Amazon şirketinin kurucusu ve CEO’su olan Jeff Bezos, hissedarla yönelik yıllık mektubunda şöyle bir soru dile getirdi, “Standartlar doğuştan mı gelir yoksa öğretilebilir mi? Ben yüksek standartların öğretilebilir olduğuna inanıyorum. Hatta insanlar sadece maruz kalma yoluyla yüksek standartları öğrenme konusunda çok iyiler.”
Bezos, şirketini kurduğu ilk günden bu yana çalışanlarının mesleki alanda gelişmelerini destekleyen yöneticilerden biri olmuştur. Öyle ki çalışanlarını eğitmek ve öğretmen konusunda destekleyen en büyük çalışan sıfatını da kazanmıştır. Şirket içerisindeki “kariyer seçimi” programı ile bilinen Bezos, çalışanlarına yönelik olarak 4 alanda eğitim desteği vermektedir. Bu program kapsamında çalışanlar 1 yıllık görev süresini doldurmalarını sağlayan “uçak mekaniği, bilgisayar destekli tasarım, takım tezgâhı teknolojileri, tıbbi laboratuvar teknolojileri ve hemşirelik” gibi alanlarda sertifika ve derece kazanmak için eğitim alabilmektedir.
12 bin lira destek veriyor!
Bezos, çalışanlarının bu alanlarda eğitimlerini tamamlayabilmesi için maddi destek de vermektedir. Öğrenim ücreti, harç ve kitaplar dahil olmak üzere 4 yılda toplamda 12 bin dolar destek sağlamaktadır. Böylelikle öğrenim masraflarının yaklaşık olarak yüzde 95’i Bezos tarafından karşılanmaktadır.
Bezos bu program için, “Bu program özgün (aynı bizim gibi). Hatta bunun gibi bir şeyi başka bir yerde bulamayacağınızı söyleyebiliriz.” demektedir. Amazon Kariyer Geliştirme Küresel Lideri Juan Garcia ise “Biz özel olarak Birleşik Devletler İşçi İstatistiğine göre revaçta olan alanlara yatırım yapıyoruz ve bu alanlara yatırımları Amazon’da bir kariyerle ilgisi olup olmadığına bakmaksızın yapıyoruz. Amazon dışında olanaklara ve kariyerlere yol açma ihtimali yüksek olan eğitim yolları sunuyoruz ama eğer insanların hayallerinin farkına varmasına yardımcı olabileceğimizi düşünüyorsak, bunun bir parçası olmak istiyoruz” açıklamasında bulunmaktadır.
Bezos’un yayımlanan mektubuna göre 10’dan fazla ülke içerisinde 16 bin Amazon ortağı kariyer seçimi programından yararlanarak eğitimlerini tamamladı. Odak noktasının revaçtaki meslek grupları olduğunu da belirten Bezos, mektubunda odağı haline gelen ve gelecekte revaçta olacağını düşündüğü 4 alana da değindi. Bu alanlar:
- Ulaşım
- Sağlık
- Mekanik ve beceriye dayalı meslekler
- Bilgi İşlem ve bilgisayar bilimi
olarak yer aldı.
İşçi İstatistikleri Bürosuna (İİB) göre, 2016-2026 yılları arasında ulaşım endüstrisinde 635 bine yakın yeni işçinin katılacağı hedefleniyor. CNBC Annir Nova Raporu’na göre ise önümüzdeki 8 yıl içerisinde 109 bine yakın kamyon sürücüsü de bu alana katılım yapmış olacak. Sağlık endüstrisinde ise İSS Raporu’na göre 2026 yılına kadar 2,4 milyon kişinin bu sektöre dahil olacağı bekleniyor. Böylelikle sağlık sektörü 8 yıl içerisinde yüzde 18 oranında büyüme kat etmiş olacak.
Mekanik ve beceriye dayalı meslekler 2019 yılı itibariyle revaçta görünüyor. Bezos başarılı bir uçak mühendisinin yılda yaklaşık olarak 61 bin 260 dolar kazanabildiğini ifade ediyor. Bilgi teknolojileri veya bilgisayar bilimi konusunda ise yıllık ortalama 49 bin dolar maaş alınabildiğini söylüyor.