Burs Başvurusu | Burs Türleri ve Başvuruları

Burs Başvurusu | Burs Türleri ve Başvuruları
Burs Başvurusu | Burs Türleri ve Başvuruları

Burs Başvurusu – Burs, eğitim ve öğrenimi devam ettirmek adına desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere verilen bir destektir.

Özel ya da devlet okullarında öğrenimini devam ettiren öğrenciler için burs veren birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır.

Burs Başvurusu

Devlet tarafından verilen burs için başvuru koşulları yer alıyor. Bu koşullara uyan öğrenciler burs alarak eğitim yaşantılarına devam ediyorlar. Burs alacak öğrencinin temiz bir sicile sahip olması, yararlandığı başka bir burs olmaması gibi talep edilen birçok şart olabilir.

Vakıf, devlet ve kurumlar tarafından verilen burs desteği için şartlar değişkenlik gösterebilir. Burs alabilecek öğrencilerin yaşı, öğrenim durumu, kişisel ve aile koşulları burs için uyumlu olmalıdır.

KYK Burs Başvurusu

KYK burs başvurusu karşılıksız olarak verilen bir burs desteği olup, devlet tarafından başarılı ancak ihtiyaç sahibi öğrencilere verilmektedir.

2020 yılı KYK burs ücretleri; ön lisans ve lisans eğitimi gören öğrenciler için 550 TL olurken, yüksek lisans öğrencileri için bu tutar 1.100 TL, doktora öğrencileri için ise 1.650 TL olarak belirlenmiştir.

Yılda bir Ekim ayı içerisinde başvurular başlamakta, başvuru sonuçları ise Kasım sonuna doğru açıklanmaktadır.

Karşılıksız bir burs imkânı olmasından dolayı her yıl başvuru yapan öğrenciler arasında koşullara uyanlara destek verilir. Kontenjanların belirlenmesinde aile maddi durumuna göre bazı kriterler değerlendirilir ve başvuru ona göre sonuçlanır. Öğrenim kredisiyle karıştırılmaması gereken bir burs seçeneğidir. Öğrenim kredisinde verilen ücretler; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde aynı tutardadır. Mezuniyet sonrası 2 yıl süresi içerisinde ödenmesi gereken tutardır.

Burs sonrası not ortalamanızın 1.80 altına düşmesi ve en az 3 dersten kalmış olmanız ile burs kesilir. Burs alabilmesi mümkün olan öğrenciler arasında ön lisans öğrencisi, lisans öğrencisi, yüksek lisans öğrencileri için burs imkânı vardır. Dikey geçiş sınavı ile ön lisans mezunu olup, lisans 3. sınıfa beklemeden kayıt yaptıranlara ise burs verilmemektedir. Aynı zamanda yüksek lisans, master ve doktora için intibak ya da hazırlık okuyan öğrenciler burstan yararlanamazlar.

ÖSYM sınavından ham puan baz alınmak suretiyle puan türlerinden birinde ilk 100’e giren öğrencilerin burstan yararlanması mümkündür. Amatör milli sporcu statüsünde olan öğrenciler de burstan yararlanabilir. Öğrencilerin göz önünde bulundurması gereken en önemli şey aynı anda öğrenim kredisi ve burstan yararlanamayacağını bilmesidir.

Vakıflara Burs Başvurusu

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen Vakıf Bursu Türkiye’de bulunan ve eğitim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere verilen karşılıksız bir eğitim desteğidir.

Yükseköğretim bursu olarak verilen destek 8 ay, ortaöğretim olarak verilen burs ise 9 ay olarak belirlenmiştir. Vakıf bursu ve KYK bursu olarak eğitim desteğinden yararlanmak için öncelikle karşılıksız bir burs olan KYK’dan yararlanmıyor olmak gerekmektedir. Bu nedenle başvuru yaparken Vakıf ya da KYK bursu arasından seçim yapmalı ve başvurularınızı ona göre yapmalısınız. Vakıflar arasından ise birkaç noktadan burs başvurusu yapılması mümkündür.

