Çalışma Hayatında Mesleki Potansiyel Geliştirme Yolları

Çalışma hayatı içerisinde mesleki potansiyelinizi geliştirmek önemlidir. Kimi zaman hem iş hem de özel hayatınızda kendi kendinizi engellediğinizi, mesleki potansiyelinize ya da kişisel gelişiminize yeterince zaman ayırmadığınızı hissedebilirsiniz.

Kimi zaman tam olarak ne yapmak istediğinizi, hangi konumda olmak istediğinizi ya da gelecek hedeflerinizi bilmeyebilirsiniz. Tüm bu kararsızlıklar mesleki potansiyelinizi geliştirmenize engel olabilir. Gerçek arzularınızın ve olanaklarınızın ulaşılabilir kaynaklar olması için mesleki potansiyelinizi geliştirmelisiniz.

Almanya’da bulunan Dr. Petra Bock tarafından mesleki potansiyeli geliştirme yollarından biri olarak görülen “MINDFUCK” düşünce kalıbıyla, kendinizi geliştirebilirsiniz. Gerçek potansiyelinizin dışına çıkmak, kendinizden üstün bir başarı elde etmek istiyorsanız, Dr. Petro Bock tarafından geliştirilen bu düşünce biçimini, çalışma hayatınıza uyarlayabilirsiniz.

Kendimizi kimi zaman hiç olmadık düşüncelerle korkutabilirsiniz. İş yaşamının her zaman kaygı ve korku dolu olduğu bir gerçektir. Bu tip durumlarda “felaket tarzı MINDFUCK” düşüncesini benimsiyoruz. Yani, felaket senaryoları yazarak kendimizi en kötü ve olumsuz durumlara hazırlıyoruz. Dr. Petra Bock’a göre felaket senaryoları yazmak kimi zaman iyidir fakat aşırıya kaçılmaması gerekiyor. İş yaşamında her zaman risk ve tehlike vardır. Lakin bu tehlikelere, kötülüklere karşı hazırlıklı olunması gerekiyor. Bu durumun çözümü ise cesur olmaktan geçiyor.

Sürekli olarak başka insanların çıkarlarını düşünmek de “kendini inkar tarzı MINDFUCK” düşünce kalıbı olarak belirtiliyor. İş yaşamında sürekli olarak başka insanların çıkarlarını düşünerek, yapamayacağınız görevler ve sorumluluklar altına girmeniz, dolayısıyla verilen görev ve sorumluluğu başarıya ulaştıramamanız halinde bu düşünce biçimine kapılıyorsunuz. Bu durumun sonucunda kendinize olan özgüveniniz azalabilir ve kendinize duyduğunuz saygıyı kaybedebilirsiniz.

Sorunun temelinde kendinizi önemsememek vardır. Bu düşünce biçiminden kurtulmak için kimsenin mükemmel olmadığını ve mükemmel işler başarmadığını kabul etmelisiniz. Önemli olanın takım çalışması olduğunu fark etmeli ve takım çalışmaları içerisinde yer alarak başarıya ulaşmayı denemelisiniz.

Çalışma hayatında sık karşılaşılan durumlardan birisi de kendi kendinizi eleştirme ve yargılamaktır. Sürekli olarak kendimizi başkalarıyla kıyaslar ve “Daha iyi olamaz mıyım?” şeklinde düşünürüz. Bu durumda kıyaslama yaptığımız insanların statüsüne ulaşmak, en büyük arzularımızdan biri olur. Fakat bu durumda çalışan birey, kendi hedeflerini bir kenara bırakmakta ve memnuniyet duyamayacağı işler peşinde koşacaktır.

Söz konusu olan bu duruma Dr. Petra Bock tarafından “Değer biçme tarzı MINDFUCK” deniyor. Buradaki temel sorun ise yalnızca mükemmel olanın iyi olduğunun düşünülmesinden kaynaklanıyor. Bu düşünce biçiminden kurtulmak için cömert, adil, duyarlı ve doğal olmak gerekiyor. Muhakeme gücünde de deneyim kazanılması gerekiyor. Eğer iyi bir muhakeme yetiniz yoksa, kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçmelisiniz.

İş yaşamı daima baskı ve stres hissedebileceğiniz bir ortamdır. Hiç beklemediğiniz sorunlar, bir anda ortaya çıkabilir. Bu tip durumlarda kendimizi baskı altında hissedebilir ve kendi kendimize baskı ortamı unsurlarını arttırabiliriz. “Baskı tarzı MINDFUCK” düşünce biçimi de bu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Kendimize bu tip ortamlarda köle gibi davranır ve kendimize olan saygımızı yitirirsek baskı tarzı MINDFUCK düşünce biçimine hapsoluruz.

Bu sorunun temelinde düzgün çalışmaktan korkmak, özgürlük duygusunu yitirmekten korkmak vardır. Sorunun çözümü ise daima kendimize saygı duymayı bilinçlendirmekten geçmektedir. Kendi yeteneklerinize, becerilerinize, öz bilincinize güvenmelisiniz. Kendinize güvenmeden başarılı olmanız, imkansızdır.