, coğrafi pek çok faktöre göre değişmektedir. Bu nedenle sadece bitcoindeki hareketlenmeleri değil dünyadaki gelişmeleri takip etmeye özen göstermelisiniz.

Bitcoin Nasıl Kazanılır?

Kısa sürede hızlı bir şekilde adını duyuran bitcoin, finans dünyasında devrim olarak kabul edilmektedir. Blockchain sisteminin bir ürünü olarak dijital formda olması bitcoini dikkat çekici yapmaktadır. Bitcoin almak, satmak, üretmek kripto para dünyasıyla ilgilenen çoğu kişinin nasıl gerçekleştiğini bildiği işlemlerdir. Bitcoinin bir para birimi olduğunu unutmamak gerekir. Nasıl ki günlük hayatta yaptığımız işlerle para kazanıyorsak bitcoini de kazanmanın çeşitli yöntemleri mevcuttur. Peki bitcoin nasıl kazanılır?

Bitcoin kazanmanın en zor yolu madenciliktir. Madenciler bizzat bitcoin üreten, bitcoinle yapılan işlemleri kontrol eden kişilerdir ve yaptıkları çalışmaların karşılığı olarak bitcoin kazanırlar. Madenci olmak için matematik, yazılım ve mühendislik bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Aynı zamanda bilgisayarlardan 1000 kat daha hızlı işlem yapan miner cihazlardan edinmelisiniz. Bu nedenle madencilik yapmak için biraz zaman ve para ayırmanız gereklidir. Bitcoin madenciliği uzmanlık bilgisine sahip olmayan kişiler için oldukça karışık ve zor olabilmektedir.

Bitcoin kazanmanın bir diğer yöntemi ise ilgili web sitelerinin reklam anlaşmaları dahilinde işlemler yapmaktır. Örneğin belirli web sitelerini ziyaret ederek söz konusu sayfalarda belirlenen süre dahilinde bulunup bitcoin kazanabilirsiniz. Ya da anlaşmalı sitelere üye olarak bitcoin kazanmanız mümkündür. Reklam izleme, tıklama gibi çeşitli yöntemlerle ilgili siteler üzerinden kolayca bitcoin kazanabilirsiniz. Söz konusu sitelere internet üzerinde kısa bir araştırma yaparak ulaşmanız mümkündür.

Eğer aktif satış yaptığınız bir işletmeniz veya internet siteniz varsa ödeme yöntemlerine bitcoinle ödeme seçeneğini ekleyebilirsiniz. Bitcoin ödemesiyle yaptığınız her satış üzerinden pratik bir şekilde bitcoin kazanabilirsiniz.

Bir miktar bitcoin birikimine sahipseniz eğer elinizdeki bitcoinleri satın almak isteyen kişilere borç vererek bu borç üzerinden bitcoin bazında faiz işletebilirsiniz. Bunu doğrudan tanıdığınız bir kişiye direkt olarak göndererek, peer to peer sistemiyle çalışan bir site vasıtasıyla göndererek veya bitcoin bankası kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Doğrudan tanıdığınız kişinin public keyini kullanarak direkt olarak bitcoin cüzdanına transfer sağlayabilirsiniz. Bu seçenekte borç ve faiz miktarını belirlemek sizin elinizdedir. Peer to peer sistemiyle çalışan internet siteleri üzerinden bitcoin kredisi verecekseniz eğer, kredi almak isteyen kişilerin ilanlarını takip edip iletişime geçebilirsiniz. Bu yöntemde elde edeceğiniz faiz miktarı her sitede farklılık göstermektedir. Bitcoin bankası ise bildiğimiz bankalar gibi işlemektedir. Bitcoin bankasında oluşturacağınız hesabınıza bitcoinlerinizi yükledikten sonra kimseye borç vermeden hesabınızdaki bitcoinler için faiz kazanabilirsiniz. Bu yöntemi klasik bankacılık sistemindeki faiz getirisi olan vadeli hesaplara benzetebiliriz.

Son olarak kripto para borsalarından bitcoin kazanabilirsiniz. Borsa hesabınıza yüklediğiniz bitcoinleri değeri yükseldiğinde satıp değeri tekrar düştüğünde alarak daha fazla bitcoin kazanabilirsiniz. Bitcoin grafiklerindeki düşüş ve yükselişleri takip ederek doğru stratejiler geliştirdiğiniz takdirde borsada bitcoin kazanma şansınız yükselecektir.

Bitcoin kazanmanın yolları oldukça çeşitlidir. Hangi yoldan bitcoin kazanmayı tercih ederseniz edin öncelikle kendinize bir bitcoin cüzdanı oluşturmalısınız. Yaptığınız işlemler sonucunda kazanacağınız bitcoinlerin ödemesi direkt olarak bu cüzdana yapılacaktır. Ledger olarak bilinen usb benzeri donanım cüzdanlar veya bilgisayara, telefona kurulabilen yazılım cüzdanlarını kullanabilirsiniz. Cüzdanda belirtilen public key vasıtasıyla kazandığınız bitcoinlerin ödemesi gerçekleştirilmektedir. BSöz konusu bitcoin cüzdanlarının hepsi blockchain sistemine uygun bir şekilde çalışmaktadır. Blockchain teknolojisinin kullanımının yaygınlaşması, bitcoin kazancı sağlayacak iş alanlarının artmasını da sağlamaktadır. Özellikle bitcoinin finans döngüsünde aktif olarak rol alması yapılan çalışmaların karşılığı olarak bitcoin kazanmayı kolaylaştıracak ve yaygınlaştıracaktır.