Burs başvurularının arasından olumlu sonuçlanan bir burs alabilmek adına şansınızı artırabilirsiniz. Liste doğrultusunda burs veren yerleri seçebilir ve başvuru tarihlerinde başvuru yapabilirsiniz. Vakıf Burs ücretleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde belirlenen ortaöğretim için 75 TL, yükseköğretim için ise 300 TL olarak belirlenmiştir.

Türkiye’de okumak isteyen ya da okuyan yabancı uyruklu öğrencilere verilen eğitim desteği ise 600 TL olarak belirlenmiştir. Vakıf bursundan yararlanmak isteyen öğrenciler arasında öncelikli olanlar anne ve babası vefat etmiş, maddi durumu olmayan öğrencilerdir. Karşılıksız olarak ve geri ödemesiz olan bu burstan yararlanan kişilerin kesinlikle kamu kurumu burslarından yani devlet destekli burslardan yararlanmamış olması gerekir.

Nasıl Burs Başvurusu Yapılır?

Burs başvurusu yapmak için öncelikle burs tarihlerini detaylı olarak incelemeniz gerekir. Burs koşulları, burs veren yerler dikkatli olarak tespit edilmeli, aynı anda hem devletten hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden başvuru yapılmamalıdır. Bursların ödemeli kredi olarak verilen öğretim desteği ile karıştırılmaması gerekir. Aksi halde mezuniyet sonrası 2 yıl içerisinde geri ödemesi yapılması zorunludur. Burs olarak karşılıksız burslardan yararlanmak isteyen tüm öğrenciler Vakıf olarak tüm burs noktalarına başvuruda bulunabilirler.

Devlet KYK burs başvuruları için ise gereken kriterleri karşılamanız halinde her yıl belirlenen tarihlerde burs başvurusunu yapmalı ve başvuruların sonuçlanmasını beklemelisiniz. Karşılıksız olan tüm bursların yeterli kontenjana sahip olması için her yıl belirli sayıda öğrenci desteği belirlenir. Kontenjan doğrultusunda ise verilen burs bedelleri geri istenmez. Ortaöğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora gibi eğitim kademeleri için verilen burs ücretleri farklıdır. Vakıflar ise başvuru koşullarını farklı tutabilir.

Burs vermek isteyen özel ve tüzel kişilerin bu anlamda burs vermek istediği öğrencilerde aradıkları nitelikler değişebilir. İyi bir araştırma yaparak burs başvurularını yapmak daha avantajlıdır. Burs başvurusundan yararlanmak için KYK başvurularında e-devlet üzerinden yapılabildiği gibi, vakıflara yapılacak başvurularda Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi sayfası üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda diğer burs veren kurum ve kuruluşların sayfalarına giriş yaparak burs şansınızı artırabilirsiniz.

Burs Başvurusu Nasıl Yaparım?

Burs başvurusu yapmadan önce elinize bir kâğıt kalem alarak tüm başvuru yapabileceğiniz Vakıf, kurum ve kuruluşların listesini, başvuru tarihlerini ve koşullarını yazmanızı tavsiye ederiz. Bu liste doğrultusunda şartlarınızın uyduğu tüm kurumlara başvuru yapmalısınız. Bu sizlerin şansını artıracak ve büyük olasılıkla bir burstan yararlanabileceksiniz. Bu başvuruları yaparken devlet KYK bursuna başvuru yaptıysanız diğer başvuruları yapmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Vakıf, kurum ve kuruluşlardan alacağınız burs ücretleri farklı olabilir.

Bireysel burs veren kişilerle irtibat kurabileceğiniz gibi kurumların başvuru sayfalarına da başvuru yapabilirsiniz. Devletten alınan burs için başvuru yapmanız, diğer başvurularınızı yapmanıza engeldir. İsterseniz devlet bursundan yararlanmak için e-devlet üzerinden başvuru yapın ya da çıkarmış olduğunuz Vakıf listesinden başvurularınızı yapmaya başlayın. Burs ücretleri için belirlenen tutarlar güncel liste üzerinden devlet ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açıklanır.

