Çalışma Hayatında Dikkat Edilmesi Gereken 6 Önemli Nokta!

Çalışma hayatında başarılı olmak isteyen ve bu başarıyı sürdürülebilir bir hale getirmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar, alışkanlık haline getirilmelidir. Kazanılan alışkanlıklar, zaman içerisinde hedeflere yaklaşılmasını kolaylaştıracaktır. Hedefleri doğru bir plan üzerinde oluşturmak, bu plana sadık kalmak ve planı geliştirilebilir tutmak için bu noktalara dikkat edilmesi şarttır.

İş Hayatında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bir personel kendisine, “Çalışma hayatında nelere dikkat etmek gerekir?” sorusunu soruyorsa, cevabı aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Çalışma hayatında sınırları bilmek öncelikle çalışma arkadaşlarıyla düzgün iletişim sağlayabilmek açısından önem taşır. Eğer efor sarf edilen iş satış – pazarlama gibi bir iş alanıysa müşteri ilişkilerinde de sınırları bilmek, samimiyetin ve resmiyetin dozunu iyi ve doğru ayarlamak başarıya giden yoldaki hızı artırır. Kurulan iletişim bağına ve samimiyet derecesine bu nedenle dikkat etmek gerekir. İş hayatının en önemli noktası etkili iletişimdir. İletişimde etkin ve etkili olabilmek, bireyin direkt olarak performansını ve verimliliğini etkileyecektir. Aynı zamanda liderlik özelliklerinin kazanılmasında da etkin bir rolü vardır. Bu nedenle birey, kişisel gelişimine de önem vermelidir.
  • Çalışma hayatında kılık kıyafetin önemi büyüktür. İş yerinde ya da katıldığı iş toplantılarında iyi giyinen ve prezantabl görünen biri her zaman karşı tarafta saygı uyandırır. Bu saygıdan sonra da daha çok ciddiye alınan biri haline gelir. Prezantabl personeller, karizmatik bir duruşa sahip olur ve dikkat çeker. Dikkatleri üzerine çekmek, karşınızdaki insanı etkiniz altında bırakmak, aktif dinleme özelliğini de devreye sokar. Bir personelin sizi etkin bir şekilde dinlemesini istiyorsanız, görünümünüze özen göstermeniz şarttır.
  • Çalışma hayatında dürüstlük olmazsa olmaz özelliklerden biridir. Konu her ne olursa olsun iş yaşamınızda asla yalan söylememelisiniz. İşe alım mülakatlarınızda, hazırladığınız özgeçmişinizde, işinizden istifa etme sürecinizde ya da patronunuzdan izin istediğiniz zamanda yalan söylememelisiniz. İş yaşamında güvenilir biri olmak, liderlik özelliklerinden biridir. Eğer hayalleriniz arasında yönetici olmak varsa, güven duyulan biri olmanız da gerekir.
  • Çalışma hayatında başarı elde etmenin püf noktalarından biri de gerçekleşmeyecek hayaller kurmamak ve bu hayallerinizden başkalarına da bahsetmemektir. Daima gerçekçi ve tutarlı olunması gerekir. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak, başarınızın, performansınızın, üretkenliğinizin ve verimliliğinizin artmasını sağlar. Aynı zamanda karşılaşılacak sorunlarda da etkin bir stres yönetimi yapmanıza yardımcı olur. Karar alma sürecinde de daha stratejik çözümler bulmanıza etki eder.
  • Çalışma hayatında zaman yönetimi konusunda başarılı olan bireyler ister yönetici olsun, ister çalışan olsun her zaman aranan karakterler arasında yer alır. Zamanı en verimli şekilde kullanmak ve dakik olmak işlerin daha düzenli olmasını ve çalışanların stresten uzak kişiler haline gelmesini sağlar.
  • Çalışma hayatının püf noktaları arasında iletişim içinde olunan kişilere karşı kullanılan üsluba dikkat etmek de vardır. Konuştuğunuz kişinin konumu ne olursa olsun her zaman kibar ve nazik olmalı, ses tonunuzu iyi ayarlamalı, çok yüksek ya da çok alçak sesle konuşmamalı, akıcı bir konuşma yapmalı ve özgüven duyduğunuzu belli etmelisiniz.