Çalışanların Maaş Zammı İstemeden Önce Yapması Gerekenler!

Aldığı maaştan memnun olmayan çalışanlar maaşlarına zam istemeden önce neler yapmaları gerektiği ile ilgili bilgileri sürekli olarak araştırmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda çeşitli bilgiler edinseler de iş uygulamaya gelince ne yapacaklarını bilemeyebilirler. Maaş zammı isterken yapılması gereken o görüşmenin başarılı olmasında katkı sağlayacak bazı püf noktalar vardır. Bu noktalar, ilerleyen yaşamınızda sizlere katkıda bulunacaktır.

Zam İsteyenlerin Yüzde 70’i Başarılı Oluyor

Yapılan araştırmalar maaş zammı istemek konusunda doğru adım atan kişilerin yüzde 70’inin istedikleri zammı aldığını ortaya koyuyor. Bu nedenle yönetici ya da işverenle zam konusu konuşmak önemlidir. Her çalışanın kariyer yapmanın yanı sıra maddi kazancının iyi olmasını istemesi normaldir. Ancak bunu sağlayabilmek için her şeyden önce o maaşı ya da zammı hak edecek bir çalışan olmak gerekir. Sonrasında yapılacak maaş pazarlığında eliniz kuvvetli olacağından işiniz de kolaylaşacaktır.

Zam isteyecek düzeyde olabilmeniz için şirketin size dair olan beklentilerini bilmelisiniz. Bunun için de verimliliğinizi ve performansınızı arttırmanız gerekir. Şirketler, verimli çalışan ve yüksek performans gösteren ve bu performans ile verimliliği sürekli olarak aynı seviyede tutan ya da ilerleten personelleri, terfi ya da maaş zammı ile ödüllendirmektedir.

O Zammı Hak Eden Bir Çalışan mısınız?

İş hayatında başarı elde etmek için işi kendi işiniz gibi benimsemek, gerekli bilgilere sahip olmak, eksik bilgileri tamamlamak için gayret göstermek, gerekiyorsa ek eğitimler almak, işe zamanında gitmek, iş arkadaşlarıyla iyi geçinmek, sorumluluklarına sonuna kadar sahip çıkmak, yöneticilere karşı saygılı olmak, üstlenilen görevlerde zamanı iyi yöneterek sonuca odaklanmak gibi pek çok kriter vardır. Bir çalışan kendinde önce bunların öz eleştirisini yapmalı, daha sonra zam istemeye karar vermelidir. Kaldı ki; zaten bunları yapan bir çalışan biri iseniz terfi alma yolunuz açılır ve maaşınız da artar.

Zam İstemeden Önce Stratejilerinizi Belirleyin

Maaş zammı istemek aslında belirli stratejilerin geliştirilmesini gerektir. Bu stratejilerden bazıları maaş zammı isterken hangi cümleleri kullanacağınız, gelecek dönemlerde işinize atabileceğiniz artıları sıralamanız, o güne kadar ki başarılarınızdan bahsetmenizdir. Patronunuza bunları hatırlatmak belki de hiç farkında olmadığı değerinizin farkına varılmasını da sağlayacaktır.

Bu farkındalığı yaratmadan önce kariyer yaşamınızdaki hedefleri ve stratejileri belirlemeniz gerekir. Bu hedef ve stratejiler doğrultusunda, en uygun zamanı bilerek işvereninizden zam isteyebilirsiniz. Belli bir hedef doğrultusunda ilerlemek istediğinizi açık ve net bir şekilde ifade etmeniz, kendinizi geliştirdiğinizi göstermelisiniz.

Uygun Zaman Değilse Zam Almanız Zor

Zam isterken yapılması gerekenler arasında en önemlisi zam konusunu uygun bir zamanda konuşmaktır. Kısa süreli ve ayaküstü yapılacak bir görüşme başarısızlık getirir. Zam isteyeceğiniz kişinin keyfinin nasıl olduğuna da dikkat etmeniz fayda sağlar. Şirketin mali durumunu bilmeli, size vereceği zam için uygun olup olmadığını da öğrenmelisiniz.