Her yıl Ekim ayı itibari ile başlayan başvurular Kasım sonuna doğru liste olarak ilan edilir. Başvuruların çıkması ile birlikte belirlenen hesabınıza her ay düzenli olarak burs ücretiniz yatar. Vakıflar ve kurumlarda burs verilen eğitim kademesi değişebilmektedir. Öncelikle hangi eğitim kademesinde olduğunuzu bilmeli ve hazırlık sınıfında okurken burstan yararlanamayacağınızı bilmelisiniz. Devlet bursundan yararlandığınızda puanlarınızın düşük olması ise bursun kesilmesi için önemli sebepler arasındadır. Gelirin düzelmesi, ihtiyaç sahibi statüsünden çıkma gibi durumlarda da burs kesilir.

Burs Desteği Arıyorum

Burs isteyen ve burs veren kişilerin, kurumların ve tüzel kişiliklerin yer aldığı platformlar üzerinden kendinize bireysel burs almanız mümkündür. Bireysel alacağınız burs tutarları burs verenin maddi durumuna ve isteğine göre yüksek tutarlarda olabilir. Burs desteği arıyorsanız Vakıflar Genel Müdürlüğü, E-devlet burs başvurusu yöntemlerini deneyebilirsiniz. Birçok kurum, iş adamı, dernek ve bireysel kişiler tarafından verilen burslar bulunmaktadır.

Bu burslar için ayrılan belirli bütçeler olabiliyor. Burs desteği her zaman nakit olmayabilir. Burs aramanız halinde eğitim aldığınız noktada yurt giderleriniz, okul taksitiniz, eğitim materyalleriniz hatta kalacak yer için dahi burs veren birçok kişi ve kurum vardır. Kurulan burs sitelerinden bu yönde destek almanız mümkün olabilir. Burs desteğinizi öncelikle güvenilir olan yakın çevrenizden talep etmeniz sizin için yararlı olacaktır. Bu anlamda başarılıysanız yurtdışında yüksek lisans, doktora ve master yapmak isteyen öğrencilere yönelik dünya genelinde burslardan yararlanabilirsiniz.

Eğitim alanında sponsor bulabilir, eğitim amaçlı yurtdışında da okuyabilirsiniz. Burs ücretlerinin devlet ve Vakıflar nezdinde pek tatmin edici olmaması nedeni ile kişisel burs arayan birçok öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilere destek olmak isteyen kişilerin buluştuğu güvenilir platformlardan yardım almadan önce muhakkak detaylı araştırma yapmalısınız. Aynı zamanda burs veren kişi ve kurumların başarınız dâhilinde sizlere bu desteği sağlayacağını unutmamalı ve notlarınızı daima yüksek tutmalısınız.

Burs Nasıl Aranır?

Burs ararken devlet ve Vakıf kurumları dışında farklı yerlerden burs arayabilirsiniz. Burs veren Türkiye’nin sanatçıları, iş adamları, bireysel burs verenler, kurumlar, şirketler bulunmaktadır. Burs konusunda birçok kapıyı çalabilirsiniz. Bunun dışında burs vermek isteyenlerin dikkatini çekmek adına sosyal medyanın güçlü kitlesini kullanmanız mümkündür. Almak istediğiniz burs bedelinin yetmemesi halinde bireysel burs almak isteyebilirsiniz. Şunu unutmayın ki devlet ya da vakıftan aldığınız burs dışında ekstra burs almanız halinde bursunuz kesilir.

Bu riske girmemek adına öncelikle yakın çevre ya da güvendiğiniz kişi ya da firmalardan burs desteği istemeli, başarınıza inandırmalısınız. Bu yolların olumsuz sonuçlanması halinde başvuru tarihlerini kaçırmadan KYK burs başvurusunu e-devlet üzerinden yapmalısınız. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yapmak istediğiniz başvurular için ise birden fazla başvuruda bulunabileceksiniz.

Adımları doğru atmak, koşullarınızı izah etmek ve bursa ihtiyacınızın olduğunu belgelemek yeterli olacaktır. Verilen tutarların öğrencilerin konaklama, okuma, eğitim araçlarını alma gibi giderlerine yetmemesi öğrencileri farklı burs arayışlarına yöneltmiştir. Öğrenim kredisi almak ise mezuniyet sonrası 2 yıl içerisinde ödeme yapılma zorunluluğu nedeniyle birçok öğrenci tarafından tercih edilmiyor. İstenen koşullarda kontenjan yetersizliği, kriterler nedeni ile birçok öğrenci burslardan yararlanamıyor. Türkiye genelinde sadece TC vatandaşları değil, yabancı uyruklu vatandaşlar da eğitim bursundan yararlanabiliyor. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu öğrencilerin şartlarına bakılarak destek verilmektedir.

Nerelere Burs Başvurusu Yapılır?

Burs başvurusunda bulunduğunuz eğitim kademesi önem teşkil etmektedir. En yüksek burs ücretleri yüksek lisans, doktora ve master yapacak öğrencilere verilmektedir. Bunun yanı sıra araştırma görevlileri, akademisyenler ve bilim alanında ilerleyen öğrencilere yönelik verilen yurt içi ve yurt dışı burslar vardır. Başarı ortalamanızın yüksek olması, okulda ve devlet sınavlarında en uygun sıralamaya girmeniz birçok kurumun dikkatini çeker ve burs başvurusu yapmanıza gerek kalmadan sizlere bu anlamda teklifler gelir.

Başarılı öğrencilerin maddi engele takılmadan ilerlemelerini sağlayacak birçok burs, Türkiye’de bulunan farklı Vakıflar aracılığıyla verilir. Türkiye’de bulunan vakıfların başvurularını görmek adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasına giriş yapmak yeterlidir. Kurumların sayfalarına ve burs sayfalarına ise tek tek girmek, incelemek ve başvuru kanallarına başvuru yapmak gerekir. Her burs için aranan koşullar, şartlar ve ücretler değişmektedir. Burs aradığınıza dair birçok platformda ilan oluşturabilir, talep gönderebilirsiniz. Bu anlamda sizlerin okumasına destek olacak birçok kişi olacaktır.

Başarılı öğrencilerin topluma katkı sağlaması adına verilen bursların özel kişiler tarafından verilmesinde bir sınırlama olmazken, Vakıf ve KYK burslarında tek tercih hakkı tanınmaktadır. Eğitim süresince verilen bursların devamlılığı adına bazı koşullar yer alır. Notların düşmemesi, dersten kalmamak, disiplin suçu işlememek ve sicilini bozmamak gibi koşullar yer almaktadır. Öğrencilerin eğitim hayatları süresince başarılarına göre burs almaları mümkündür.

Burs Başvuru Formu

Burs başvurusu yapmak için öncelikle kendiniz hakkında bilgilerin yer aldığı ve eksiksiz doldurmanız gereken başvuru formları yer alır. Başvurularda birçok kurum tarafından yüz yüze görüşme yapılması adına fazla içerik yer almaz. Devlet ya da Vakıflar tarafından talep edilen başvuru formlarını online ya da fiziki olarak doldurarak kuruma teslim etmeniz gerekebilir. Araştırmalar devlet tarafından yapılabildiği gibi ihtiyaç durumunuzu belgelendirmeniz gerekebilir. Vakıflar arasında öğrencilerle birebir iletişim yöntemiyle burs kararı verilmektedir. Öğrencilerin bu anlamda bazı şartları taşımaları önemlidir.

Bazı öğrencilerin Özel Okullarda okuması burs almayı imkânsız kılarken bunun istisnası %100 burs almak olabiliyor. Başarılı olduğunuzu ispatlamanız için başarı ortalamanızı yüksek tutmak, okulda dereceye girmek ve başarılarınızı devam ettirmek gerekir. Bunun yanı sıra bazı projelerden ödül ve madalya almış olan öğrenciler için burs almak daha avantajlıdır. Öncelikle bilmeniz gereken burs verenlerin yerine kendinizi koymak yani empati yapmaktır. Kendinize şu soruyu sormalısınız, ben olsam kendime burs verir miyim?

Bu sorunun cevabı başarılarınızla ispatlı ise başvurularınızı daha özgüvenli yapabilirsiniz. Ön görüşmelerde başarınıza inandırmak adına bireysel görüşmeler sonucunda da iş adamlarından burs alabilirsiniz. Burs aldıktan sonra tutum, davranış, okul başarısı ve aldığınız bursa değer bir eğitim hayatına sahip olmanız sizlere daha büyük bir kapı açacaktır. Burs sonrası başarısız olmanız sonucu sizden daha başarılı ve burs almak isteyen kişilerin varlığını düşünmelisiniz.

Burs Başvuru Tarihleri

Burs başvuru tarihlerini öğrenmek için eğitim ve öğretim yılı takvimini incelemeniz gerekir. Burs başvurularının tarihleri her yıl yayımlanır. Vakıf ve KYK burslarından başvuru tarihleri, sonuçların açıklanma tarihleri detaylı olarak bilgi verilir. Bireysel burs başvurularınızı ise dilediğiniz zaman yapabilir, burs veren tarafından kabulü itibari ile yararlanmaya başlayabilirsiniz. Bu konuda alacağınız burs bireysel olarak daha uzun süreyi kapsayabilir.

Devlet ve Vakıf burslarında ise başarı durumunuza göre her yıl tekrar değerlendirilmesi gerekebilir. Bazı eğitim kademelerinde 8 ay bazılarında ise 9 ay burs almanız mümkündür. Her yıl tekrar başvuru yaparak burs alma durumunuz olabilir. KYK burslarında karşılıksız olan ücretlerden yararlanmak için birçok başvuru vardır.

Kontenjan sınırlı olup başvurularından olumlu sonuç alamayan kişiler, diğer başvurularından istedikleri sonucu elde edebilirler. Başvuru tarihlerini takip etmek için genel başvuru duyurularından önce not alabilir ve başvuru tarihleri belirlendiğinde bir yere not alabilirsiniz. Kısa sürede başvuru yaparak sonuçlanmasını bekleyebilirsiniz.

Yüksek Lisans Burs Başvurusu

Yüksek lisans burs başvuruları için e-devlet üzerinden burs başvuru tarihlerinde başvuru yapabilirsiniz. Yüksek lisans burs başvurularının olumlu sonuçlanması, sizlerin şartlara uyup uymadığınız ve kontenjanın yeterli olup olmadığıyla ilgilidir. Eğitim almak istediğiniz ya da mezun olacağınız yüksek lisans programından burs alabilmek için tarihleri kaçırmamalı ve zamanında başvuru yapmalısınız.

Yüksek lisans programlarında hazırlık okuyorsanız burstan yararlanamazsınız. Tüm eğitiminizde yeterli başarıya sahip olmanız burs almanız için önemlidir. Devlet bursu dışında yararlanabileceğiniz bir diğer burs imkânı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Vakıflar üzerinden yapacağınız başvurularda alacağınız ücret, düşük kademe eğitimlerden daha yüksektir. Birden fazla vâkıfa başvurularınızı yapabilir ve başvurular arasından şansınızı artırarak, yeni eğitim dönemine burs desteğiyle girebilirsiniz.

Burs desteğinden faydalandıktan sonra başarınızı sürdürmeli, şartlarınızın iyileşmesi halinde ise durumu burs aldığınız yere bildirmelisiniz. Yükseköğretim olarak bilinen master ve doktora programlarını yurt dışında yapmak isteyen öğrenciler bazı iş adamlarından destek alarak eğitim sponsorluğu ile öğrenimlerine yurt dışında devam edebilirler.

Bunun için eğitim almak istediğiniz ülkenin eğitim ve sponsorluk şartlarını da gözden geçirmelisiniz. Burs şansınızı artırmak için mezun olduğunuz her eğitim alanında derece almaya ve sıralamaya girmeye özen göstermelisiniz.